Dohotaru: „Locuirea este un drept, nu un capriciu al pieței”

0

Deputatul Adrian Dohotaru sare din nou în apărarea persoanelor care nu-și permit o locuință, cerând ca țara noastră să adopte o strategie coerentă în domeniul imobiliar și afirmând că proprietarii „fac speculă” pentru a scoate cât mai mulți bani de la chiriași.

Suntem la început de 2019 și România încă nu are o Strategie a locuirii adoptată. Asta deși guvernul PSD-ALDE anunțase că în anul 2018 vom avea o strategie adoptată ca să îmbunătățim condițiile de locuire în România.

Strategia locuirii stă la sertar de câțiva ani. Este evident că se află la coada priorităților actualei coaliții de guvernare. În tot acest timp, sute de mii de persoane locuiesc în condiții precare. Autoritățile publice locale nu pot răspunde nici măcar unei mici părți a cererilor de locuințe sociale. Prețurile chiriilor ajung să depășească cu mult posibilitățile financiare ale cetățenilor în multe orașe ale țării.

În calitate de deputat, am interpelat Ministerul Dezvoltării, cerându-i ministrului Paul Stănescu să ne comunice în ce stadiu de lucru se află Strategia Națională a Locuirii și când va fi adoptată.

Totodată, pentru că mă preocupă lipsa unor politici privind locuirea socială și accesibilă caut soluții la creșterea exagerată și nejustificată a prețurilor chiriilor, nu doar din Cluj, dar și din București și alte orașe mari din țară.

În acest sens, pornind de la exemplul altor state, cât și de la propunerile societății civile, iau în considerare o propunere legislativă care să susțină creșterea impozitelor pentru cei care dețin mai multe proprietăți rezidențiale. Odată cu închirierea proprietăților, impozitul ar urma să scadă. Astfel, un număr cât mai mare de proprietari ar fi încurajați să recunoască formal închirierea proprietăților, iar fenomenul chiriilor să fie fiscalizat, apoi reglementat pentru a nu avea creșteri aberante de la an la an, iar drepturile chiriașilor să fie recunoscute.

Rentierii trebuie să înceteze cu specula imobiliară! De aceea, am cerut ANAF-ului să îmi comunice situația numerică a persoanelor care dețin două, trei, patru, cinci sau mai multe proprietăți rezidențiale pentru municipiile: Cluj-Napoca, București și Timișoara, dar și numărul chiriilor declarate în ultimii 5 ani în orașele mari din România.

Demersurile mele reprezintă un prim pas pentru colectarea datelor atât de necesare pentru a înțelege imaginea de ansamblu din domeniul locuirii și chiriilor, un domeniu lăsat de statul român pe mâna „invizibilă” a pieței, a dezvoltatorilor imobiliari și a speculanților.” scrie parlamentarul de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here