Mihai Goțiu: „Nu mi-am imaginat că la nivelul Parlamentului se poate minți pe față”

0

Senatorul USR de Cluj, fost activist în mai multe ONG-uri și organizații civice, ne mărturisește că intrarea în politică i-a adus dezamăgiri, dar nu l-a oprit din a lupta în continuare pentru a schimba ceva în bine.

Presa Locală: Cum au fost primii doi ani în Parlament? Cum se vede politica din interior, față de percepția pe care o aveați din afară, în cadrul societății civile?

Mihai Goțiu: Au fost doi ani grei, în care a trebuit să învăț multe lucruri noi din mers, îndeosebi cele legate de procesul legislativ din Senat, de luptă și de negociere cu colegii din alte partide, atât a celor aflate la putere, cât și a celor din opoziție. Nu pot spune că n-au fost lucruri la care nu m-am așteptat – am urmărit, am analizat, am scris și m-am implicat ca jurnalist și activist civic aproape două decenii fenomenul politic – dar, recunosc, intensitatea unor comportamente n-am anticipat-o. Pur și simplu, nu mi-am imaginat că la nivelul Parlamentului se poate minți pe față, se pot răstălmăci legile și regulamentele interne într-un mod într-atât de abuziv și discreționar, că se poate ajunge până la băgarea pumnului în gura opoziției nu doar la modul metaforic, ci, la modul fizic, în pauza unei emisiuni de televiziune. Anul trecut, la inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, majoritatea parlamentară a votat o declarație popmpoasă, despre ”rolul și prestigiul Parlamentului României”. Apoi, zi de zi, săptămână de săptămână și lună de lună, am văzut cum acest prestigiu e distrus, prin încercarea blocării vocilor opoziției, prin decizii discutabile, prin șmecherii procedurale meschine, prin eludarea regulamentelor. Pe de altă parte, tocmai acest comportament mi-a confirmat faptul că nu am intrat în politică degeaba, că acest mod de ”a face legi” trebuie reformat fundamental. Nu e vorba doar de adoptarea și de modificarea unor legi, ci de modul de documentare, de redactare, de dezbatere și, în cele din urmă, de adoptare a legilor. Nu poți face legi bune atâta timp cât procesul în sine de elaborare al lor e viciat.

Presa Locală: Considerați că USR este o construcție puternică în acest moment, care se poate opune partidelor aflate la putere? Ați depășit faza în care erați cunoscuți aproape exclusiv în marile orașe?

Mihai Goțiu: Am dovedit asta de mai multe ori în ultimele luni. Fără sprijinul și implicarea USR, inițiativa civică #farapenali în funcții publice n-ar fi reușit să strângă peste un milion de semnături, dublul minimului necesar pentru a putea fi depusă în Parlament. Cu ocazia referendumului pentru modificarea Constituției, USR a reușit să mobilizeze reprezentanți în secțiile de vot la nivelul întregii țări și a monitorizat votul astfel încât să nu poată fi fraudat. Opoziția în Parlament împotriva modificărilor abuzive la Legile Justiției a fost începută de USR, cu metode criticate adesea ca fiind neconformiste – cum a fost sit-in-ul de la OUG 13 – dar copiate acum și de celelalte partide din Opoziție. Iar metodele care au făcut Opoziția mai vizibilă și mai activă – pentru că nu mă feresc să o spun, la începutul mandatului, cu excepția a câtovva voci, opoziția partidelor ”cu experiență” era anesteziată – au fost dublate de acțiunile instituționale: amendamente în comisiile de specialitate, sesizări la Curtea Constituțională, reactivarea dezbaterilor din plen, dar și diferite acțiuni la nivel local și județean. În urma acestor demersuri, au fost multe victorii, inclusiv în cazul modificărilor Legilor Justiției, din care au fost eliminate multe articole nocive. În domeniul mediului am reușit să adoptăm numeroase amendamente și să blocăm una dintre cele mai distructive legi, care ar fi devastat ariile naturale protejate. Recent, colegii de la USR București au obținut o victorie uriașă în Justiție, desființând hotărârile Consiliului General al Capitalei, prin care au fost înființate sugativele de bani publici (și vorbim de peste jumătate de milliard de euro annual) ale Gabrielei Firea și a clientelei ei.
Din punct de vedere organizațional, USR s-a dezvoltat considerabil. Avem peste 6.000 de membri , iar extinderea continuă. Când am intrat în Parlament cu un scor de aproape 10% aveam de peste cinci ori mai puțini membri. Avem filiale în aproape toate municipiile și în majoritatea orașelor din România, dar și în multe comune, creșterea intrând acum într-o fază de progresie geometrică. Ca să dau doar exemplul Filialei Cluj, pe care o cunosc cel mai bine. În urmă cu un an, cam aceeași oameni se ocupau și de susținerea activității parlamentare, și de monitorizarea consiliilor locale și județean, de extindere la nivel județean, dar și de extindere în județele fără parlamentari, de implicare în campaniile electorale parțiale de la Târgu Jiu ori Deva, în campania #farapenali, în organizarea de evenimente ș.a.m.d. A fost o implicare impresionantă, a celor care se pot considera deja ”veterani”, pentru a atinge și a depăși o masă critică de creștere. În momentul de față, crescând numărul de membri și al filialelor locale, sarcinile se impart și totul se întâmplă mult mai repede, într-un proces accelerat. Anul viitor, mă aștept ca cel puțin să ne triplăm numărul de membri și de filiale, din urbanul mare și până la nivelul ruralului. Zilele trecute, în județul Cluj, s-a deschis o nouă filială, la Ciucea. Atenție, însă, cu 9 filiale în județ, acoperim acum peste 70% din locuitorii cu drept de vot.
Rezumând, USR este deja într-o fază în care, atât la nivel cantitativ (număr de membri, de filiale și de acoperire a numărului de locuitori cu drept de vot prin filialele deschise), cât și la nivel calitativ (am dat mai sus exemple în acest sens) demonstrează că este o forță capabilă să se opună partidelor aflate la putere și să ofere o alternativă pentru schimbarea României în bine.

