Demos susține că Constituția garantează „dreptul la locuință”

0

Deputatul independent Adrian Dohotaru, susținător Demos, este revoltat de evacuările forțate care au loc în România. Recent, 45 de persoane care ocupau ilegal și distrugeau o clădire istorică din centrul capitalei au fost scoase din imobil.

Politicianul propune ca ghetourile de barăci improvizate, cum este cea de la Pata Rât, să fie recunoscute oficial ca așezări informale. El dorește, de asemenea, ca firmele private care construiesc locuințe să fie obligate să oferte 10% din ele statului, pentru a le transforma în apartamente sociale, închiriate la prețuri subvenționate celor săraci.

Parlamentarul laudă dezbaterea care va avea loc mâine la Cluj, organizată de asociații ale chiriașilor apropiate de mișcările politice de stânga: Forumul Bloc: Împreună pentru o locuire justă! 

Mii de case goale, mii de oameni în stradă. Unde e dreptatea?

45 de persoane, printre care copii, vârstnici și persoane bolnave au fost evacuate forțat dintr-un imobil situat la câteva sute de metri de Casa Poporului. M-am dus alături de ei în speranța că pot discuta cu autoritățile prezente și să îi ajut. Am constatat însă neputința autorităților publice în a soluționa măcar o mică parte a problemelor semnalate de acești oameni.

Tema locuirii se află la coada priorităților actualei coaliții de guvernare. Deși discutăm de trei ani despre necesitatea unei strategii pe locuire, Guvernul PSD-ALDE nu a adoptat niciuna. Procentul locuințelor vacante din România, de 16%, este printre cele mai ridicate din lume. Locuințele publice reprezintă sub 2% din fondul imobiliar, sunt insuficiente și nu satisfac cererea, așa cum reiese din listele de așteptare pentru închirierea de locuințe sociale. La Cluj, anul trecut s-au acordat doar 10 locuințe sociale. Astfel, putem constata eșecul privatizării în domeniul locuirii. În 2014, rata de supraaglomerare a României a fost de 52,3%, cea mai mare dintre țările UE, depășind de trei ori media de 16,9%. Piața de închiriere de locuințe este, în mare parte, neoficială și dereglementată.

Un singur partid, Demos, spune răspicat în programul său că trebuie să recunoaștem „dreptul la locuință ca drept constituțional”. Cum aceste probleme trebuie rezolvate de urgență printr-un consens al clasei politice din România, am depus două inițiative legislative, prin care propun recunoașterea așezărilor informale, care să permită oamenilor care locuiesc în condiții vitrege să obțină acte de identitate și să poată accesa servicii publice elementare, dar și una care propune creșterea stocului de locuințe publice, plus schimbarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale. De asemenea, lucrez la o serie de modificări legislative pentru o locuire mai accesibilă. Una dintre propunerile vizează acordarea a 10% din locuințele construite de privați către stat, care le închiriază în baza unor criterii sociale, sub prețul pieței, așa cum fac deja destule state vestice. În acest sens, salut Forumul „Împreună pentru justiție locativă”, care se desfășoară la Cluj la finalul săptămânii și vă propun ca situațiile structurale de criză a locuirii să fie dezbătute și în Parlamentul României.” scrie politicianul clujean.

Afirmația că „dreptul la locuință” ar fi precizat în Constituția României se referă probabil la prevederile articolului 47, care nu spune însă explicit acest lucru, ci poate fi doar interpretat în acest sens:

Nivelul de trai

(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

(2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here