Adrian Dohotaru: „Venitul minim garantat este un ajutor nefuncțional”

0

Deputatul de Cluj afirmă că actualul mod prin care statul sprijina persoanele fără venituri nu funcționează, perpetuând sărăcia și lăsând sute de mii de oameni într-o stare precară.

Venitul minim garantat este un ajutor nefuncțional. Propun reformarea lui, adaptată la realitatea beneficiarilor!

Am arătat în Parlament și am scris în repetate rânduri despre miturile propagate iresponsabil de media și de politicieni despre beneficiarii de ajutor social (VMG). PSD și toate celelalte partide au dat-o în bară pe subiect în nevoia lor de a găsi țapi ispășitori și pentru a-și ascunde incompetența pe teme sociale. Anul acesta voi propune o serie de reforme importante, după ce în eforturile mele de combatere a miturilor am învățat despre situația și nevoile reale ale oamenilor care solicită ajutor social.

Se spune despre beneficiarii de ajutor social că nu vor să muncească. Am arătat, cu date de la Ministerul Muncii, că acest lucru nu este adevărat: în primele 10 luni din 2017, mai puțin de 5% dintre beneficiari au ajuns să fie plasați într-un loc de muncă, doar 0,76% au refuzat o oferă, iar 0,11% (adică 350 de persoane) au refuzat trei oferte. De altfel, 85% dintre beneficiarii apți de muncă au mai puțin de 8 clase, ceea ce înseamnă că nu pot fi încadrați în cursuri de formare și nici angajatorii nu se înghesuie să-i accepte. Curtea de Conturi, în cel mai recent raport, recunoaște că în afara celor care sunt deja plasați în piața muncii, doar 3% dintre beneficiari ar mai fi angajabili.

Sistemul este nefuncțional, oricum ne-am uita la el. Din 2016, numărul familiilor beneficiare de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat este în scădere: de la 244.814 familii în 2016, la 187.880 în noiembrie 2018, ultima lună pentru care avem date. În general, unde au apărut locuri de muncă, oamenii care puteau să muncească s-au dus să muncească. Am întrebat Ministerul Muncii câți dintre beneficiari primesc ajutorul de mai mulți ani. Răspunsul ne dovedește încă o dată cât de neadecvat este sistemul raportat la nevoile oamenilor.

Venitul minim garantat a fost trecut în responsabilitatea Guvernului în 2011, când plata sa a fost preluată de la primării de către Ministerul Muncii, prin ANPIS. De atunci, au fost 513.346 de familii care au beneficiat sau încă beneficiază de VMG. Dintre aceștia, 100.526 sunt sau au fost în sistem vreme de peste 6 ani (42 de mii sunt sau au fost 5-6 ani, 47 de mii 4-5 ani, 54 de mii 3-4 ani și 64 de mii 2-3 ani). Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre familiile vulnerabile care primesc VMG nu și-au îmbunătățit situația în 6 ani. Nu este surprinzător, dacă luăm în considerare că 86 de mii dintre familiile care primeau VMG în iunie anul trecut (46% din total), erau de fapt persoane singure, pentru care cuantumul ajutorului nu depășea 142 de lei. Reamintesc și faptul că 43 de mii dintre persoanele care primeau VMG în iunie 2018 erau pensionari.

Cum îi poate ajuta pentru acești oameni, persoane singure, o bună parte dintre ei pensionari, un sistem care este gândit punitiv, care îi etichetează din start ca pe „niște leneși care nu vor să muncească”? Anecdotic, din discuțiile și interviurile pe care le-am făcut alături de echipa mea, știu că mulți dintre acești oameni apelează la ajutorul social pentru a beneficia de asigurarea de sănătate. Pentru ei, precum și pentru cei aproape două milioane de români care nu sunt asigurați, voi propune instituirea unui sprijin pentru ocrotirea sănătății, sintagmă pe care o preiau din Constituție, unde este înscris dreptul la ocrotirea sănătății. Măsura sper să fie una intermediară, în ceea ce pare încă lungul drum către un sistem de sănătate universal și de calitate.

Apoi, voi propune finanțarea cursurilor de tip „A doua șansă”, pornind totodată și o discuție despre reformarea lor, pentru a crește nivelul de educație al beneficiarilor și a le spori șansele să fie apoi formați și angajați.

Am descoperit un model de bună practică într-un județ din sud-estul țării, unde șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă beneficiază de transport gratuit, iar ulterior de decontarea transportului de la agenția teritorială pentru ocuparea forțelor de muncă (AJOFM). Voi propune preluarea modelului la nivel național, asigurând transport gratuit pentru cei care își caută un loc de muncă, dar și pentru cei care sunt recent angajați, îmbunătățind prevederile și beneficiile actuale asigurate de către AJOFM.

În fine, voi include în aceste eforturi și o discuție despre mobilitate și locuri de muncă, atât pentru cei care locuiesc în zone rurale, defavorizate, dar și pentru cei care locuiesc în zone urbane și prospere, întrucât acumularea capitalului și a locurilor de muncă duce la inegalități majore, care se traduc nu doar prin sărăcie extremă în cazul unora, ci și prin precarizare, care se extinde tot mai mult și afectează tot mai mulți oameni.” spune parlamentarul susținător Demos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here