Cinematografele Primăriei din Cluj sunt goale

0

Numărul clujenilor care trec pragul celor două cinematografe de stat gestionate de primărie este extrem de mic.

Astfel, la Cinema Mărăști au rulat 508 filme în anul 2018, la care au venit 6.500 de spectatori. Adică o medie de sub 13 oameni / film!

Primăria a obținut 11.840 lei din închirierea acestui spațiu, anul trecut. Având în vedere că cinematograful a fost renovat în 2011 cu suma de 2 milioane lei (bani publici), ar fi nevoie de aproape 200 de ani pentru ca această investiție să fie recuperată la bugetul local. De fapt, nu va fi recuperată niciodată din încasări, pentru că acestea nu acoperă nici măcar cheltuielile cu personalul.

La fel stă situația și în cazul cinema Dacia din Mănăștur. Anul trecut au veniti aici 8.350 de spectatori pentru a vedea cele 431 de filme proiectate. Media e mult mai bună decât în Mărăști: puțin peste 19 oameni / film!

Și acest spațiu a fost reabilitat din banii cetățenilor municipiului în 2016, cu o cheltuială de aproape 2,8 milioane lei. Dacă suma obținută anul trecut din închirierea sa (35.465 lei) nu va crește, va fi nevoie de aproape 80 de ani pentru a recupera suma inițială – asta dacă toți angajații se oferă voluntari și nu mai cer salarii.

Deocamdată, Primăria Cluj-Napoca continuă să subvenționeze cele două cinematografe în numele accesului facil la cultură, iar clujenii continuă cu succes să le ignore, preferând să meargă la multiplex-urile din mall-uri sau să stea în fața televizoarelor.

Cele două spații sunt încă utile persoanelor și organizațiilor care organizează evenimente, putând fi închiriate la prețuri foarte mici, între 100 și 200 de lei pe oră.

Sursa datelor: Ziar de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here