Presa Locală: Cine poate învinge PSD? Cum vedeți starea actuală a opoziției?

Mihai Goțiu: PSD poate fi învins (și va fi învins) de cetățeni. Și mă refer la cetățenii activi, implicați, fie că o fac în cadrul unor partide politice nou înființate, fie în rândul societății civile. Și nu e vorba de a învinge PSD în sine, ci tot ceea ce reprezintă un partid ca PSD – un mod anacronic de a face politică și de a conduce o țară, bazat pe relații de tip feudal, în care lupta internă nu se duce pe bază de argumente și de idei ori viziuni de dezvoltare a comunităților din care fac parte, ci pentru accesul la resursele aflate la dispoziția șefului de clan, care le distribuie în funcție de obediența ”supușilor”. În peste două decenii s-a format o masă dependentă de acest sistem, care a promovat lideri inculți, impostori și/sau mafioți.
În același timp, însă, s-a format și o masă critică de schimbare în România. Primele semne le-am văzut, și am scris despre ele, ca jurnalist, încă din vara lui 2007, când am văzut cum crește opoziția la proiectul minier de la Roșia Montană. Atunci am afirmat că în jurul acestei cauze și, apoi, având ca exemplu Roșia Montană, se va forma și se va dezvolta o societate civilă care va schimba România. Ce s-a întâmplat în toamna lui 2013, când cu protestele pentru Roșia Montană, mi-a confirmat observațiile făcute în 2007. La fel cum s-a confirmat și faptul că exemplul Roșiei Montane va da încredere și altor cetățeni să se implice în schimbare. De la opoziția civică și până la opoziția politică n-a mai fost decât un pas, iar la ora actuală avem o societate civilă puternică, un partid de opoziție născut din societatea civilă care a pătruns în Parlament și se dezvoltă accelerat, și alte două partide noi în fază incipientă (mă refer la cele din jurul Platformelor RO+, respectiv Demos, nu la așa-zis-ele ”noi partide”, bazate pe vechi cadre de partid care refuză să iasă la pensie). Eu zic că suntem ”în grafic”. După 1989, am avut nevoie de o generație pentru a avea această masă critică de schimbare. Acesta e, deja, un obiectiv îndeplinit. Mai avem nevoie de o generație pentru ca această masă critică să schimbe cu adevărat mentalitățile din România și, implicit, România.
Desigur, pe termen scurt, ne raportăm la alegerile din 2020 (sau, poate, mai devreme, dacă ajungem la anticipate). Apreciez că, la ora actuală, partidele din Opoziție și cele în fază de formare avem forța să strângem mai multe voturi decât PSD și ALDE și să preluăm, împreună, într-o formă sau alta, guvernarea. Dar, mai mult decât atât, dacă presiunea și susținerea civică vor continua, cred că avem forța să oferim mai mult decât o schimbare de Guvern, mai exact o schimbare de mentalități și a modului în care se face politică în România, astfel încât să eliminăm riscul de a ne întoarce la sistemul feudal nășit și susținut de PSD.

