Pro România și ALDE fuzionează – ce scoruri au împreună?

0

Joi, 8 octombrie 2020, liderul partidului Pro România, Victor Ponta, împreună cu președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au anunțat fuziunea celor două formațiuni politice. Partidul rezultat se va numi Pro România Social Liberal.

Cum arată însă scorul reunit al celor două partide la alegerile locale recent desfășurate?

La nivel național, Pro+ALDE ar avea 51 de primari, depășind astfel PMP în clasament. Procentul la nivelul consiliilor județene ar fi de 7,86%, ceea ce ar pune noul partid pe podium, pe poziția a treia după PNL și PSD. De asemenea, noua forță politică ar avea 71 de consilieri județeni (locul 4) și 2746 de consilieri locali (locul 3). Niciunul din cele două partide nu are președinți de consiliu județean.

În județul nostru, fuziunea Pro & ALDE ar avea un scor de 5,95% la Consiliul Județean Cluj (locul 4). Un singur primar din cei 81 ar aparține noului PRSL. La nivelul municipiului Cluj-Napoca, noua formațiune politică rezultată ar avea un procent de doar 2,56% din voturile obținute (locul 5). Niciunul din cele două partide nu are consilieri județeni sau consilieri locali în reședința de județ.

Astfel de calcule arată că, teoretic, fuziunea ar ajuta partidele să treacă mai ușor pragul electoral pentru a intra în parlament și să-și consolideze structurile din teritoriu. Experiențele anterioare (PNL+PDL, USR+PLUS etc.) ne arată însă că aproape întotdeauna scorul obținut în urma unei fuziuni este mai mic decât suma scorurilor partidelor, iar în organizațiile din țară apar numeroase conflicte între membri. Rămâne de văzut care va fi soarta acestei noi creații politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here