Claudiu Năsui (USR): „De multe ori cei care își spun de stânga sau de dreapta susțin aceleași lucruri”

0

Deputatul USR ne vorbește despre actuala poziționare a partidului și proiectele sale personale. Deși libertarian declarat, Claudiu Năsui consideră că proiectele comune sunt mai importante decât diferențele ideologice.

Presa Locală: Ați activat mult timp în societatea civilă. Ce v-a determinat să intrați în politică și de ce ați ales USR?

Claudiu Năsui: Politica și statul m-au fascinat de multă vreme. Am fondat împreună cu un grup de prieteni un ONG prin care am promovat proiecte de transparentizare a cheltuielilor statului și de educație economică. Deci intrarea în politică a venit oarecum normal, tocmai din dorința de a rezolva problemele de care am tot vorbit în societatea civilă. Dorința de a mă implica exista, iar prin USR am avut ocazia să mă alătur unui grup de oameni care aveau aceeași dorință.

Presa Locală: Și-a clarificat USR orientarea? Actuala conducere vorbește despre o direcție de centru-dreapta, dar unii vă cataloghează ca „progresiști”…

Claudiu Năsui: USR a început ca un partid umbrela, dacă vă amintiți cum era inițial. Apoi, a existat o poziționare venită de la dl Dan Barna care a candidat – și a câștigat – cu o poziționare de centru-dreapta a partidului. În continuare există oameni care se poziționează diferit ca orientare. Dar, personal, nu cred în această dihotomie. Ideile politice sunt mult prea complexe pentru a putea fi modelizate sub forma unei axe stânga dreapta. În plus de multe ori cei care își spun de stânga sau de dreapta susțin aceleași lucruri, iar asta nu doar de ieri de azi, ci de multă vreme. Hayek povestește în Drumul către servitute cum studenți americani veniți să studieze în Europa la începutul secolului se întorceau în state ne știind dacă sunt comuniști sau național socialiști. Chiar și partidele consacrate putem vedea că sunt de multe ori foarte departe de doctrina inițială si chiar de numele care îl poartă în unele reforme și inițiative legislative. Mai important mi se pare să ne concentrăm pe problemele care ne afectează pe toți, indiferent de auto-identificarea dată: să vedem cum putem propune măsuri economice care să ridice România din situația în care e, să oferim posibilitatea românilor să prospere în țara lor, să garantăm statul de drept. Acestea ar trebui să fie prioritare oricărui partid.

Presa Locală: Ce părere aveți despre primii doi ani de guvernare PSD?

Claudiu Năsui: Credeți că este nevoie de o părere? Să ne uităm mai bine la ce spun cifrele: cel mai mare deficit financiar de la criză încoace, atacuri constante asupra independenței justiției, subminarea statului de drept, orientare anti-europeană, cea mai mare inflație din UE. Să mai continui? Cu siguranță e ușor de văzut că situația este dezastruoasă și, din păcate, ne va lua ani să depășim explozia cheltuielilor curente pe care au făcut-o actualii guvernanți.

Presa Locală: Cum poate fi învins PSD în zona rurală și în orașele mici?

Claudiu Năsui: În ultimul an, USR s-a bucurat de o extindere impresionantă. Am reușit să deschidem filiale noi în aproape toate județele țării, iar multe din ele sunt în zona rurală. Avem peste 200 de filiale și peste 6000 de membri.

PSD poate fi învins dacă creezi premizele dezvoltării economiei locale. Adică dacă lași oamenii să prospere independent de pixul primarului sau al prefectului sau al oricărui alt politician. Acum avem acest feudalism pseudo-democratic pentru că primarii își folosesc din plin influența politică pentru a submina orice potențial rival. Sistemul acesta trebuie să se schimbe.

Presa Locală: Ați reușit să colaborați cu PNL pentru a contracara derapajele social-democraților?

Claudiu Năsui: Am avut multe inițiative cu PNL-ul în care am atacat diversele chestiuni controversate făcute de PSD. Asta nu înseamnă că nu este loc de mai bine, însă precedentele a fost create, cu succes aș adăuga eu.

Presa Locală: Sunteți în concurență cu liberalii pentru aceeași nișă de electorat?

Claudiu Năsui: Politica este un joc al numerelor, dacă îmi permiteți o metaforă generală, deci suntem toți în competiție pentru același electorat. Cel mai mult mi-aș dori să văd electoratul PSD că înțelege impactul pe termen lung al politicilor pe care le duce PSD-ul. Să vadă că degeaba a mărit PSD salariile bugetarilor dacă și copiii lor pleacă peste hotare sau dacă și ei ajung în aceleași spitale de stat insalubre și dărăpănate pe care le vedem cu toții.

Presa Locală: Cum vedeți colaborarea cu RO+? Susțineți o fuziune? Este acest partid mai „la stânga” decât USR?

Claudiu Năsui: Eu sunt un mare susținător al unității acestor două formațiuni. Sunt foarte mulți oameni de valoare, atât în Ro+, cât și în USR. Oameni care au interesul românilor în atenție și care își doresc să aibă un impact real în țara noastră. Dar, așa cum am menționat și mai sus, nu cred că trebuie să ne poticnim în poziționări sau titluri, atâta timp cât există o agendă comună de lucru.

Presa Locală: Ce rezultate ați avut în prima jumătate de mandat și care sunt planurile dvs. pentru următoarea perioadă?

Claudiu Năsui: Prima jumătate de mandat a fost una plină, cu multe provocări, dar și cu câteva reușite. De la multe interpelări pe teme economice și de justiție, la amendamente punctuale pe care am putut să le trecem. Din păcate din poziția de opoziție nu poți face mai mult decât să pui reflectorul pe ei, dar ei au tancul majorității și îți pot râde în față sau să-ți arate ce ne-a arătat domnul Iordache în plenul camerei. Ăsta e nivelul lor. Revenind, am avut și proiecte legislative inițiate care au vizat ușurarea înființării de firme, oprirea popririlor abuzive, sponsorizări deductibile în educație, desființarea pensiilor speciale, precum și campania generală USR “Fără penali în funcții publice”. Urmează o perioadă la fel de încărcată în care vom face public programul de guvernare USR la care lucrăm intens. De asemenea, inițiativele pe care le voi demara în continuare vor avea același scop: creșterea prosperității românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.