Care sunt cele 5 moduri în care poți proiecta aleile și căile de acces din curtea și grădina ta?

0

Potecile și căile de acces din grădină sunt amenajate pentru a te plimba confortabil în orice vreme. Întreținerea lor nu ar trebui să ofere multă muncă și ar trebui să arate frumos. 

În cele ce urmează vei descoperi ce tipuri de pavaje curti poți alege, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru amenajarea grădinii tale.

Ce fel de materiale poți alege pentru alei și căi de acces?

Deși nu există măsuri standard de lățime, calea grădinii ar trebui să aibă o lățime de cel puțin treizeci și cinci de centimetri pentru ca o persoană să poată merge. Șaizeci de centimetri este apoi recomandat pentru a merge pe jos două persoane, una lângă cealaltă.

Pavajele din piatră sau din lemn sunt mai potrivite pentru grădinile mici cu cărări înguste. Dacă construiești o cărare într-un loc umed și umbros, fă-o puțin mai sus, astfel încât să nu fie acoperită cu noroi în sezonul rece și ploios. Iar dacă vrei ca lucrarea ta să arate ca și scoasă din reviste, nu ezita să apelezi la o firma de constructii Cluj unde lucrează meseriași pregătiți.

  • Căi de acces de nisip 

Aleile de nisip sunt foarte ușor de instalat și unele dintre cele mai economice. Datorită lor, poți ajunge în toate colțurile grădinii, dar nu ar trebui să fie prea largi. Cel mai adesea ele sunt realizate dintr-un amestec de nisip și sol.

Dezavantajul este întreținerea lor solicitantă, deoarece buruienile apar destul de des în ele. În plus, în timpul ploilor abundente, nisipul se împrăștie și trebuie reînnoite în mod regulat.

  • Pavaje curți din piatră

Acele dale pavaj din piatră naturală vor funcționa cu siguranță bine. Trebuie să alegi cu atenție tipul potrivit nu numai din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere practic. Cele mai frecvent utilizate sunt pavajele din piatră neformatate așezate pe o îmbinare ierboasă sau într-o șapă de beton, blocuri de pavaj și pavajele din piatră formatate de formă regulată așezate într-o șapă de beton.

Cele mai frecvent utilizate specii de piatră sunt: gresie stratificată, calcar, marnă, ardezie verde și neagră, granit, porfir, bazalt. Culoarea galbenă de gresie sau ocru a pietrei este cea mai potrivită pentru verdeața gazonului. Pavajul natural ar trebui să aibă o suprafață mai aspră, astfel încât să poată fi parcurs în siguranță pe vremea umedă și când temperaturile se află sub pragul de îngheț.

Pavajele mici din piatră sunt ușor de întreținut. Înainte de a face această călătorie, ar trebui aplicate erbicide speciale pentru a evita sarcina dificilă de plivire.

Realizează acest tip de cale de acces așezând un strat de pietre mici (sau pietre mici amestecate cu nisip) de aproximativ cinci centimetri înălțime. Vei acoperi acest strat cu un altul – făcut din nisip foarte fin – de aproximativ doi centimetri înălțime.

  • Cale de acces din klinker

Culoarea roșie iese în evidență frumos în verdeața din jur. Doar cărămizile arse sunt potrivite pentru acest tip de montaj pavele, altele se destramă relativ curând. 

  • Pavaj din beton

Utilizarea betonului practic și durabil în grădină nu înseamnă neapărat groază estetică. Amintește-ți că, datorită proprietăților porozității, plantele se vor așeza în el în timp. Sunt oferite diverse combinații cu piatră naturală sau lemn.

Este necesar un tratament de suprafață bun. Pentru a preveni crăparea betonului din cauza diferențelor de temperatură, împarte suprafața acestuia în benzi de aproximativ un metru lățime. Mai târziu poți umple golurile cu beton sau alt material.

  • Poteci de lemn

Pentru acest material, trebuie să calculezi că, în ciuda impregnării, acesta nu va dura atât timp cât, de exemplu, piatra. Dacă îl alegi, optează întotdeauna pentru un lemn de calitate, dur, cu rezistență ridicată la putrezire, deformare și fisurare.

Cum proiectezi calea de acces: dreaptă sau sinuoasă?

Dacă dorești să obții un aspect formal sau trebuie să conectezi două locuri foarte ocupate, alege căi drepte. Evită împărțirea unei suprafețe mari în părți mici folosind diferite căi drepte.

O cale sinuoasă înlătură monotonia unei grădini pătrate sau dreptunghiulare. Creează o cale relaxantă care duce la o pergolă sau la o bancă, pentru a te odihni, folosind diverse valuri și curbe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.