O săptămână la Mamaia, mai scumpă decât la Rimini

0

Auzim tot mai des de la politicieni că în acest an trebuie să fim patrioți, să mergem în vacanță în țară, pentru a susține turismul românesc, afectat puternic de pandemie. Să vedem însă cum se prezintă ofertele hotelurilor românești de pe litoral față de cele de pe afară.

Am comparat hotelurile de 3, 4 și 5 stele din Mamaia (cea mai „de fițe” stațiune românească) cu cele similare din Rimini (celebra stațiune de lux din Italia, de pe coasta Adriatică). Am luat în calcul aceeași perioadă (12-19 iulie), pentru o cameră de 2 persoane. Iată care sunt cele mai ieftine oferte de pe portalul booking.com pentru fiecare dintre ele.

Hoteluri de 3 stele – Mamaia:

Hoteluri de 3 stele – Rimini:

Hoteluri de 4 stele – Mamaia:

Hoteluri de 4 stele – Rimini:

Hoteluri de 5 stele – Mamaia:

Hoteluri de 5 stele – Rimini:

După cum se poate observa, la 3 și 4 stele stațiunea italiană bate lejer Mamaia, cu prețuri mai mici cu 40%. Doar la hotelurile de 5 stele găsim unul singur românesc mai ieftin, celelalte fiind și ele mai scumpe decât echivalentele din Italia.

Despre diferența dintre condițiile de la noi și cele de acolo nici nu are rost să vorbim. Chiar dacă presupunem că în interior hotelurile sunt la fel de bune sau chiar mai bune (ca să-și justifice prețurile mai mari), tot nu se poate compara plaja, atracțiile sau stațiunea cu cele italiene.

Ar mai fi doar argumentul distanței: Marea Neagră este mai aproape decât Marea Adriatică. Poate fi valabil pentru București sau alte orașe mai apropiate de litoral. Pentru Cluj însă, nici nu se pune problema. Cu trenul sau mașina faci enorm, nici nu merită calculat. Cu avionul, pe ruta Cluj-Constanța, TAROM are bilete le 175€ dus-întors, iar pe traseul Cluj-Bologna (aeroportul cel mai apropiat de Rimini conectat cu România) găsești bilete la Wizzair cu 65€ dus-întors.

Dacă facem aceeași comparație cu stațiuni din Grecia, Turcia sau Cipru, diferența devine și mai mare, în acele locuri prețurile fiind mult mai mici decât în Italia.

Singura întrebare care rămâne este: de ce mai există români care merg la Mamaia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.