Sigina Luca: „Suntem europeni, ni se pare firesc să facem parte din “marea familie europeană” și simțim că aici e locul nostru”

0

Singurul candidat la Parlamentul European de pe listele Pro România care provine din Cluj ne vorbește depspre felul cum vedea ea, ca tânără antreprenoare și „debutantă” în politică, viitorul Uniunii Europene și implicit al României.

Presa Locală: Cine este Sigina Luca?

Sigina Luca: Sunt un tânăr antreprenor, plin de viață și dorință de a se implica pentru un viitor mai bun. Conduc în prezent o afacere cu peste 100 de angajați și cu o cifră de afaceri de 1 milion de euro. Este vorba despre Luna Cleaning, una dintre cele mai mari firme de curățenie din Transilvania. În cei 10 ani de experiență am dezvoltat business-uri în mai multe domenii, iar în tot acest timp am experimentat milioane de situații, am cunoscut sute de oameni, m-am lovit ca orice antreprenor de numeroase blocaje, am întâmpinat multe situații dificile. Consider că acestea sunt aspectele care ne ajută să creștem atât ca oameni, cât și din punct de vedere profesional. Aceștia sunt pașii pe care îi parcurgem spre succes, iar astăzi pot să mă bucur că am reușit să construiesc o afacere care se află la un nivel notabil și este în ascensiune.

Presa Locală: Ce v-a determinat să vă implicați în politică și să alegeți partidul PRO România?

Sigina Luca: Experiența în business mi-a dovedit în tot acest timp cât de mult ne impactează deciziile politice, iar faptul că mulți tineri preferă să nu se implice politic este cu siguranță un minus. Știm foarte bine că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi, motiv pentru care am decis să mă implic activ și să încerc să adaug un plus valoare acolo unde experiența mea poate fi utilă.

Presa Locală: Care sunt obiectivele dvs. personale pe care doriți să le realizați în Parlamentul European?

Sigina Luca: Parlamentul European este singura instituție de la nivel european ai cărei membri sunt aleși direct, deci legătura cu cetățenii este una foarte strânsă.

Totodată, 70% din legislația statelor membre este decisă la Bruxelles, deci aici se pot influența politicile publice.

Din păcate, aceste realități sunt prea puțin cunoscute în România, iar proiectul meu va fi acela de a disemina informații cu privire la realitățile politice de la Bruxelles.

Doresc sa imi pun la contributie experienta mea ca antreprenor pentru a facilita accesul catre fondurile europene, atat in domeniul public, cat si in cel privat prin sustinerea unei politici de debirocratizare a sistemului actual de accesare.

Presa Locală: Cu ce diferă lista candidaților PRO România față de cele ale altor partide?

Sigina Luca: Cred că diferențele sunt vizibile pentru orice alegător. Candidații PRO România sunt, de departe, cei mai calificați pentru munca pe care reprezentanții României vor trebui să o depună în Parlamentul European. Pe lista partidului nostru se află, totuși, actualul Comisar European pentru Politică Regională, Corina Crețu, precum și trei foști premieri: Victor Ponta, Mihai Tudose și Iurie Leancă. Mie mi-e cât se poate de clar că sunt cele mai calificate persoane, pentru că reprezintă o nouă generație de politicieni, oameni care au demonstrat că au capacitatea de a pune în valoare statutul României de țară europeană, de care mie, ca tânăr, mi se pare că nu am beneficiat suficient până acum. Pe lângă profesionalism, e vorba și despre transparență și onestitate față de alegători. Spre deosebire de alte partide, candidații PRO România nu au un discurs dublu. Vedem că, din păcate, unii politicieni români, candidați ai altor partide, laudă Uniunea Europeană la Bruxelles, dar în țară se opun vehement valorilor europene. Or cred că nu putem încuraja, prin vot, un astfel de discurs. Acesta este motivul pentru care eu m-am alăturat acestui partid. PRO România oferă o nouă logică politică, mult mai aproape de ceea ce vedem în alte țări europene, pe care le admirăm pentru dezvoltare și spre care tindem.

