Criza din Venezuela: de cine sunt sprijiniți Maduro și Guaidó?

0

Deși Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol de pe glob, țara trece printr-o criză profundă care nu pare să se mai termine. Situația a devenit progresiv tot mai proastă în ultimele două decenii, după victoria în alegerile din 1998 a socialistului Hugo Chávez, urmat de Nicolás Maduro în 2013.

Deși partidul aflat la putere promisese mai multă egalitate și prosperitate pentru toată lumea, țara a ajuns într-o stare de sărăcie cruntă. Milioane de persoane au plecat deja în statele învecinate, inflația a fost anul trecut de 80000%, iar cetățenii care trăiesc din salarii sunt muritori de foame.

Conflictul politic între putere și opoziție a ajuns la apogeu în vara anului trecut, când actualul președinte a câștigat un nou mandat, iar adversarii săi au afirmat că alegerile au fost fraudate, fapt susținut și de majoritatea statelor occidentale.

La începutul acestui an, Adunarea Națională, nerecunoscută de președinte, unde opoziția are majoritatea, l-a ales ca lider pe Juan Guaidó, devenit astfel principalul inamic a lui Maduro. Într-o adunare publică pe data de 23 ianuarie 2019 el s-a proclamat președinte intermar al țării, considerând că Maduro a uzurpat funcția și în consecință nu mai poate exercita acel rol. Poziționarea țărilor în relația cu cei doi s-a făcut destul de previzibil, pe linia vechiului conflict est-vest.

Guaidó este susținut de Statele Unite, Canada, Australia, Israel, Japonia, Maroc, Ucraina, Georgia și aproape toate țările sud-americane.

Maduro este sprijinit de Rusia, China, Cuba, Bolivia, Uruguay, Iran, Turcia, Siria, Africa de Sud, Nicaragua, Belarus și parțial de Mexic.

Uniunea Europeană a cerut inițial organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate, dând un ultimatum. Pe 31 ianuarie însă, Parlamentul European a votat în favoarea recunoașterii președintelui interimar, preferat de Marea Britanie, Franța, Germania și Spania.

România a avut o poziție oarecum similară: „România susţine ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela, care să rezolve criza din această ţară. Abia dacă acest plan va eşua, ţara noastră s-ar putea plasa de partea parlamentului din Venezuela şi a noului lider Juan Guaido. Noi sprijinim adunarea naţională, parlamentul venezuelean pentru că este o instituţie democratic aleasă şi ale cărei puteri trebuie restaurate şi respectate. Din punctul nostru de vedere, drepturile civile, libertatea şi siguranţa tuturor membrilor adunării naţionale, inclusiv ale preşedintelui acesteia, domnul Juan Guaido, trebuie de asemenea respectate. Poporul venezuelean are dreptul de a demonstra paşnic şi de a-şi alege liber şi liderii şi să îşi decidă şi viitorul ţării în continuare” a spus ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, pe 26 ianuarie.

Rusia a amenințat că va răspunde la orice încercare a Statelor Unite de a interveni în forță în Venezuela. Iar actualul președinte nu pare să dea înapoi, contând încă pe câțiva aliați puternici. Singurul jucător care ar putea schimba decisiv situația ar fi armata venezueleană, care momentan i-a rămas fidelă lui Maduro, însă loialitatea s-ar putea schimba pentru a evita un război civil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here