Mihai Goțiu: „Plagiatul e sabotaj la adresa viitorului României”

0

Într-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Învățământului, senatorul USR de Cluj își afirmă îgrijorarea legată de lipsa oricăror măsuri în privința plagiatelor din educație și o sfătuiește pe Ecaterina Andronescu să lase locul altcuiva dacă nu este capabilă să rezolve această problemă.

„D-nă ministru Andronescu, plagiatul e sabotaj la adresa viitorului României. Luptați cu impostura sau lăsați locul altcuiva!

Plagiatul nu e ”o problemă minoră” și nici ”o practică nefericită”, după cum încearcă să ne convingă ministrul Educației, d-na Ecaterina Andronescu, în cele mai recente declarații de presă, una făcută la sfârșitul anului trecut, a doua, ieri, când a încercat să dreagă busuiocul.

Impostura este o problemă sistemică atât a educației, cât și a societății românești, în ansamblul ei. Plagiatul e înșelăciune și furt în același timp. Reprezintă o însușire a unor merite și drepturi necuvenite și o bulversare a valorilor dintr-o comunitate.

În ultimii doi ani, de când sunt membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României am constatat că nu există o voință reală, din partea actualei majorități politice de a rezolva problema. La nivel declarativ s-a urmărit minimalizarea ei, cum încearcă și d-na Andronescu în cele mai recente declarații publice, iar la nivelul faptelor s-au blocat, în mod asumat, de către PSD și ALDE, proiectele legislative, inițiate de USR sau alți colegi din Opoziție, care își propuneau demascarea și stoparea plagiatelor. Nu e deloc întâmplător că evaluarea școlilor doctorale a fost amânată (din nou) în toamna anului trecut ori că d-nul Liviu Pop, fost ministru al Educației și președinte al Comisiei pentru Învățământ din Senat, a ratat obținerea titlului de doctor din cauza suspiciunilor de plagiat.

Singurul lucru adevărat în declarațiile d-nei ministru Andronescu e cel conform căruia nu toți cei care au obținut titlul de doctor pot fi suspectați de plagiat. Corect, dar cei care și-au obținut titlul de doctor pe bune nu pot fi folosiți drept paravan pentru a-i proteja pe impostori. La fel cum nu toți cetățenii români pot fi suspectați de hoție și corupție din cauza faptului că în fruntea țării au ajuns persoane condamnate penal definitiv.

D-nă ministru Andronescu, sancționarea imposturii, a înșelăciunii și furtului academic, reprezintă o necesitate și o prioritate pentru întreaga societate românească. Plagiatul e un sabotaj la adresa viitorului României și e nevoie de asumarea unei lupte directe cu acest flagel. Dacă nu sunteți dispusă să duceți această luptă, lăsați locul unui ministru responsabil. Dacă s-o mai găsi prin PSD și ALDE o asemenea persoană.” spune Mihai Goțiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here