Ce tipuri de măști există și care te protejează?

1

Până în urmă cu câteva luni, doar anumite categorii de persoane purtau măști: cele din sistemul sanitar și cele care munceau în condiții grele și erau nevoite să se protejeze. Odată cu apariția pandemiei însă, măștile au devenit mult mai populare, iar în curând s-ar putea chiar să devină obligatorii în unele locuri.

Dacă pentru români a purta o mască pe față este o noutate, în unele țări asiatice era de mult timp un lucru comun, oamenii încercând să se protejeze atât de poluare cât și de viroze respiratorii. Dar care sunt principalele feluri de măști pentru față și cât de mult ajută ele?

1. Mască facială simplă

Măștile făcute acasă din textile, eșarfele, fularele, bandanele și unele măști de calitate slabă din comerț care au doar 1-2 straturi de material, nu filtrează particulele mici, deci nu te pot proteja de infectare. Sunt utile însă pentru a nu da altora virusul, când tușești, strănuți sau elimini salivă prin respirație.

2. Mască medicală (chirurgicală)

Măștile medicale filtrează o parte din microparticule, deci oferă un grad de protecție. Aerul iese însă pe lângă mască, pentru că nu sunt etanșe. Ar trebui să aibă minim 3 straturi de material. Cele de tip 2 oferă protecție mai bună decât cele de tip 1, filtrul fiind mai eficient (98% față de 95%).

3. Mască cu protecție avansată

Măștile dedicate personalului din prima linie oferă protecție mult mai bună, pentru că au cele puțin 4 straturi de material, sunt etanșe și opresc aproape în totalitate microbii și virusurile expirate sau inspirate. Măștile de tip KN95, FFP2, N95 oferă peste 94% protecție, iar cele de tip KN99, FFP3, N99 peste 99% protecție.

4. Mască specială

Există și măști dedicate, pentru situații excepționale, folosite de pompieri, militari sau doctori în unele cazuri extreme. În această categorie intră măștile de gaze, măștile cu purificator de aer care acoperă întreaga față și măștile cu rezervă proprie de oxigen. Prețul lor este mare și nu sunt necesare pentru persoanele obișnuite.

Scopul principal al purtării unei măști este să-i protejăm pe ceilalți. Dacă am purta cu toții mască, chiar și una simplă de tot, numărul persoanelor bolnave ar crește mult mai încet.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.