Primii pași pentru programul „Ana Aslan – Rezidenţă pentru vârstnici”

0

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul a făcut primul pas pentru programul „Ana Aslan – Rezidenţă pentru vârstnici”.

Scopul acestui program guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale și dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea.

Potrivit acesteia, „s-a aprobat un memorandum prin care susţinem construirea, înfiinţarea şi amenajarea centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice prin alocarea unei sume de până la 500.000 de euro pentru fiecare investitor sau organizaţie neguvernamentală care doreşte să aplice la acest program. Programul se va derula până în anul 2020 şi va avea asigurată o finanţare de 4 miliarde de lei credite de angajament”.

Acesta va fi plătit la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

  • până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Schema de ajutor de minimis se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al măsurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din  care 2 miliarde lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pentru acest an sub formă de credite de angajament.

Pentru intrarea în aplicare a acestui Program, urmează să fie adoptată o Hotărâre de Guvern, ce va include reglementări detaliate în acest sens.

Locuințe pentru vârstnici

Dacă doriți să achiziționați o locuință pentru o persoană în vârstă, trebuie să țineți cont de mai multe aspecte. Apartamentul/casa ar trebui să se afle într-o zonă liniștită, dar aproape de mai multe puncte de interes precum: transportul în comun, magazine, farmacii, centre de permanență, spital etc. Totodată, pentru un confort sporit, acestea trebuie să fie racordate la toate utilitățile și să dispună de un spațiu generos. Pentru a studia oferta locuințelor disponibile momentan pe piața imobiliară din România accesați https://flatfy.ro/ sau https://new.flatfy.ro/ pentru a vedea cele mai noi ansambluri imobiliare construite și descrierile ample a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here