Lenjeriile de pat care sporesc confortul – la ce detalii sunt hotelierii atenți

0

Atunci când vine vorba despre lenjeria de pat un punct de reper ar trebui să fie cele din cadrul hotelurilor. Domeniul în sine, cel de a primi oaspeți și de a le oferi tot confortul necesar, impune anumite standarde, astfel încât dotarea și amenajarea unei camere ține cont de repere specifice.

Avem tendința de a ne gândi la setul de lenjerie ca la simple huse pentru pat, mai mult cu rol estetic. Există și motive igienice pentru care aceasta trebuie să fie folosită. Pentru că inevitabil creează acel impact cromatic când pășim într-un dormitor sunt și preferințe legate de culoare. Totuși teoriile și practicile hotelierilor sfidează ideea conform căreia o lenjerie colorată ar putea fi mai confortabilă și mai atractivă.

Dacă doriți un somn de 5 stele, mizați pe lenjerii albe

Psihologii vorbesc despre efectul albului asupra subconștientului. Pentru că instant atunci când observăm o astfel de lenjerie, ne gândim la curățenie absolută, la totul impecabil, ceea ce oferă și relaxarea necesară. Cu alte cuvinte, se poate spune că albul induce un somn odihnitor.

Iată de ce lenjerii de pat hotel sunt mai mereu albe, indiferent că vorbim despre o unitate de 2, 3 sau 5 stele. S-a ajuns astfel la o departajare automată, între lenjeriile casnice și cele hoteliere. Desigur, diferența dintre acestea este mai ales la capitolul material și calitatea acestuia.

Calitatea materialelor

Știm despre bumbac că este fibră naturală, ce oferă confort sporit, întrucât permite pielii să respire, este rezistent și nu favorizează declanșarea sau amplificarea unor alergii, cum comun se întâmplă în cazul materialelor sintetice. Lenjeria din bumbac trebuie însă să aibă un anumit gramaj pentru a fi și rezistentă la purtare și spălări frecvente. Este vorba despre grosimea materialului.

În lista de produse de la Brodank, producător autohton pe această nișă, se remarcă lenjeriile pentru hotel cu gramaje diferite în funcție și de bugete, dar și de standardele unităților de cazare.

Pentru hoteluri sau pensiuni de 3-5 stele pot fi alese lenjeriile din percale, de 118 gr/mp. În cazul spitalelor de ce nu pot fi alese cele din şifon, de până la 120 gr/mp. Cele mai groase, cu densitatea firelor cea mai mare, sunt lenjeriile din damask ce pot avea și până la 190 gr/mp. Bumbacul nu simplu, ci satinat poate fi la fel de pretențios.

Contează de asemenea cum se simte materialul, la atingere și cum va spori starea de bine. Lenjeriile din bumbac au și acest avantaj de a fi moi, confortabile. În unele cazuri chiar finețea suprafeței, cum este cazul la bumbacul satinat, face ca lenjeria să ofere un confort absolut, pentru că răsfață pielea.

Dimensiunea contează de asemenea

La ora actuală tendința este una împrumatată, cea de a completa patul cu perne drepunghiulare, dar tradițional vorbind românii le preferă pe cele pătrate. Lenjeria de pat trebuie să respecte întocmai dimensiunile pentru că deși nu sunt diferențe mari de centimetri, pernă nu trebuie să fie înghesuită în husă, devenind automat mai fermă.

De asemenea, dacă cearșaful este pe elastic acesta ar trebui să fie cu 30 de cm mai mare decât salteaua. Într-o variantă complexă și profi salteaua este îmbrăcată în husă, peste care vine pus și cearșaful. Acesta, împreună cu celelalte componente – husa de pilotă și cele de perne – ar trebui să aibă cel puțin 10 cm în plus față de dimensiunile necesare, marja care să acopere eventualitatea în care materialul se strânge la apă, după spălare și mai ales după uscare. Asta recomandă Brodank, producător de renume pe această nișă.

Detalii elegante

Ca și în camera de hotel unde nu lipsesc pernele decorative și o cuvertură și acasă doritorii pot opta pentru note de contrast elegante. Aceste alegeri depind de designul interior. În hoteluri, armonia cromatică are în vedere paleta de culori de la alte țesături de asemenea, perdele inclusiv. Aici există o așa zisă mai mare libertate de a pune în scenă culorile preferate.

Nu este de subestimat nici influența unei cuverturi. Aceasta poate da rafinament și creează impresia de pat luxos, regal. Cuvertura sau o pătură colorată sunt detalii de care hotelierii nu se dezic, ceea ce din nou face diferența între camera de hotel și dormitoarele de acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here