Alegerea corespunzatoare si utilizarea furtunelor de aer

0

Aplicatiile care necesita furtun de aer pentru o actionare corespunzatoare se extind in domenii dintre cele mai diverse. Utilitatea furtunelor de aer poate fi apreciata in nenumarate procese de automatizare in cadrul anumitor fabrici, ateliere, laboratoare sau alte locatii in care orice proces este menit sa ofere un randament sporit.

Prin prisma faptului ca exista modele variate de furtune de aer care prezinta dimensiuni sau materiale de fabricatie sub multiple forme, alegerea celor potrivite pentru o aplicatie adecvata poate intampina destule dificultati, mai cu seama pentru un necunoscator. Specialistii magazinului Tehnovest ofera lamuriri precise despre clasificarea tipurilor de furtune aer si care sunt aplicatiile carora le sunt destinate.

1. Furtune de aer de tip pneumatic

Destinatia utilizarii acestora reiese chiar si din denumirea pe care o poarta, respectiv aplicatii pneumatice. Aici putem vorbi de cele mai cunoscute dintre ele, precum sistemele de franare pe care le prezinta anumite vehicule. Un sistem pneumatic functioneaza intr-o maniera anume si care prezinta o actiune precisa. Compresorul are rolul de a transforma energia mecanica in energie potentiala. Cu ajutorul acestei etape se transmite efectiv si se poate controla puterea oferita de echipamentul pneumatic. Inainte de folosire, insa, aerul va trebui filtrat si totodata amestecat cu vapori de lubrifiant. Aerul rezultat, comprimat, este transmis prin furtune spiralate aer, pneumatice.

Alegerea furtunelor de aer se realizeaza pe baza unor criterii exacte. Un prim aspect important de luat in considerare se refera la dimensiuni. Aici intra diametrul interior sau cel exterior si grosimea peretului furtunului – elemente esentiale care dicteaza flexibilitatea si rezistenta acestuia, in timp.

Aceeasi importanta o constituie si presiunea de lucru care este suportata de furtun si presiunea de spargere a acestuia. Rezistenta fiecarui model determina ca utilizarea acestuia in cadrul unei aplicatii diferite de cea pentru care este specific sa nu fie intocmai recomandata.

In afara sistemelor de franare pentru autovehicule, furtunele pneumatice sunt utilizate si in unele aplicatii in care se lucreaza cu aer comprimat. Eficienta lor se reflecta in sistemele ce sunt folosite in sablare, in vopsitorii auto si nu doar atat. Indispensabil este ca la orice utilizare sa existe protectii suplimentare ale furtunelor care sa actioneze impotriva prafului, gradului ridicat de umiditate, temparturilor extreme sau altor factori externi care le-ar putea afecta performantele.

2. Furtune de aer pentru aspiratie sau refulare

Utilizarea acestora este una destul de larga, cuprinzand varii domenii, de la agricultura si pana la numeroase mecanisme din industrie. Intalnim destul de frecvent furtunele de aer pentru aspiratie ce sunt destinate industriei prelucrarii lemnului ori in actiuni unde obiectivul de baza ce trebuie indeplinit este desprafuirea. In acest din urma caz ne referim la furtunele care intra in componenta micilor aspiratoare de tip industrial.

Parametricii tehnici esentiali in cazul acestor furtune aer tin tot de dimensiuni. Asadar, o mare importanta este redata de specificul aplicatiei, care este diametrul interior si exterior al furtunului, care este grosimea peretelui acestuia, ce raza de indoire poate avea sau pentru ce volum de particule ar putea asigura un transport eficient raportat la o durata fixa de timp.

Cele mai multe dintre aceste furtune sunt concepute pentru a aspira sau refula granule a pulberelor abrazive ori a unor substante chimice. In mod obisnuit, sunt utilizate in conditii relativ simple de lucru, atunci cand nu este neaparata nevoie de o flexibilitate sporita.

Aceste tipuri de furtune prezinta si o subcategorie, a caror utilizare implica anumiti factori externi cu potential daunator sau conditii mai complicate de lucru. Pentru transportarea unor substante abrazive, cum este pietrisul, cimentul sau nispul, furtunele trebuie sa garanteze o rezistenta absoluta. Un exemplu de furtun cu grad de durabilitate crescut il constituie cel realizat din poliuretan si intarit cu spirala de cupru.

Conform specialistilor Tehnovest exista elemente care conteaza foarte mult atunci cand alegi furtunele de aer pentru ca nu orice tip de furtun reuseste sa asigure un randament optim. Furtunul unui compresor de aer, cel al masinii de extractie a suruburilor sau cel utilizat pentru aspirarea rumegusului functioneaza pe baza anumitor parametri si fac fata doar in conditii anume. Din acest motiv, este esential ca selectia sa se faca in functie de modul in care va fi utilizat furtunul in cauza. Magazinul online Tehnovest ofera o gama diversificata de furtune de aer ce pot fi utilizate in mai multe aplicatii din varii domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.