Presa Locală: Susțineți o coaliție cu RO+ sau o fuziune cu partidul lui Cioloș?

Mihai Goțiu: Sunt convins că, într-o formă sau alta, vor exista colaborări cu partidul pe care Dacian Cioloș încearcă să-l formeze. S-ar putea să fie o alianță electorală ori participarea la o coaliție de guvernare. Cunosc multe persoane pe care le apreciez, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere al caracterului, în jurul proiectului inițiat de Dacian Cioloș. E evident, dincolo de sondaje, că avem foarte mulți susținători comuni, care și-ar dori o colaborare. Dar e prematur să discutăm în ce mod vom colabora și, cu atât mai puțin, de o fuziune. Un partid nu poate fuziona cu un om și nici cu un grup de persoane. Pentru așa ceva e suficientă/ suficiente o adeziune, respectiv mai multe adeziuni la USR.
Aștept să văd câți dintre cei care acum sunt în Platforma RO+ vor face și pasul către politică, dar și ce alte persoane se mai implică în proiectul lui Dacian Cioloș și cu ce forță. După experiența extinderii și creșterii USR am cunoscut riscurile de parcurs și rămâne de văzut dacă grupul din jurul lui Dacian Cioloș are capacitatea de a trece cu bine peste ele. Pentru binele politicii autohtone și al României, sper să treacă și ei, cât mai repede, peste faza asta. Deocamdată, MRI e un grup cu foarte mulți oameni faini și capabili, cu intenții bune, susținut de o platformă civică extinsă, dar nu este, încă, un partid politic și nu va fi nici după primele minute din momentul obținerii înregistrării la Tribunal. Procesul e un pic mai lung și implică organizare în teritoriu și botezul focului – mai exact, participarea și confirmarea în alegeri. Altfel, există deja discuții între noi și Dacian Cioloș, colaborări punctuale cu cei de la RO+, inclusiv eu am avut, în demersurile legate de Roșia Montană, o asemenea colaborare.

Presa Locală: Credeți că alegerile anticipate ar fi benefice în actualul context politic?

Mihai Goțiu: Răspunsul e categoric ”DA”! Coaliția PSD și ALDE n-a realizat mai nimic din programul de guvernare promis în campania electorală. Dragnea și Tăriceanu sunt preocupați doar să-și scape pielea, a lor și a celor din jurul lor, nu de guvernare pentru cetățeni și pentru România. Au blocat activitatea parlamentară cu avalanșa de modificări abuzive ale Legilor Justiției și Codurilor Penale. Au schimbat și și-au răsturnat propriile guverne și proprii miniștri dacă aceștia n-au dat dovadă de obediență totală. Pur și simplu e nevoie de o altă majoritate parlamentară, care să susțină un Guvern care să se ocupe și de autostrăzi, căi ferate, spitale, educație, cultură, dezvoltare, protecția mediului. ”Chestiile” alea de care, teoretic, ar trebui să se preocupe politicienii. Iar dacă vor să modifice Legile Justiției și Codurile Penale, Dragnea și Tăriceanu să afirme, explicit, în campania electorală, că asta e prioritatea lor. Dacă vor primi voturile pentru asta, înseamnă că asta își doresc românii și, atunci, modificările au legitimitate. Nu cred, însă, că ar primi voturi pentru așa ceva. În niciun caz suficiente voturi pentru a guverna.
Altfel, e evident că peste doi ani, în 2020, PSD și ALDE vor plăti electoral pentru că au mințit într-un mod grosolan cetățenii, în toamna lui 2016. Dar încă doi ani vor fi un chin pentru România, cu daune greu de anticipat și de remediat.

Presa Locală: Ați susținut mereu cauza ecologistă. Cum vedeți politica actualei administrații în domeniul protecției mediului?

