Alin Mituța (RO+): „Proiectul de țară al României trebuie să fie trezirea la realitate”

0

Alin Mituța arată, într-o postare pe contul său de Facebook, că România are un proiect de țară, iar acesta nu poate fi altul decât „trezirea la realitate și realizarea magnitudinii faptului că suntem o națiune membră a Uniunii Europene, care are tot ce îi trebuie să fie demnă și să prospere“.

Alin Mituța vorbește despre lipsa din societatea românească a unei dezbateri referitoare la parcursul istoric al României care a adus țara în situația din prezent sau care sunt perspectivele și viziunea românilor pentru viitor. În textul său, el pornește de la un extras din scrisoarea adresată de un șofer de TIR britanic președintelui Comisiei Europene, în care britanicul deplânge Brexit-ul și își arată admirația pentru construcția politică a urmașilor celor care au luptat în cele două războaie mondiale: Uniunea Europeană.

„«Dacă cineva ar arăta milioanelor de victime [ale celor două războaie mondiale] fotografii de astăzi cu Parlamentul European, n-ar fi oare ei copleșiți să vadă că o așa demnitate a cooperării națiunilor s-a întâmplat în cursul vieții copiilor lor?». Noi, în România, nu am avut niciodată această dezbatere despre trecutul nostru, despre cum am ajuns aici și cu atât mai puțin despre viziunea noastră pentru viitor. Luăm ca pe un dat faptul că suntem azi membri ai celei mai evoluate forme de cooperare între popoare din istorie. Luăm ca pe un dat faptul că după două războie mondiale și două dictaturi am ajuns astăzi membri ai Uniunii Europene. Ba mai mult decât atât, am ajuns să și conducem UE pentru 6 luni“, scrie Alin Mituța pe Facebook, îndemnând la dezbatere: „Dacă șoferul de TIR din Marea Britanie își pune acele întrebări, cu atât mai mult ar trebui să ni le punem și noi“.

Nu trebuie să luăm ca pe un dat faptul că am ajuns aici. Dacă am reuși să privim din afară am fi probabil uimiți. Suntem de departe cea mai norocoasă și mai privilegiată generație de români. Ar trebui să fim recunoscători și să nu uităm de unde venim ca națiune. Să nu uităm și să prețuim faptul că în mai puțin de o generație am ajuns de foarte de jos în prima dintre lumile posibile. Nu e adevărat că nu avem un «proiect de țară». Proiectul nostru pentru țară nu poate să fie altul decât trezirea la realitate și realizarea magnitudinii faptului că suntem o națiune membră a Uniunii Europene, care are tot ce îi trebuie să fie demnă și să prospere. Cu cât mai mulți ne întrebăm, asemenea șoferului de TIR, cum am ajuns aici și ce responsabilitate purtăm fiecare, cu atât o să ne asumăm mai ușor partea fiecăruia de efort în a construi viziunea noastră comună pentru o țară demnă, europeană“, conchide Alin Mituța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here