Demos: „Creșterea salariului minim va duce la o creștere a productivității”

0

Platforma Demos, care dorește să devină un partid modern de stânga, contrazice economiștii liberali și susține că o creștere a salariului minim va avea beneficii economice:

Demistificări neoliberale: mitul productivității scăzute.

Retorica care culpabilizează strict angajatul român, etichetat „leneș” sau „neproductiv”, este contrazisă de cifre. Conform studiului „Situația angajaților din România – 2018” desfășurat de Syndex, productivitatea muncii în România este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană.

Pentru a ne da seama cât de mult și cât de bine lucrează angajatul român, trebuie să ne uităm la randamentul muncii, adică la raportul dintre productivitate și costuri. Raportată la costul forței de muncă, productivitatea muncii în România este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Prin urmare, argumentul cu slaba productivitate a angajaților din România nu ține – randamentul angajaților români este foarte mare!

În realitate, prin creșterea salariului minim la un nivel care să permită angajaților un trai decent, capitalul nu își va mai putea baza avantajul competitiv pe forța de muncă ieftină românească și va fi nevoit să investească în tehnologizare. Dacă vor fi scoase de pe piață anumite firme, va fi vorba exact de cele care vor continua să-şi bazeze afacerea pe reprimarea angajaților printr-o salarizare derizorie față de munca pe care o depun.

Departe de a duce la o scădere, creșterea salariului minim va duce în termen mediu la o creștere a productivității economice.” susține mișcarea socialistă.

Demos a publicat pe site-ul lor o explicare detaliată a acestor afirmații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here