Când auzim de „low cost”, cei mai mulți dintre noi ne gândim la companii aeriene. De altfel, majoritatea românilor care călătoresc cu avionul preferă acest tip de zboruri, fiind mai important prețul mic decât cele câteva avantaje oferite de firmele aeronautice „clasice”.
Ceea ce multă lume nu știe încă este că același tip de sistem se aplică în ultimii ani și la transportul cu autocarul. Modelul a fost același: mai întâi domeniul a fost dereglementat, fiind eliminate monopolurile, lucru care a dus la apariția multor antreprenori care au concurant pe diferite segmente, cu prețuri tot mai mici și condiții tot mai bune.
Rezervările în sistemele low-cost se fac online, iar prețul crește progresiv, pe măsură ce se apropie data plecării și se ocupă tot mai multe locuri. Astfel, cei care își cumpără bilete din timp pot avea parte de prețuri foarte mici, iar cei care le iau doar în ultima clipă vor avea costuri la fel de mari ca și în trecut, când foloseau vechile mijloace de transport.
O companie care își propune să revoluționeze călătoriile pe șosea în Europa este FlixBus. Acest start-up a pornit din Germania în anul 2013 și a avut o evoluție foarte rapidă, acoperind acum o mare parte din spațiul european, cu peste 2000 de destinații din 29 de țări, având mai mult de 350.000 de curse zilnic.
În 2016 s-a extins și în România, având plecări din Cluj, Brașov, București, Oradea, Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Alba Iulia, Ploiești, Deva și alte orașe mai mici de pe traseu.
Cei care caută o rută pe site-ul FlixBus pot să-și achiziționeze direct toate biletele, până la destinația finală, chiar dacă au de schimbat autobuzul în mai multe locuri. Biletele pot fi tipărite sau doar primite pe mail și arătate de pe telefon șoferului, la urcarea în autocar.
Pe lângă prețurile mai mici și ușurința cu care se cumpără bilete, un mare avantaj al acestei companii este flota de autobuze, majoritatea fiind de ultimă generație, cu toalete care chiar funcționează, cu prize la scaune sau cu mufe USB, cu internet wireless gratuit, cu aer condiționat care merge, cu spațiu generos pentru picioare, cu puține trepidații pe drumuri mai modeste și cu zgomot redus al motorului.
Cu alte cuvinte, ai parte de condiții foarte bune de călătorie, deși plătești mai puțin decât o făceai în trecut în alte locuri, unde situația era mult mai proastă. Astfel, devine mai suportabil un drum de multe ore, până la o destinație mai îndepărtată din vestul Europei.
Autocarele FlixBus sunt o alternativă bună de călătorie pe distanțe scurte și medii, raportul calitate/preț fiind mai avantajos decât la avioane și trenuri, iar față de călătoria cu mașina personală există beneficiul siguranței sporite, chiar dacă traseul este unul fix.
Pe distanțe lungi, unde nu există un zbor la preț decent, se poate alege o călătorie cu autobuzul cu mai multe opriri pe traseu, iar spațiul alocat bagajelor e mult mai generos decât la o companie aeriană low-cost.
Deocamdată compania acoperă doar o parte din țara noastră, dar pe măsură ce va crește numărul localităților deservite, ar putea aduce o creștere a calității și o scădere a prețurilor pe toată piața românească, forțând competitorii locali să își îmbunătățească serviciile.