Partidele din Cluj pe Facebook: PSD

0

Începem azi o serie de articole despre prezența partidelor locale pe cea mai importantă rețea de socializare. Având în vedere numărul foarte mare al românilor care au cont pe Facebook și timpul petrecut în mediul online, comunicarea politică prin intermediul acestei platforme este absolut necesară pentru orice partid.

Analizăm pentru început cel mai mare partid la nivel național, deși nu este primul ca importanță la Cluj. Pagina principală a organizației județene are 5464 de fani și postări dese, chiar și de mai multe ori pe zi. Postările au 15-20 de like-uri în medie și 2-5 comentarii.

Am mai găsit o pagină numită PSD Cluj 2016, care pare să fie făcută pentru alegerile locale din acel an. Nu s-a mai postat de atunci nimic. Pagina a avut o viață scurtă, fiind creată pe 12 mai 2016 și abandonată pe 9 iunie 2016, timp în care a strâns doar 857 de fani. Pornirea unor proiecte și lăsarea lor de izbeliște ține de specificul (politic și numai) românesc.

Organizația municipală din Cluj-Napoca stă mult mai slab pe Facebook. Pagina a adunat doar 90 de like-uri, însă are scuza că a fost pornită recent, în urmă cu doar câteva zile.

Mai găsim pe rețea și două pagini-fantomă: PSD pentru Cluj și Am sustinut PSD Cluj. Ambele au zero like-uri și par să fie niște idei la care s-a renunțat încă din start.

Social-democrații și-au mai construit la Cluj și organizații pe cartiere, două dintre ele având propriile pagini de Facebook: PSD Grigorescu și PSD Mănăștur. Prima are 184 de fani, o singură postare în 2018 și câteva în primăvara lui 2017, toate cu maxim 3 like-uri. A doua a strâns 457 de fani, însă are postări mai dese, unele trecând chiar de 10 like-uri.

Tineretul Social Democrat din Cluj are și el o pagină cu 1077 de fani și postări intermitente, uneori zilnice, alteori cu pauze de câteva săptămâni. Numărul de aprecieri la fiecare e sub 10.

Am dat și peste o pagină a Organizației Femeilor Social-Democrate din Cluj, cu 442 de fani, postări de mai multe ori pe săptămână și interactivitate medie.

Organizația afiliată la socialiștii europeni – PES Activists Cluj – are și ea o pagină pe FB cu 387 de fani, postări sporadice, aprecieri și comentarii destul de puține.

Un alt proiect online al pesediștilor clujeni care pare să fie abandonat este și pagina Deputat de Cluj, cu 1008 fani, dar pe care nu s-a mai postat nimic din luna mai a anului trecut.

În concluzie, putem spune că PSD Cluj stă bine la numărul de pagini existente, dar pe multe dintre ele frecvența postărilor, numărul fanilor și interacțiunea sunt mediocre. Nu e rău, însă sub potențialul unui partid atât de mare într-un oraș foarte digital precum Clujul.

* * *

Vezi și:
Partidele din Cluj pe Facebook: PNL
Partidele din Cluj pe Facebook: ALDE
Partidele din Cluj pe Facebook: UDMR
Partidele din Cluj pe Facebook: USR, PLUS și PACT
Partidele din Cluj pe Facebook: PRU, PRM și PNȚCD
Partidele din Cluj pe Facebook: PMP, POL și PPU-sl
Partidele din Cluj pe Facebook: M10, ADN și Demos
Partidele din Cluj pe Facebook: Pro România, Dreapta Liberală și Alternativa Dreaptă
Alte partide mici din Cluj pe Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.