România a depășit economic Cehia în 2019

0

Produsul Intern Brut (PIB) al României a ajuns anul trecut la 222 mld. €, cu aproximativ 2 miliarde mai mult decât cel al Cehiei. Cifrele sunt estimative și pot suferi modificări până la varianta finală.

Economia țării noastre a depășit pe rând cele ale Ungariei (2006), Greciei (2017) și Portugaliei (2018). Suntem acum pe locul 13 în UE, din cele 27 de state membre (fără UK).

Veștile sunt bune, dar trebuie puse în context. Ca populație, România este a 6-a țară din Uniunea Europeană, iar toate cele 4 state enumerate mai sus au aproape jumătate din numărul de locuitori ai țării noastre.

Cu alte cuvinte, deși ca nivel total economia a făcut progrese, când luăm în calcul venitul pe cap de locuitor suntem încă departe. Mai precis, suntem pe penultimul loc din Europa (doar în fața Bulgariei). La paritatea puterii de cumpărare, am reușit totuși să depășim Croația.

Următoarea „țintă” ar putea fi Finalnda, care are un PIB de 241 miliarde euro. Am putea surclasa această țară în 3-4 ani. Statele care urmează însă în top sunt departe de noi, Danemarca fiind mai sus cu 311 mld. €.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here