Mihai Goțiu: „Se vor cheltui 50 de milioane de euro pentru a distruge 50 de kilometri de râuri de munte”

0

Senatorul USR de Cluj atrage atenția asupra unui proiect care pune în pericol mediul, în zona barajului Colibița, realizat mai mult din dorința unor autorități de primi fonduri:

BETOANE PE RÂURI! Un nou proiect care riscă să distrugă râurile de munte e pe cale să fie „inaugurat” în Munții Bârgăului, sub pretextul unor lucrări de regularizare, lipite de un proiect de consolidare a barajului de la Colibița (jud. Bistrița-Năsăud). Astăzi a fost ”lansarea oficială”, cu ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și cu mai mulți senatori, la fața locului.

D-nul ministru nu s-a sfiit să afirme că proiectul (în special partea de regularizare, cu kilometri întregi de beton în albie) ar fi unul ”prietenos cu mediul”. E o afirmație cel puțin hazardată, în condițiile în care autorizarea s-a făcut cu o șmecherie tipică PSD. S-a făcut un prim proiect, care a ”căzut” la evaluarea de mediu. Proiectul a fost refăcut, în urma obiecțiilor primite. Cu lucrări mult diminuate, s-a eliberat acordul de mediu. După care, s-a cerut revizuirea acordului, ocazie cu care lucrările la care se renunțase pentru a obține acordul de mediu au fost reintroduse în proiect. APM Bistrița-Năsăud a decis că nu e nevoie de o nouă evaluare de mediu, și a dat decizie de încadrare, în luna ianuarie, fără un nou studiu de impact.

Riscul? Să se cheltuiască 50 de milioane de euro pentru a distruge 50 de kilometri de râuri de munte! Culmea e că, în lăcomia lor de a lua zeci de milioane de euro, s-ar putea să piardă și sumele pe care le-ar fi obținut pentru consolidarea barajului de la Colibița.” scrie parlamentarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here