Nu înveți așa ceva la școală! Iată 7 lucruri fascinante despre lumea antică!

0

Manualele de istorie nu sunt suficient de încăpătoare pentru a aminti toate faptele petrecute de-a lungul timpului în întreaga lume. Sunt unele lucruri de care nu afli niciodată, dar care te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine omenirea și să apreciezi mai mult faptul că trăiești în acest secol.

Iată 7 fapte istorice surprinzătoare despre care cel mai probabil nu ai auzit până acum:

  • Romanii foloseau urina pentru a se spăla pe dinți

În Roma Antică, urina avea diverse întrebuințări, printre care spălatul rufelor și curățarea dinților. În prezent acest lucru este considerat inimaginabil, însă înainte de a-i judeca pe romani, află că urina conține amoniac, care este unul dintre cei mai buni agenți naturali de curățare din lume.

Prima pastă de dinți adevărată a fost inventată de egiptenii antici și era compusă din sare, piper, mentă și flori de iris uscate.

  • Nu egiptenii sunt cei care au inventat mumificarea

Strămoșii antici ai sud-americanilor sunt cei care au inventat procesul de mumificare. Mai exact, oamenii de știință au descoperit că poporul chinchorro din deșertul Atacama din Chile își mumifica morții cu 2.000 de ani înaintea egiptenilor. Ei dădeau la o parte pielea de pe cadavru, scoteau mușchii și organele, apoi umpleau corpul cu diverse plante înainte de a coase pielea la loc și de a pune o mască peste față.

  • Prima rinoplastie a fost efectuată în India, în secolul VI î.Hr.

Dovezi privind efectuarea operațiilor de rinoplastie datează din secolul al VI-lea î.Hr., în India. Deaorece în societatea indiană antică pedeapsa pentru diverse infracțiuni (inclusiv adulter) era tăierea nasului persoanei respective, mulți indieni au ajuns să apeleze la intervenții chirurgicale reconstructive. Cercetătorii au descoperit că Sushruta a fost primul chirurg care efectua astfel de operații. El folosea bucăți de piele de pe obraz sau frunte pentru a crea un nas nou pentru pacienții săi.

  • Svastica nazistă era un simbol pozitiv în lumea antică

Celebra svastică era un simbol al spiritualității și al norocului în lumea antică. Semnul a fost găsit de către arheologi în sute de artefacte din întreaga lume, de exemplu, sculptat pe colți de mamut vechi de 30.000 de ani sau pe table neolitice sârbești. Svastica era folosită și în perioada creștinismului roman, simbolul său pozitiv fiind pervertit în epoca modernă prin asocierea cu Hitler și Partidul Nazist.

  • Excrementele de crocodil erau folosite pe post de contraceptiv

În cele mai vechi timpuri, bălegarul animalelor era folosit ca leac pentru diverse boli sau utilizat de războinici pentru a-și trata rănile din luptă. În Egiptul antic, excrementele de crocodil erau folosite pe post de contraceptive de către femei , iar în Scoția cele de oaie erau întrebuințate pentru tratarea variolei. De asemenea, balega de porc era considerată ideală pentru a opri sângerările nazale.

  • Marijuana era folosită În Taiwan cu 10.000 de ani în urmă

Cercetătorii au descoperit că planta de cannabis era folosită de oamenii antici pentru diverse întrebuințări. În Taiwan, cu 10.000 de ani în urmă, canabisul era utilizat pentru fabricarea textilelor, dar și ca aliment sau în scopuri medicinale. Chinezii foloseau marijuana ca anestezic înainte de intervențiile chirurgicale, pentru a îndepărta cheagurile de sânge sau pentru a combate tenia. Fermierii din dinastia Ming cultivau semințe de cannabis pe care medicii le transformau în pulbere, le amestecau cu vin de orez și le foloseau ca tratament împotriva multor afecțiuni, de la constipație, dureri menstruale și până la căderea părului.

  • În lumea antică, migrenele erau tratate cu o gaură în cap

Dacă trăiai în lumea antică și sufereai de migrene deosebit de puternice, medicii ar fi încercat să te vindece găurindu-ți capul. Cunoscută sub denumirea de trepanație, această practică era folosită pentru a vindeca convulsiile, durerile de cap și infecțiile, deoarece medicii considerau că ele erau cauzate de spiritele rele prinse în cap. Prin urmare, îți făceau o gaură în cap ca să elibereze duhurile malefice.

În concluzie, istoria omenirii este fantastică și este interesant să cunoști cât mai multe lucruri despre ce s-a petrecut cu sute sau mii de ani în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here