Adriana Cristian: „Sper că în 2030 Cluj-Napoca va fi un oraș al pietonilor, iar cartierele vor fi la fel de frumoase precum e centrul”

0

Adriana Cristian candidează din partea USRPLUS la Consiliul Local Cluj-Napoca.

Presa Locală: Cine este Adriana Cristian? Cum te-ai prezenta unui alegător care nu te cunoaște?

Adriana Cristian: Salut! Sunt Adriana, clujeancă de prin ’89 când în sfărșit tata a convins-o pe mama să se mute aici după câțiva ani de deplasări între IMGB și CUG și după vreo două cutremure. Aveam 7 ani când am ajuns în Cluj, dar a devenit repede acasă mai ales pentru că îmi lua doar o oră și puțin să ajung în Bistrița Năsăud la bunicii mei. Am făcut școala aici, Generala 28 lângă piața 1 mai, mai apoi liceul Avram Iancu secția de Informatică, facultatea de Telecomunicații de la UTCN, Masterul la Studii Europene, iar dacă trece nebunia asta de pandemie poate o să reușesc să termin și doctoratul la facultatea de Științe Politice. Dar să știi că mă bucur și dacă nu-l termin, că am învățat lucruri faine, am dat de profesori buni, am predat, mi-a plăcut și am învățat ce merită să citesc în domeniu. Și dacă rămane doar atât, tot a meritat.

Din 2005, de când am terminat facultatea, am lucrat doar în mediul privat în diverse proiecte: la IPA, în cercetare, am lucrat pe un proiect în parteneriat cu SMURD ce își propunea să facă un sistem inteligent de comunicare între ambulanțe pentru a fi eficiente în caz de catastrofe. Mai apoi ca inginer de rețele de telefonie mobilă, în Siemens, am fost impicată în multe proiecte, însă preferatul meu rămâne cel în care am lucrat 2 ani in Baku, Azerbaijian, la crearea unei rețele noi de telefonie mobilă. Un proiect imens și niște ani în care am locuit în hotel și am învățat ce înseamnă interculturalitatea lucrând cot la cot cu colegi din peste 20 de țări de pe toate continentele.

Am făcut trecerea către managementul de proiect și managementul de echipe într-o firmă de logistică ce lucra în fabrica Nokia din Jucu. Lucrul cu oamenii din fabrică m-a adus cu picioarele pe pământ, m-a conectat la viața reala a oamenilor ce trăiau cu un venit de sub 1000 RON/lună și la dramele ce au avut loc la închiderea fabricii când familii întregi au rămas fără un loc de muncă. Am văzut însă tot atunci cât de important e să duci serviciile acolo unde oamenii au nevoie de ele, să duci doctorii în fabrici pentru a face prevenție, să faci asigurări de grup și să faci o cantină decentă etc. M-am reîntors în IT prin 2012 și de atunci conduc proiecte mari și interesante pentru una dintre cele mai mari firme de IT din Cluj-Napoca.

De 7 ani sunt mamă și asta mi-a schimbat total viața, de atunci sunt doar o mamă care-și dorește ca orice mamă ce e mai bun pentru copiii ei.

Presa Locală: Ce te-a determinat să candidezi la Consiliul Local Cluj-Napoca?

Adriana Cristian: Pentru mine Cluj-Napoca e acasă, aici îmi sunt rădăcinile, prietenii, familia, viața și-mi doresc ca fetele mele măcar să ia în calcul să aleagă să trăiască aproape de mine. Așa că n-am încotro decât să contribui pentru a face din oraș unul atrăgător pentru ele.

Clujul e foarte fain în comparație cu majoritatea orașelor din țară, dar în lumea asta globalizată în care trăim tinerii nu mai aleg ca pe vremea studenției noastre între Cluj și București sau Timișoara. Câți tineri mai auzi că merg la facultate în București sau Timișoara, toți pleacă în Vest, așa că trebuie să ne comparăm doar cu orașe similare nouă de afară deoarece asta e concurența acum. Și dacă facem asta nu stăm foarte bine, s-a investit mult în zona centrală, e adevărat, dar noi ne petrecem puținul timp liber în jurul casei, iar cartierele noastre sunt departe de a fi aranjate.

