Cristian Bordei (USRPLUS): „Nu poți obține rezultate diferite continuând să aplici aceleași vechi metode”

0

Cristian Bordei candidează la Senat pe prima poziție a listei alianței USRPLUS Cluj.

Presa Locală: Cine este Cristian Bordei, omul, și de ce este el atât de incomod pentru mai marii energiei clujene și poate chiar ai României?

Cristian Bordei: Sunt un om obisnuit care provine dintr-o familie normala, tata a fost maistru mecanic iar mama functionara. Sunt de profesie economist cu specialitatea relatii economice internationale. Mi-am completat studiile, pe aceeasi directie, cu un masterat in domeniul comunicarii internationale si, in prezent, sunt doctorand in relatii internationale la UBB Cluj. Profesional, am o experienta de peste 20 de ani in pozitii de management in domeniul comertului international si al proiectelor economice internationale in mare parte in zona industriei energetice. De cativa ani sunt consultant pentru dezvoltarea de parteneriate intre companii din Romania si Coreea de Sud.

În zona civică am fost implicat încă din 2012, ca membru fondator al unui ONG care a participat la implementarea proiectului pilot de bugetare participativă a Primăriei Cluj-Napoca. Am participat activ la toate demonstrațiile și marșurile anti-corupție și împotriva abuzurilor legislative care s-au desfășurat în Cluj în ultimii ani.
Pasul către politică a venit în momentul în care am inteles că oricât aș protesta de pe margine singura modalitate de a produce o schimbare reală în România este implicarea directă și înlocuirea, om cu om, a vechii clase politice.

Sunt destul de mirat de ideea ca as fi o persoana incomoda pentru cei la care va referiti si cred ca este mult prea mult spus. Dimpotriva, in calitate de potential viitor membru al comisiei pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale a Senatului mi-am propus sa am o comunicare deschisa cu reprezentantii industriei energetice din Romania, o industrie careia i-am dedicat ceva ani. Incidentul la care faceti aluzie a fost, cred, o chestiune la nivel personal care, repet, m-a suprins destul de mult.

Presa Locală: De ce ați decis să vă implicați în politică, de ce această cale de implicare și nu alta, de exemplu calea activismului social sau demersurile juridice?

Cristian Bordei: Am decis sa ma implic in politica pentru ca m-am saturat sa asist neputincios cum tara noastra rateaza, rand pe rand, toate oportunitatile de dezvoltare din cauza unei clase politice lipsita de viziune, preocupata doar de propriul buzunar si orgolii marunte. M-am saturat sa vad cum oamenii se chinuie sa faca ceva pentru tara asta, mai degraba in ciuda piedicilor puse de clasa politica decat cu ajutorul acesteia, asa cum ar fi normal. Si m-am saturat sa vad cum politica a fost transformata in cea mai mare afacere iar partidele au ajuns sa fie brokeri de privilegii, asa cum s-a exprimat foarte sugestiv Radu Nechita, unul dintre stralucitii tineri universitari clujeni.

De ce aceasta cale? Foarte simplu. Pentru ca dupa ce am inghetat la toate marsurile si protestele posibile am ajuns la concluzia ca implicarea directa este singura cale de a rezolva ceva cu adevarat. Pentru mine perioada Dragnea a fost un dus foarte rece. Nu mi-am inchipuit ca tot ceea ce s-a castigat, atat de greu si cu atata chin, in aproape 30 de ani, in domeniul constructiei unei democratii liberale functionale reale, poate fi reversibil si poate fi in pericol de a fi pierdut atat de rapid si de usor. Si asta numai din cauza ca am stat deoparte si am lasat impostura sa ajunga la faza de metastaza. Oamenii corecti se tem de mizeria politicii. Ticalosii nu. Si, de fapt, ei fac politica sa para o mizerie. Cu cat ii inlocuim in numar mai mare cu oamenii corecti si onesti cu atat politica se va curata.
Activismul social, demersurile juridice, protestele civice sunt importante dar atat timp cat nu vom schimba oamenii care iau deciziile lucrurile nu se vor imbunatati.

Presa Locală: Să continuăm cu cea mai dură întrebare: de ce Cristian Bordei și nu Mihai Goțiu?