Presa Locală: Care credeți că va fi rezolvarea în cazul impasului actual generat de Brexit?

Sigina Luca: Vreau să menționez că, personal, m-a întristat și, în același timp, m-a neliniștit rezultatul referendumului din Marea Britanie. Am sperat până în ultima clipă că decizia britanicilor va fi aceea de a rămâne parte a proiectului european. Dar cred că dificultatea cu care se confruntă Marea Britanie în acest proces declanșat încă din 2016, deci de aproape trei ani, demonstrează faptul că Uniunea Europeană este o construcție politică naturală și foarte solidă, care a evoluat firesc și care a dezvoltat legături puternice între statele europene. Inițial, data anunțată pentru Brexit a fost 29 martie 2019. Apoi s-a prelungit până în iunie și, ulterior, s-a stabilit că deadline-ul va fi 31 octombrie. Apele politice sunt tulburi la Londra și, așa cum știm, nu există încă o finalitate clară a acestui proces. Însă marea mea neliniște a fost aceea că Brexit-ul va da apă la moară altor referendumuri de acest fel care erau anunțate de partide populiste din alte țări europene. Mă bucur că nu s-a întâmplat asta și îmi place să cred că Europa a devenit mai solidară ca urmare a acestui moment politic dificil.

Presa Locală: Există vreo soluție pentru oprirea ascensiunii partidelor populiste în Europa?

Sigina Luca: E nevoie ca susținătorii Europei să fie mai vocali. Cred că noi, cei care am intrat în politică și care ne regăsim în valorile europene, trebuie să le prezentăm oamenilor avantajele pe care ni le-a adus Uniunea Europeană. Pe mine m-a surprins să văd că discursul populist, anti-european, ia amploare și la noi în țară. Românilor li se induce ideea total perfidă că nu ne-ar fi chiar atât de rău în lipsa Uniunii Europene. Sau că există forțe care conspiră împotriva României. Îmi pare rău pentru cei care promovează aceste idei, își irosesc pur și simplu energia pentru că nu au cum să convingă cu astfel de argumente de-a dreptul halucinante. Generația mea nu poate uita că mulțumită Uniunii Europene ne bucurăm astăzi de libertatea de mișcare. Totodată, putem urma studii în străinătate la fel de ușor ca orice tânăr din altă țară europeană. Un alt câștig important este liberta circulație a mărfurilor. Ca să nu mai spun de fondurile europene, care au îmbunătățit direct viața fiecărui român. Cu alte cuvinte, suntem europeni, ni se pare firesc să facem parte din ”marea familie europeană” și simțim că aici e locul nostru. Așadar, dacă vom conștientiza și vom vorbi mai mult despre aceste beneficii, sunt convinsă că populismul nu are nicio șansă.

Presa Locală: Cum vedeți viitorul Uniunii Europene, care acum pare tot mai nesigur?

Sigina Luca: Așa cum am menționat, astăzi sunt ceva mai puțin îngrijorată în privința viitorului Europei decât eram acum doi sau trei ani. Cred că Uniunea Europeană a demonstrat că a devenit un proiect matur, care pune accent pe solidaritate înainte de orice. Sigur, au fost multe discuții despre forma în care va continua colaborarea dintre statele europene, dar nu s-a pus niciodată sub semnul întrebării proiectul european în sine. E firesc să existe astfel de discuții. Statele europene și-au manifestat deja susținerea pentru Uniunea Europeană prin recenta declarație de la Sibiu, prin intermediul căreia liderii europeni și-au declarat solidaritatea atât la bine, cât și la greu. Dar e important să existe o susținere puternică și dinspre Parlamentul European, de aceea un vot pentru noi, candiații PRO România, este un vot pentru Europa și, implicit, pentru România.

* Articol publicitar pentru Partidul Pro România, cod mandatar financiar: 41190009. *

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.