„Decât” cu privirea-n cur

0

Unul dintre prolificii reporteri, pe care Clujul îi are înregimentați, se intreba mai zilele trecute, în social media, ce culoare politică au partidele cu reprezentare la Cluj? Întrebarea, ușor retorică, a generat imediat o sumă mare de răspunsuri, fără ca să găsești două răspunsuri identice.

De ce e atât de greu să așezi partidele parlamentare din România într-o matrice ideologică? De la început e de reţinut că fiecare partid politic ar trebui să aibă un proiect propriu de organizare și conducere politică a societăţii, bazat pe o anumita doctrină politică. E ceea ce individualizează și poziționează un partid pe scena politică.

Dar ceea ce coagulează la această oră cu denumirea de partid n-are la bază interese doctrinare de natură ideologică. Nici măcar de natură doctrinar economică!

Am fi tentați să credem că s-au născut partide antisistem, vezi USR, PLUS sau Pro, dar nu! Aceste partide sunt reactive, împotriva unei persoane, nu a unui sistem. Aceste partide își recrutează membrii din sistem, deci provin din interiorul sistemului, născute mai degrabă pentru menținerea lui și pentru accesul la resursele statului. Nici vorbă de o neodoctrină, o ideologie nouă, un nou curent ideologic etc, etc. USR și PLUS s-au născut ca reacție, și ele, la persoană și nu la sistem. Și ele sunt creația sistemului!

În atare situație, nevoia de a miza pe culoare nu-și mai are rost. Miza alegătorului ar trebui să fie un câștig cuantificabil. Votez un partid pentru că îmi rezolvă o nevoie socială: impozite mai mici, condiții de locuit mai bune, deduceri fiscale etc, etc. Nu mă interesează ce culoare are partidul care îmi reduce impozitul și/sau mă tratează gratuit în spital!

Avem nevoie să privim lucrurile pragmatic, spre înainte, altel vom privi „decât” în… cur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here