Iar infrastructura pentru copii și familii e la pământ din păcate. Locurile la creșă puține, grădinițele și școlile superaglomerate și deseori murdare și slab dotate, parcurile puține, fără umbră, cu mobilier învechit, cu toalete insalubre și fără cișmele, opțiuni limitate de petrecere a timpului liber, trotuare neadecvate pentru cărucioare, maternități ca Stanca, spitale de pediatrie neadecvate, murdare etc.

Se poate mai bine și vreau să ajut. Voi fi o voce a părinților în Consiliul Local.

Presa Locală: De ce ai ales să intri în USRPLUS?

Adriana Cristian: La fel ca mulți clujeni am participat la protestele legate de Roșia Montană, prezidențialele din 2014, de la Colectiv , dar adevărul e că am ales să intru în politică din cauza unei experințe personale. În 2016 a trebuit să mă internez cu mezina ce avea doar 2 luni într-un spital de stat, până atunci recunosc că nu am avut prea mult contact cu spitalele de stat. La momentul respectiv în Cluj-Napoca nu exista nici un spital privat de pediatrie. Ce am văzut acolo m-a făcut pentru prima dată să mă întreb serios dacă rămân sau emigrez. A fost și un context bun, 1 an de guvernare tehnocrată, un Nicușor Dan care făcea un nou partid, toate pentru mine au însemnat speranță. Nu am renunțat niciodată la ceva fără a încerca măcar. Așa că am decis să intru în politică, mergeam cu fetele după mine la ședințe. E fain la noi în sediu, avem și un mic loc de joacă pentru copii.

Partidele vechi nu erau o alternativă pentru mine, de 30 de ani ne-au arătat cât au reușit să facă, eu vreau mai mult, mai repede și mai bine.

După 4 ani încă cred că USRPLUS e singura alternativă a momentului și o speranță pentru cei ce vor încă să mai spere că se poate mai bine. Nu suntem perfecți, dar suntem mai buni și încă visăm la o altfel de Românie, una așa cum știm că poate fi.

Presa Locală: Crezi că partidul tău poate să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea orașului, chiar dacă PNL ar avea majoritatea consilierilor locali?

Adriana Cristian: DA. Ar fi mai simplu dacă USRPLUS ar avea majoritatea consilierilor locali și primarul, însă noi vă promitem ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Vă promitem că puțini sau mulți câți vom fi, nu vom arunca responsabilitatea de la unii la alții (consiliul local – consiliul județean, Florești, Apahida etc) ci vom lucra împreună cu consilierii locali USR din consiliile locale din județ și din Consiliul Județean, cu parlamentarii USR, cu europarlamentarii, cu primarii, consilieri locali USR din toată țara și vom fi conectați pentru a găsi cele mai bune soluții pentru oraș. Cluj-Napoca pentru a se dezvolta frumos trebuie să și dea nu doar să ia.

Uite, în Cluj-Napoca, marea majoritate a propunerilor ce ajung la vot în CL sunt „din inițiativa primarului”, de ce? Unde sunt și ce fac consilierii acum? Habar n-am. În privat știm că a trecut timpul marilor lideri și a venit cel al echipelor performante, e normal și doar o chestiune de timp să ajungă această atitudine și în administrația publică. Eu nu contez, în locul meu poate fi altcineva, echipa noastră este cea care va face diferența. Și venim cu o echipă bună, o echipă de oameni tineri care știu că se poate mai bine și care nu mai vor să ne comparăm cu nici un oraș din țară ci să ne construim orașul pe care vrem să-l alegem ca acasă.

