Sabin Sărmaș: „Avem șansa unică de a fi economia digitală cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană”

0

Presa Locală: Cine este Sabin Sărmaș? Cum v-ați prezenta unui alegător care nu vă cunoaște?

Sabin Sărmaș: Un tânăr care vine din privat, care are o specializare clară în domeniul IT, care a avut realizări la Autoritatea pentru Digitalizarea României într-un timp foarte scurt și care știe ce vrea în Parlamentul României.

Ținând cont de experiența mea profesională, am decis să mă dedic în special proiectelor care pot transforma România într-un stat modern, printr-o digitalizare accelerată, printr-o creștere accelerată a economiei digitale. Și eu mi-am petrecut suficient timp la cozi, mi-a fost întors/respins dosarul pentru lipsa unei adeverințe obscure sau pentru lipsa celebrului „dosărel cu șină”.

Am propus încă de la începutul campaniei un pachet legislativ care să simplifice viața cetățenilor, pachet promovat ca #DigitalFirst. Propun patru legi pentru validarea legislativă a sediului social virtual pentru firme, aplicarea principiului „once-only”, identificarea video la distanță și open data și open source în sectorul public.

Prima propunere legislativă va fi una care va permite companiilor să existe doar în online. Obligația existenței unui sediu social fizic pentru orice firmă este inutilă în anul 2020. Vreau să eliminăm obligativitatea sediilor sociale fizice pentru că:
– Deseori, la sediul social nu se desfășoară activitatea economică
– Documentele solicitate de stat pot fi salvate și păstrate în format electronic
– Procesul de deschidere a unei firme trebuie optimizat, mai ales acum, când multe industrii sunt vulnerabile

Legea prin care voi implementa principiul „once-only” prevede faptul că o instituție publică nu poate solicita aceeași informație de două ori. În practică, aceasta înseamnă că dacă informațiile sunt deja stocate într-o bază de date a statului, acestea nu pot fi solicitate din nou de la cetățean. Aplicarea principiului „o singură dată” va elimina: copiile după cartea de identitate, copiile după certificatul de naștere, necesitatea obținerii cazierului judiciar sau a certificatului de atestare fiscală – pe scurt, cam toate actele pe care astăzi le așezăm cu grijă într-un dosar cu șină.

Legea identificării video la distanță va permite identificarea cetățenilor folosind mediul online. Nu ne mai prezentăm fizic la ghișeul unei instituții publice sau private, putem să ne autentificam cu ajutorul telefonului sau al camerei web a laptopului.

Va fi, de asemenea, o propunere legislativă care va obliga instituțiile și autoritățile publice să publice informațiile pe care le dețin, ca date deschise, folosind standarde deschise. În același timp, orice sistem software asupra căruia statul deține drepturi de proprietate devine open source pentru orice altă instituție a statului

Presa Locală: De ce ați decis să candidați pentru un loc în Camera Deputaților?

Sabin Sărmaș: Pentru că este nevoie de un suflu nou în politică. Trebuie să remarcăm că noua generație vine cu o altă mentalitate, cu un alt tip de atitudine față de actul politic. Pentru noi, funcția din partid nu este o chestiune de viață și de moarte, putem fi foarte performanți și în mediul privat și, până la urmă, ne asumăm acest parcurs politic din dorința de a oferi ceva comunității, de a pune umărul la dezvoltarea României. Este o vorbă care spune că nu se face primăvară cu o floare și, din fericire, acesta va fi marele câștig al noului Parlament – mai multe “flori” care să aducă “primăvara”, mai mulți tineri care, alături de seniori, pot schimba fundamental fața acestei țări. Așadar, le spun celor care își pun încrederea în noi că investesc într-o generație care într-un timp scurt a reușit să-și găsească propriul drum și e capabilă să găsească un drum mai bun și pentru România.

Presa Locală: De ce ați ales să fiți pe listele PNL? Cum se diferențiază acest partid de competitorii săi?

Sabin Sărmaș: Am ales să fac parte din PNL încă de acum 11 ani deși îmi doream acest lucru de când eram prin liceu. Sunt liberal convins, pentru mine ideologia contează enorm, modul și principiile după care se ghidează cei de lângă tine este fundamental. Când am intrat în politică, PNL era singura opțiune cu care rezonam, așa a ramas și asa va rămâne mereu.

