Cum poți să raportezi știrile false de pe net?

0

Suntem într-o perioadă în care apar din ce în ce mai multe informații greșite și manipulări pe internet. Dacă vrem să scăpăm de ele, trebuie să le semnalăm și să nu le lăsăm să se răspândească. Cum facem să raportăm o știre eronată sau inventată?

Facebook

Dacă vreți să raportați o postare ca fiind falsă, faceți click pe cele trei puncte din dreapta-sus, apoi pe „Find Support or Report Post”, alegeți motivul și apoi dați „Send”.

Instagram

Dacă considerați că o imagine publicată pe Instagram conține informații false, apăsați pe cele trei puncte din dreapta-sus, apoi pe „It’s inappropriate”, apoi alegeți motivul raportării.

Google

Dacă ați făcut o căutare pe Google și credeți că unul din rezultate reprezintă un link la „fake news”, mergeți în josul paginii, click pe „Send Feedback” și scrieți în căsuță detalii.

Twitter

Ați găsit o postare mincinoasă aici? Apăsați pe cele trei puncte de sub ea, apoi pe „Report Tweet” și alegeți motivul raportării din listă.

LinkedIn

Dacă aveți convingerea că o postare de pe această rețea socială nu este adevărată, apăsați pe iconița cu trei puncte din dreapta ei, click pe „Report this post”, selectați un motiv și dați „Submit”.

WhatsApp

Vi se pare că un mesaj este manipulator? Din păcate nu se pot raporta mesaje individuale, doar persoane sau grupuri. Puteți face asta apăsând cele trei puncte din dreapta-sus, apoi pe „More” și „Report”.

Skype

Nici pe această platformă de comunicare nu se pot raporta mesaje, ci doar utilizatori. Click pe „Chats” sau „Contacts”, apoi pe „View Profile” și „Block contact”. De aici se poate raporta sau bloca persoana respectivă.

YouTube

Aveți impresia că un clip răspândește conspirații și intoxicări? Click pe cele trei puncte de sub el, apoi pe „Report”, selectați un motiv și dați „Next”.

Chrome

Dacă folosiți browserul Chrome și ați ajuns la un site care promovează aberații, mergeți în meniu la „Help”, click pe „Report an Issue” și scrieți explicațiile necesare.

Firefox

Dacă navigați pe net folosind acest browser și ați ajuns la un link dubios, intrați în meniu la „Help”, faceți click pe „Report Deceptive Site” și scrieți motivele în căsuța de comentarii.

Edge

Utilizatorii browserului implicit din Windows pot raporta site-urile nocive mergând în meniu la „Help and feedback”, apoi la „Report and unsafe site” și apoi trebuie să aleagă un motiv pentru reclamație.

Vom actualiza această listă și cu alte rețele sociale, browsere și aplicații de unde se pot face raportări. Este foarte important să contribuim toți la acest lucru, pentru că angajații companiilor din online nu fac față la avalanșa uriașă de site-uri și știri manipulatoare.

O precizare importantă: știrile care nu ne plac sau nu ne convin NU sunt știri false și nu trebuie raportate. Doar cele care conțin informații eronate, fapte care nu există, acțiuni inventate și încercări de manipulare, acelea trebuie raportate. Democrația presupune să lași toate părerile să fie exprimate. Trebuie eliminate doar minciunile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here