Aurelia Cristea: „Nu există niciun fel de conflict cu UE, ci din contră, o Românie puternică face și Europa să fie mai puternică și invers”

0

Aurelia Cristea, fost parlamentar de Cluj și ministru în guvernul Ponta, în prezent președinte al organizației județene al partidului Pro România, ne vorbește despre cum evoluează organizarea acestei noi forțe politice, cu ce diferă aceasta de restul partidelor, precum și despre importantța alegerilor pentru Parlamentul European.

Presa Locală: Ce v-a determinat să renunțați la PSD după atâția ani și să începeți o construcție politică nouă, de la zero?

Aurelia Cristea: Pentru mine, momentul plecării din PSD a fost unul destul de trist. Nu am ales să mă retrag din vreun interes anume, pentru că nu aveam o astfel de miză. Pur și simplu nu m-am mai regăsit în direcția pe care acel partid a luat-o în ultimii ani și nu mai puteam să fac parte dintr-o organizație în care nu mai cred. A fost o despărțire dureroasă, pentru că am investit mult timp, multă energie și mult suflet în toți acei ani. În plus, eram atașată de numeroase persoane extraordinare alături de care am luptat și am construit. Unii mai sunt încă acolo, alții au venit alături de noi între timp, iar alții… s-au scârbit și au renunțat de tot la politică. E păcat că cel mai mare partid din România a ajuns să fie dominat de o grupare care-și urmărește doar propriile interese. Eu nu pot gira o astfel de politică, nu mă pot implica în ceva ce nu servește binele public, ci doar jocurile unor personaje dornice de parvenire. În PRO România am venit la insistențele colegilor mei care au început acest proiect ambițios, în care cred, pentru a ajuta la creșterea sa, scopul fiind închegarea celui mai modern și eficient partid de pe scena politică românească.

Presa Locală: V-ați asumat rolul de coordonator al PRO România la Cluj. Vă gândiți la o viitoare candidatură?

Aurelia Cristea: Nu am venit în acest partid nici pentru funcții, nici pentru bani și nici pentru imagine. Am o carieră de succes și o situație materială bună, iar în ultimul deceniu am fost parlamentar și ministru, deci nu mai am niciun motiv să mă lupt pentru a ajunge pe o anumită poziție. În plus, principala prioritate pentru mine în acest moment este familia, am devenit bunică și am ajuns în punctul în care apreciez simplitatea, liniștea și apropierea de cei dragi mult mai mult decât efemerele victorii politice. Mi-am luat acest rol la nivelul organizației din Cluj a PRO România din dorința de a construi, nu pentru a-mi crea vreo rampă de lansare pentru mine. Vreau să contribui cu tot ce pot pentru a face din această nouă forță politică una cu adevărat europeană, democratică și progresistă, care să ofere românilor soluții mult-așteptate, să aducă oameni credibili în cursele electorale și să evite scandalurile și mizeriile atât de comune în partidele „vechi”.

Presa Locală: Cum ați descrie echipa de candidați ai partidului PRO România pentru alegerile europene?

Aurelia Cristea: Fără falsă modestie, pot să vă spun că avem cea mai bună garnitură de candidați dintre toate partidele care au depus liste pentru aceste alegeri. Știu că sună poate banal, că toată lumea susține asta, însă spuneți-mi dacă mai știți vreun partid care să aibă trei foști prim miniștri și un comisar european pe lista de candidați? Noi suntem singurii care am reușit să strângem la un loc un set de oameni excepționali, care pot să reprezinte România cu pricepere și mândrie în Parlamentul European. Avem pe listă atât specialiști consacrați și persoane cu realizări în politică cât și tineri foarte buni în domeniile lor, care împreună vor merge cu fruntea sus la Bruxelles și vor lupta pentru o Românie liberă și prosperă și pentru o Europă puternică și unită.

Presa Locală: Sunteți unul din puținele partide care și-a asumat un mesaj clar pro-european. De ce credeți că alții se feresc să o facă?

Aurelia Cristea: Campania aceasta electorală ne-a adus tot felul de declarații ciudate, de la oameni care vor să fie parlamentari europeni, dar care în același timp atacă Uniunea Europeană și consideră că ar fi un conflict între aceasta și România. De fapt, nu există niciun fel de conflict cu UE, ci din contră, o Românie puternică face și Europa să fie mai puternică și invers, o Uniune stabilă va aduce beneficii și-n țara noastră. E absurd să înjurăm Europa pentru propriile noastre greșeli, ca să nu zic de corupție sau rea voință. Nu poți da vina pe cineva de la Bruxelles când tu nu ai fost în stare să cheltui banii oferiți de europeni sau când ai încercat să furi o parte din ei și nu ți-a ieșit. Politicienii români care dau mesaje anti-europene asta vor de fapt: să-și protejeze propriile interese, să-i păcălească pe oameni că nu ne lasă UE să facem ceva, când de fapt nu vrem să facem, pentru că nu convine unora. Noi suntem Pro România și Pro Europa, credem cu toată convingerea în acest lucru, iar dacă vom fi cinstiți, demni și eficienți la noi în țară, vom fi cu siguranță priviți mult mai pozitiv și din afară.

Presa Locală: Care este principala diferență dintre partidul dumneavoastră și restul forțelor politice concurente?

Aurelia Cristea: Sunt multe diferențe, dar dacă ar fi să aleg doar una, aș spune fără ezitare: diferența principală o fac oamenii. Valoarea oricărui grup este dată de suma membrilor săi, iar un partid politic nu face excepție de la această regulă. Degeaba vii cu idei fantastice și doctrine senzaționale, dacă ai oameni slabi și egoiști, nu vei realiza nimic, ba chiar vei face mai mult rău, pentru că cei care vor crede în promisiunile tale vor fi extrem de dezamăgiți. Noi avem oameni buni, unii cu experiență în administrație și business, alții mai tineri cu studii și dorință de afirmare, dar toți dedicați unei cauze mai mari: ideea de a face bine, de a urmări interesul colectiv al acestui popor. Vom dovedi că nu suntem doar „încă un partid” din cele tot mai multe care populează acum jungla politică românească, ci suntem altfel, profesioniști și serioși, gata să facem o schimbare adevărată și să repunem România pe direcția corectă.

Presa Locală: Au România și Europa un viitor? Poate cineva să redea oamenilor speranța și încrederea?

Aurelia Cristea: DA! Categoric da. Nu trebuie să renunțăm niciodată, e datoria fiecăruia dintre noi să fim perseverenți și să mergem până la capăt. Nu suntem o țară second-hand, ci suntem o națiune suficient de puternică pentru a depăși acest moment dramatic de a ne afla la coada clasamentelor din cauza unor politicieni incapabili. Suntem în cel mai potrivit moment din istoria noastră pentru a face acest lucru, chiar dacă poate nu este întotdeana atât de evident. Însă niciodată nu am avut mai multă libertate și securitate decât acum și nici atâtea oportunități. Facem parte din cea mai democratică, bogată și sigură zonă de pe planetă și poate ar trebui să apreciem mai mult acest lucru. Uniunea Europeană a fost un adevărat miracol: niciodată în istora acestui continent nu a existat pace și prosperitate pentru atât de mult timp. Trebuie să ne aducem și noi contribuția la asta, atât colectiv cât și individual. Să fim mândri că suntem români, mândri că suntem europeni și să privim cu încredere în viitor, pentru că felul în care va arăta acesta depinde doar de alegerile noastre. Închei, așadar, prin a îndemna românii să iasă la vot duminică și să voteze PRO România.

* Articol publicitar pentru Partidul Pro România, cod mandatar financiar: 41190009. *

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here