Pe de altă parte, sub guvernarea PNL, România a înregistrat cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană, s-au produs reforme instituționale semnificative (reducerea birocrației, digitalizarea, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și descentralizarea lor în beneficiul administrațiilor locale), s-a creat cea mai bună bază pentru fructificarea unei șanse istorice pentru România: cele 80 de miliarde de euro, fonduri europene record, negociate la Bruxelles de președintele Iohannis.

Guvernul PNL a obținut pentru Sibiu-Pitești 875,5 milioane euro neramburabili de la Fondul de coeziune pentru finanțarea construirii primei etape a lucrărilor la autostradă, și 150 milioane euro pentru finanțarea Centurii ocolitoarea a Bacăului (30 km de drum nou, dintre care 16 km parte a Autostrăzii Moldovei).

Totodată, Guvernul PNL a derulat cu 1,3 mld euro, fonduri europene, cel mai amplu program de dotare al spitalelor din istorie. De asemenea, în doar șase luni de la instalare, Guvernul PNL a semnat contractele de finanțare pentru cele trei spitale regionale – Iași (investiție 500 mil. euro), Cluj (investiție de 540 mil. euro.) și Craiova (603 mil. euro), spitalele promise de PSD cu bani europeni încă din 2015. Guvernul, prin ministerul Fondurilor Europene, s-a angajat în construcția spitalului județean Sibiu – o investiție anume proiectată de administrația județeană liberală pentru a se putea califica la finanțare europeană.

Acest trend al investițiilor în dezvoltarea țării trebuie accelerat prin reformarea instituțiilor birocratizate care încetinesc ritmul de absorbție și prin sprijinirea Guvernului și Președintelui cu o majoritate solidă în Parlament.

Guvernul PNL este partidul care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării României în condiții fără precedent în ultima sută de ani din istoria României. Dincolo de situația precară, financiară, economică și instituțională lăsată de guvernarea PSD, Guvernul PNL a gestionat cea mai gravă criză sanitară și economică generată de pandemia COVID 19 și intervenită la doar patru luni de la preluarea guvernării.

Ritmul guvernării liberale din ultimul an, care a făcut să poată fi ținut sub control epidemia COVID-19 în comparație cu țări europene mult mai avansate, este ceea ce arată potențialul guvernării PNL pentru momentul în care va fi depășită această criza sanitară.

Presa Locală: Sunteți de un an președinte al Autorității Pentru Digitalizarea României. Ce ați reușit să realizați în această perioadă?

Sabin Sărmaș: De când am fost numit la conducerea Autorității pentru Digitalizarea României, care este în directa subordine a prim-ministrului, am reușit să demarez poate cel mai important proiect de digitalizare a României, cel de identitate digitală, numit „Platformă software centralizată pentru identificare digitală” (PSCID). Chiar la finalul săptămânii trecute (în 27.11.2020) am încărcat pe SEAP documentele privind achiziția serviciilor de dezvoltare a platformei. De asemenea, am demarat procedurile de selecție națională a Centrelor Europene de Inovare Digitală (eDIH), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, centre care vor avea un rol fundamental în modernizarea României prin digitalizare și care pariez că vor face istorie.

Începând din luna martie, am înregistrat un adevărat salt al digitalizării în sistemul public, dar și în viața de zi cu zi.

În luna aprilie, am inițiat demersurile pentru un upgrade legislativ. Prin OUG nr. 38/2020, am creat o nouă legislație pentru semnătura electronică. Am obligat practic toate instituțiile publice să accepte înscrisuri în format electronic de la cetățeni și de la companii, urmând să răspundă solicitărilor primite tot în format electronic.

Tot în luna aprilie, am coordonat implementarea platformei aici.gov.ro, registratura online care a fost interfața Ministerului Muncii în dialogul cu angajații și angajatorii pe tot parcursul pandemiei COVID-19. Depunerea documentelor se realizează 100% electronic, iar peste 1.500.000 de români au beneficiat de utilizarea acestei platforme.

Recent, am lansat Consiliul Național pentru Transformare Digitală (CNTD) – un ”laborator digital”, unde vom aduce expertiză din mediul privat și mediul academic pentru instituțiile statului, în procesul de elaborare a politicilor publice, a actelor normative și de validare a abordărilor tehnologice la nivel național. CNTD asigură colaborarea constantă și eficientă a sectorului public cu mediul de business. Consiliul are 300 de membri, 300 de experți cu rol consultativ care sunt organizați în 7 grupuri de lucru. Acești experți vor dezbate și elabora propuneri pentru strategiile naționale privitoare la AI & Big Data, Digital Skills, Interoperabilitate etc.