Cristian Bordei: Pentru ca asa a rezultat in urma procedurii de alegere a candidatilor pentru parlamentare, stabilita de comun acord in cadrul Aliantei USR PLUS. Precedata, in cazul PLUS, de o procedura preliminara de alegeri interne. Sunt un membru PLUS care si-a exercitat dreptul statutar de a candida si am ajuns, la final, in urma votului, pe aceasta pozitie.

Presa Locală: Sunteți un om care a sprijinit și încurajat fuziunea, adică aduceți ideea de echipă și colaborare, de construcție de poduri, să zicem așa… Cum veți colabora cu colegii care nu vor prinde locuri în parlament, dar au experiență valoroasă, expertiză, pe varii domenii?

Cristian Bordei: Experienta fiecaruia dintre ei este, intr-adevar, valoroasa si trebuie, in mod cert, valorificata. De altfel cred ca fiecare membru USR PLUS Cluj are o experienta, idei si propuneri de care trebuie tinut cont.
Exista la nivelul filalei judetene a Aliantei echipe de specialisti pe diferite domenii si am convenit cu ceilalti colegi candidati ca, dupa preluarea mandatelor, sa ramanem in contact permanent cu aceste echipe atat pentru a le solicita expertiza pe diversele propuneri legislative care vor fi supuse dezbaterii in parlament cat si pentru a prelua ideile si propunerile lor si a le transforma in initiative legislative.

De asemenea, imi propun si ne propunem un program regulat de vizite in filialele judetului pentru a ramane in contact cu toti colegii si a le prelua problemele si doleantele. Din punctul meu de vedere o relatie deschisa de colaborare cu colegii este vitala, eu nu ma duc in parlament ca sa ma fac vedeta ci ca sa fiu vocea lor si a cetatenilor. Este o responsabilitate imensa pe care, va rog sa ma credeti, o simt in fiecare zi si o iau foarte in serios.

Revenind la colegii care sunt candidati dar nu vor ajunge in parlament voi fi foarte interesat sa continui si sa promovez in parlament proiectele lor, evident daca si ei vor dori, si sper sa colaboram foarte strans pe mai departe.

Presa Locală: Veți continua munca lui Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, mai exact le veți cere sprijinul și chiar mai mult, îi veți implica în diferite proiecte pe care să le duceți la tribuna Parlamentului?

Cristian Bordei: Da, bineinteles, o consider o datorie de onoare. Cred ca este crucial sa instituim in cadrul Aliantei si, ulterior, in cadrul partidului rezultat in urma fuziunii, obiceiul transmiterii experientei institutionale. Este singurul mod in care putem depasi fazele initiale ale nasterii unei organizatii politice solide si putem crea o cultura interna sanatoasa. Eu nu voi avea nicio retinere sa le solicit sprijinul acolo unde voi considera ca mi-ar fi de folos si m-as bucura sa am ocazia sa lucram impreuna pe anumite proiecte

Presa Locală: Ce își dorește Cristian Bordei pentru România din punct de vedere energetic? Care este sau care sunt proiectele politice pentru sectorul energetic pe care dorește Cristian Bordei să le promoveze în Parlamentul României?

Cristian Bordei: Imi doresc ca Romania sa-si valorifice atuurile in domeniu si sa devina un hub energetic regional. Din pacate timpul nu sta in loc sa-i astepte pe intarziati iar fereastra de oportunitate se inchide cu repeziciune, in timp ce altii iau prim-planul.