Mihai Goțiu: Există o singură ”politică” a actualei coaliții de guvernare PSD și ALDE în domeniul protecției mediului. Pe scurt, poate fi denumită ”după noi potopul”. În jurul resurselor minerale și al celor naturale se învârt interese economice uriașe. Bogățiile subsolului, pădurile sau apele sunt câteva dintre ultimele lucruri importante de furat din țara asta. De aici noianul de legi cu dedicație, care pun mediul în pericol. Peste interesele de tip mafiot se suprapune o necunoaștere totală a problemei. Mi s-a acrit să văd proiecte sau propuneri de legi legate de exploatarea resurselor ori care vizează diferite industrii și în care se afirmă că ”nu există impact asupra mediului” ori că ”nu există impact social”. La final de an 2018, în Parlamentul României, în mod cât se poate de oficial, la motivările proiectelor de lege apar asemenea minciuni aberante! Cum să afirmi că dacă tai zeci de mii de hectare de pădure, că dacă razi mai mulți munți și lași în urmă halde cu steril și diferite otrăvuri, că dacă bagi râuri întregi pe țeavă, că dacă arunci în atmosferă tone de praf toxic ”nu există impact asupra mediului”!!!? Actuala clasă politică majoritară se află, pur și simplu, într-o fază de negare a problemelor de mediu, fie din cauza intereselor oculte, fie din prostie crasă, fie în urma combinației letale a primelor două cauze.
Totuși, în primii doi ani de mandat, am reușit să fac niște breșe, să câștig niște capete de pod în Parlament, cu privire la problemele de mediu. După discuții în comisiile de specialitate ori, în mod direct, personal, am reușit să blocăm câteva legi distructive pentru mediu ori să trecem amendamente care să amelioreze, un pic, situația.Am reușit, cu argumente, să schimbăm sensul voturilor altor colegi din Parlament, sau chiar a unor grupuri parlamentare, în integralitate. Asta în situațiile în care, la mijloc, a fost vorba doar ne necunoașterea și lipsa de înțelegere a problemelor de mediu. Mai mult, când au intrat în joc și interese mai puțin legitime, îndeosebi din zona tăierilor de păduri, a băieților deștepți din energie ori din exploatarea resurselor minerale, am reuși câteva breșe ”în sistem”. În cazul Comisiei de Anchetă a proiectului de la Certej, din care au mai făcut parte doi membri PSD (iar directorul companiei miniere e membru PSD) și doi membri PNL (iar primarul din Certeju de Sus e de la PNL), am reușit să obțin un raport care pune în evidență problemele și am sesizat DNA. În cazul tăierilor ilegale din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, ancheta Corpului de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor a confirmat raportul meu și a sesizat Parchetul, iar în cazul proiectului în care sub pretextul unor lucrări de utilități publice s-ar fi permis distrugerea zonelor de protecție strictă și integrală a ariilor naturale protejate am reușit să elimin articolul cel mai nociv.
Din fericire, în USR am găsit mulți colegi preocupați de mediu, bine pregătiți și implicați, împreună cu care am reușit să impunem protecția mediului ca fiind una dintre prioritățile și direcțiile strategice importante ale partidului.

Presa Locală: Ce este inițiativa „Oameni noi în politică” și de ce o susțineți?

Mihai Goțiu: ”Oameni NOI” este un proiect care vine în continuarea luptelor duse de mai mulți ani de societatea civilă, legate de reformarea legilor electorale și a clasei politice. Prevederile referitoare la revenirea la două tururi de scrutin în alegerea primarilor, facilitarea apariției de partide noi, participarea reală a diasporei la vot se regăsesc în Carta Albă a Bunei Guvernări, elaborată de mai multe ong-uri după protestele de la începutul anului 2012, în Declarația de la Cluj, asumată în timpul protestelor din toamna lui 2014 pentru dreptul diasporei de a vota și în revendicările grupului ”Politici fără frontiere”. Evident, susținem această inițiativă atât pe fond, fiind pe deplin de acord cu măsurile propuse, cât și datorită faptului că ne-am asumat, încă de la înființare, că USR va fi vocea cetățenilor în Parlamentul României. Nu facem altceva decât să ne ținem de promisiunile făcute în campania electoral.

Presa Locală: Ce planuri aveți pentru următoarea perioadă?

Mihai Goțiu: O continuare a bătăliei pe toate planurile, atât în Parlament, în efortul de extindere al USR și în schimbarea mentalităților în România. Ca prioritate personală e elaborarea și punerea în dezbatere publică a unei legi prin care să se interzică orice fel de tăiere de păduri în parcurile naționale. În același timp, mă voi implica în susținerea extinderii Filialei Cluj în județ și a dezvoltării filialelor din Alba, Hunedoara și Caraș-Severin, dar și a altor filiale, în limita timpului disponibil. În fine, sper să ajung în cât mai multe locuri din România pentru a pune în discuție și pentru a promova schimbarea mentalităților în societate și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor în viața civică, în politică și, ca efect, în schimbarea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.