O schimbare extraordinară a fost evoluția platformei Ghișeul.ro, pe care am dezvoltat-o pe o solidă bază normativă ce i-a permis integrarea tuturor serviciilor publice, locale și centrale, precum și acceptarea de plăți de la persoane juridice. De la preluarea platformei de către ADR, în ianuarie 2020, au fost înregistrați peste 250.000 de noi utilizatori
În prezent, sunt peste 748.000 utilizatori activi care, odată cu extindere serviciilor publice electronice, pot achita online peste 300 de tipuri de plăți. În primele 9 luni ale anului, peste 740.000 de tranzacții au fost înregistrate, toate cu zero comision pentru contribuabili, iar plățile efectuate prin Ghișeul.ro au totalizat peste 363 de milioane de lei încasați la buget.
Închei prin a menționa colaborarea noastră excelentă cu mediul asociativ. ADR, alături de echipa și voluntarii Code4Romania, au livrat un ecosistem de 6 soluții online care să faciliteze accesul românilor la informații verificate, din surse oficiale, precum și la mijloace de întrajutorare validate, esențiale în această perioadă: stirioficiale.ro, datelazi.ro, cetrebuiesafac.ro, diasporahub.ro și rohelp.ro. 1 din 3 români a accesat știrioficiale.ro.

Desigur, ar mai fi aspecte de schimbat în administrație. Cea mai importantă schimbare ar fi una de mentalitate, la toate nivelurile. Aș începe cu un lucru devenit, din păcate, clasic în administrația românească, și anume dosarul cu șină. Digitalizarea proceselor administrative va duce inevitabil la dispariția acestui element de papetărie, care este un subiect perpetuu de stres, dar și de glume pentru cetățean. De exemplu, implementarea de roboți software care să desfășoare munca repetitivă a funcționarilor va crește substanțial productivitatea muncii. În acest fel, funcționarii vor îndeplini sarcinile relevante, în folosul cetățeanului, nu cele care presupun plimbatul de hârtii.

Presa Locală: Cum vedeți continuarea debirocratizării și a informatizării în următorii ani? Poate deveni România o societate digitală, pe modelul Estoniei, sau credeți că mentalitatea noastră specifică ne va împiedica?

Sabin Sărmaș: Avem potențial uriaș să devenim economia digitală cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, pentru că avem un puternic ecosistem IT aici, în România, și avem expertiza de care e nevoie pentru a avea o tranformare digitală. Trebuie să creștem abilitățile digitale și să stimulăm start-up-urile, precum și parteneriatul între stat și mediul privat. Avem experiența Estoniei, unde există toleranță zero pentru persoanele din sectorul public care nu au aptitudini digitale și acesta reprezintă și obiectivul nostru. Pentru asta, însă, este nevoie să investim în oameni, în programe de pregătire. Pe de altă parte, în timp ce investim în pregătirea la nivelul noțiunilor de bază în angajații din sectorul public, trebuie să avem grijă și de oamenii din IT&C.

Diferența între mediul privat din care provin, domeniul IT și administrația centrală este de la cer la pământ. O companie IT cu un astfel de tip de funcționare ar falimenta într-un an. E nevoie de schimbări profunde în administrația publică în general, e nevoie de funcționari performanți, motivați și bine plătiți, este nevoie de foarte multă ordine și organizare. Multe dintre acestea lipsesc astăzi. Am reușit câteva schimbări în instituție dar aceste lucruri au efect pe termen lung. Pe termen scurt, ești într-o eternă alergătură între a schimba modul de funcționare a instituției și a livra cât mai multe proiecte.

Presa Locală: Ce mesaj aveți pentru alegători?

Sabin Sărmaș: Avem în față, în anii ce vin, șansa istorică a unei dezvoltări rapide: 80 de miliarde euro, bani europeni pentru investiții și modernizare, dar această șansă depinde de alegerile din 6 decembrie.

Avem în față șansa unică de a fi economia digitală cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Ar fi un regres uriaș să o ratăm. Trebuie ca elgătorii să fie înțelepți să trimită în parlament oameni care știu din prima secunda ce au de făcut și care vin cu un nou vibe. Împreună, prin votul tuturor românilor, din 6 decembrie, dezvoltăm România, Digitalizăm România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.