Este vital sa deblocam exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra care a fost mult intarziata de celebra Ordonanta 14 si de modificarile la legea redeventelor. Toate acestea au fost vandute populatiei, cu surle si trambite, de catre coalitia PSD-ALDE-UDMR, drept un mare act patriotic. Dar nu ma pot impiedica sa nu observ ca efectul a fost stoparea totala a acestui proiect, cresterea importului de gaze in beneficiul GAZPROM si alungarea companiei americane EXXON care si-a scos perimetrele concesionate la vanzare, firmele rusesti fiind printre pretendenti.
Apoi, este extrem de important sa fie reluate pe scara larga programele de modernizare si extindere a retelelor de transport si distributie de energie electrica si gaze. Gradul de uzura al acestor retele este foarte ridicat iar pierderile in consecinta. In marile centre urbane acestea nu mai tin pasul cu extinderea si dezvoltarea rezidentiala. Din aceasta cauza populatia se confrunta, printre altele, cu variatii de tensiune si cu cel mai mare timp mediu anual de intrerupere a furnizarii energiei electrice din UE. In acelasi timp sunt zone in care reteaua de distributie a gazelor este insuficient dezvoltata. Sectorul retelelor de transport energie electrica si gaze este total dominat de stat, prin cei doi operatori Transelectrica si Transgaz, acesta avand si monopolul reglementarii. Deci statul ar fi avut toate instrumentele necesare pentru modernizarea si dezvoltarea acestor retele insa taierea drastica a fondurilor pentru investitii inceputa de guvernul Ponta si continuata de toate guvernele PSD si aliatii sai ALDE si UDMR au impiedicat acest lucru. Punctul culminant a fost atins in timpul regimului Dragnea cand cele doua companii au fost obligate sa-si distribuie aproape integral, ca dividende, profiturile acumulate pentru a acoperi gaura bugetara produsa de aventurile populist – iresponsabile ale partidelor mai sus amintite.
Aceste aberatii trebuie sa inceteze, investitiile in infrastructura energetica fiind, alatturi de cele in infrastrictura rutiera si feroviara, nu doar urgente dar si cheia depasirii socului economic produs de pandemia COVID-19.

O alta prioritate ar fi deblocarea investitiilor in noi unitati de productie de energie regenerabila, descurajate total de cativa ani buni din cauza modificarilor legislative repetate. Aceasta ar veni la pachet cu un program national de eficientizare energetica a cladirilor publice, in prima faza, si apoi a celor private. Romania sta extrem de prost la capitolul eficienta energetica a cladirilor. Atat in ceea ce priveste energia regenerabila cat si eficienta energetica avem tinte importante de atins pana in 2030, respectiv 2050, in cadrul planulurilor de decarbonatare si tranzitie la economia verde stabilite de UE.

Ar mai fi si altele dar ma limitez la atat deocamdata.

Presa Locală: Care este mesajul pe care îl transmiteți cetățenilor și de ce să vă voteze?

Cristian Bordei: Alianta USR PLUS este singura forta politica care-si propune cu adevarat si este si capabila sa transforme modul in care este condusa aceasta tara. Si anume sa fie guvernata in beneficiul cetatenilor si nu in beneficiul politicienilor asa cum s-a intamplat pana acum. Aceasta este esenta programului nostru de guvernare. Un program la care au lucrat peste 500 de experti, timp de mai multe luni si care cuprinde 40 de angajamente concrete care acopera toate domeniile importante si este sustinut inclusiv prin indicarea surselor de finantare. Aplicarea acestui program de guvernare ar produce o schimbare vizibila si un salt decisiv in calitatea vietii romanilor. Dar pentru a ajunge la guvernare avem nevoie de un scor cat mai bun la alegerile parlamentare. Pentru aceasta le cerem votul cetatenilor.

Desigur marea problema actuala este lipsa de incredere si dezamagirea romanilor dupa ani si ani de promisiuni desarte din partea politicienilor. Stimulate si de propaganda vechilor partide care incearca sa induca ideea ca toti suntem o apa si-un pamant. Daca cetatenii ar putea asista macar la una dintre intalnirile sau dezbaterile noastre interne si ar vedea calitatea oamenilor, nivelul si temele discutiilor sunt ferm convins ca orice dubiu li s-ar risipi instantaneu. Din pacate asa ceva este mai greu de realizat. Insa exista o zicala inteleapta care spune ca nu poti obtine rezultate diferite continuand sa aplici aceleasi vechi metode. Nu se poate obtine o schimbare reala votand aceleasi partide care s-au tot rotit la putere, in diverse combinatii, in ultimii 30 de ani. Acum exista o alternativa, Alianta USR PLUS, o forta politica noua cu multi oameni tineri, educati si pregatiti care merita votul dumneavoastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here