Cele mai importante 3 caracteristici în alegerea unui amplificator audio

0

Amplificatorul audio este instrumentul electronic conceput cu scopul de a amplifica semnalul sonor provenit dintr-o sursă, indiferent de natura acesteia (laptop, mp3, CD, Blue Ray, radio, televizor, telefon, tabletă), pentru a se auzi cât mai clar și mai tare în sistemul de boxe.

Cu alte cuvinte, pentru a amplifica semnalul audio, adică muzica de la o petrecere, vom avea nevoie de un amplificator audio de calitate, cu putere mare, care să ne permită să-l conectăm, de regulă, la un set de boxe pasive.

Alegerea unui amplificator audio, fie pentru uz casnic, petreceri private sau evenimente de amploare, nu este deloc ușoară. Din cauza aspectelor tehnice de care trebuie să ținem cont, de multe ori renunțăm la a mai cumpăra un amplificator de sunet și ne mulțumim cu o calitate a sunetului mai slabă. Specialiștii în domeniu și tehnicienii de sunet ne oferă câteva indicații referitoare la cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când cumpărăm un amplificator.

Cele mai importante 3 caracteristici în alegerea unui amplificator audio

Fiind vorba despre un aparat electronic complex, amplificatorul audio este unul dintre echipamentele folosite în mare parte de către tehnicienii de sunet sau de oamenii avizați în domeniu, mai puțin de către cei necunoscători. Experții ne ajută să identificăm un amplificator de sunet bun, ghidându-ne după următoarele aspecte:

  • Tipul amplificatorului audio

Aici vorbim despre trei modele:

Amplificatorul audio cu tuburi – primul tip de amplificator brevetat, este folosit adesea pentru sunetul de studio, plin și clar. Are dimensiuni mai mari decât ale celui pe bază de tranzistori și emite distorsiuni armonice, plăcute însă urechii, iar acest lucru este considerat un avantaj de către muzicienii profesioniști;

Amplificatorul pe bază de tranzistori – fiind de dimensiuni mai reduse, mai ușor de transportat și de reparat, acest tip de amplificator este ideal pentru uz casnic, sunetul produs de acesta fiind clar și lipsit de distorsionări;

Amplificatorul audio hibrid – model ce combină tehnologia cu tuburi cu cea cu tranzistori a modelelor anterioare. Este potrivit pentru uz la domiciliu, având dimensiuni reduse, dar putere energetică mare, și permite conectarea la căști cu impedanță joasă și înaltă.

  • Canalele de emisie ale amplificatorului de sunet

În funcție de numărul de canale de emisie disponibile, amplificatorul trebuie ales ținând cont de sistemul audio de care dispunem. Mai simplu spus, canalele de emisie sunt de fapt canalele de ieșire.

Amplificator audio mono – este un tip de amplificator audio care are rolul de a regla o boxă sau mai multe boxe de tip subwoofer, doar când impedanța tuturor boxelor este egală cu cea de ieșire a amplificatorului;

Amplificator cu două canale – este un tip de amplificator adaptat sistemelor cu amplificare stereo și are marele avantaj de a putea fi folosit după bunul plac, conectat cu un număr mare de boxe pentru fiecare canal. Singura regulă care trebuie respectată cu strictețe ține de permisivitatea impedanței amplificatorului;

Amplificator cu mai multe canale – în mod evident, datorită numărului de până la 6 canale, un singur amplificator multi-channel poate susține un întreg sistem audio complex.

  • Impedanța amplificatorului audio

Ce înțelegem prin impedanță? Impedanța amplificatorului reprezintă rezistența acestuia la trecerea curentului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât sistemul audio susținut de un amplificator de sunet va permite o trecere mai mică a curentului electric.

Sfatul specialiștilor este ca, pentru a ne asigura că sunetul va fi redat corespunzător și plăcut, să verificăm neapărat ca impedanța sistemului audio să aibă aceeași valoarea cu cea a amplificatorului.

Găsește amplificatorul de sunet potrivit la SoundStil!

Aceste caracteristici sunt valabile pentru orice tip de amplificator audio, fie că acesta este folosit pentru sonorizarea evenimentelor de mari dimensiuni, fie că este folosit pentru petreceri private, restrânse.

Însă, pe lângă toate acestea, un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este magazinul din care achiziționăm amplificatorul, căci acesta trebuie să fie specializat în acest domeniu și să dispună de o gamă variată de produse. Un astfel de magazin online este SoundStil, care oferă de ani buni pasionaților de muzică din România calitate și performanță absolută în orice produs comercializat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.