Presa Locală: Care sunt principalele tale proiecte pentru care te vei lupta în următorii 4 ani dacă vei fi aleasă?

Adriana Cristian: Sunt 3 direcții mari pentru care vreau să lupt.

Cluj-Napoca un oraș pentru copii și familii

Și aici plecăm de la lucruri simple cum ar fi:
• locuri de joacă curate și mobilate cu lemn, sigure (îngrădite cu lemn ca în Tg. Mureș sau Brașov) în tot orașul, inclusiv între blocuri
• Un plan pe termen scurt, mediu și lung pentru soluționarea problemei locurilor la creșă. Construirea de noi creșe e doar un punct, limitarea dezvoltării dacă nu există în prealabil infrastructură, minicreșe, creșe temporare pe structură ușoară, identificarea tuturor spațiilor publice sau private ce pot deveni viitoare creșe sau grădinițe, construcția de creșe cu prioritate în zonele în care nu există acum.
• Zone dedicate pentru copii (Concept Child priority zone, Child pop-up park etc)
• Dotarea corespunzătoare a spitalelor (chiar dacă țin de Consiliul Județean – până la urmă e pentru binele clujenilor) și a școlilor, iar pe temen lung construirea de spitale și școli noi (când s-a construit ultima dată o școală în Cluj-Napoca ?)
• Investirea într-un centru al științei în parteneriat cu mediul privat, un centru în care elevii să-și desfășoare o parte din ore alături de profesorii lor.

Cluj-Napoca un oraș pentru tineri

Hai să recunoaștem că stăm destul de bine la capitolul distracție și voi susține festivalurile clujene, pe vremea studenției noastre orașul era anost, acum nu mai e, așa că voi suține inițiativele private în această direcție. Trebuie să punem strada Piezișa pe harta turistică a orașului.

• Stăm însă prost la infrastructura pentru studenți, în orașul universitar unde resursa principală de creștere e dată de studenți nu avem nici măcar un campus universitar, cu spațiu de coworking, cercetare, agrement, iar chiriile sunt enorme, iar costul vieții ridicat. E important ca administrația publică să devină un partener serios pentru dezvoltarea universităților la nivel local și pentru rezolvarea problemei locuirii.
• Investire în inovare, crearea de centre de coworking, susținerea antreprenoriatului local

Cluj-Napoca un oraș turistic

Momentan atragem turiști datorită festivalurilor, dar conform statisticilor în restul anului majoritatea turiștilor ne consideră orașul un punct de tranzit, nu o destinație. Pentru a schimba această situație e nevoie să restaurăm punctele de interes (de ex. Cetățuia, Hoia, traseele turistice din proximitatea orașului, str. Piezișă, nu doar centrul) și să le promovăm. E important să avem și o echipă profesionistă de peisagiști cu care să se lucreze.

În paralel, îmi doresc să fac parte din comisia de buget pentru a-mi folosi experiența și în optimizarea modului de alocare a fondurilor și a eficientizării modului de a implementa proiecte.

Presa Locală: Cum vezi Clujul în anul 2030? Ce model din afara țării crezi că ar trebui să avem?

Adriana Cristian: Clujul anului 2030 îl văd interconectat cu județul și cu regiunea, îl văd ca un pol de creștere al zonei, dar dezvoltat aromonios cu localitățile din jur și nu toxic pentru acestea. În 10 ani cu voință politică se pot face multe, sper că în 2030 Cluj-Napoca va fi un oraș al pietonilor, iar cartierele vor fi la fel de frumoase precum e centrul, cu mai multe spații verzi, însă și îl mai văd în competiție cu Brașovul pe zona de turism, nu montan ci de tineret.

Modele bune sunt multe, chiar și la vecinii noștri maghiari, însă o să aleg două orașe din Germania, Hanovra sau Wiesbaden, ambele orașe care m-au uimit, orașe pe care vă invit să le vizitați fie și doar online. Vreau și eu măcar spații verzi amenajate ca ale lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here