Dohotaru: „E un mit că dispar locurile de muncă din cauza creșterii salariului minim”

0

Într-o declarație politică, parlamentarul independent (susținător Demos) Adrian Dohotaru a susținut creșterea substanțială a salariului minim pe economie, până la un nivel care să asigure, în opinia sa, un nivel de trai decent pentru toți românii care lucrează și familiile acestora.

„Apocalipsa economică: mituri despre creșterea salariului minim.

Deloc surprinzător, anunțarea creșterii salariului minim sau chiar corelarea cu un coș de consum, inițiativă legislativă pe care am depus-o în Parlament, a venit cu un cor de vaiete care ne amenință că declanșăm apocalipsa economică. Investitorii străini vor fugi, micii antreprenori vor trage obloanele, iar inflația va depăși nivelul celei din Venezuela. Aceleași povești le auzim de fiecare dată, dar apocalipsa întârzie să vină. Din contră. Datele arată că productivitatea în ultimul deceniu este peste nivelul creșterii salariilor.

Apoi, alt mit e că dispar locurile de muncă din cauza creșterii salariului minim. Dimpotrivă, s-a mărit. Inflația a crescut, dar asta se întâmplă peste tot în UE. Problema e alta. În lipsa posibilității negocierii contractelor colective de muncă, salariile nu au ținut pasul cu creșterea salariului minim, astfel ajungând ca ponderea contractelor la nivelul salariului minim să crească de la 8% în 2011, la 47% anul acesta.

Ceea ce este tragic e că deși crește salariul – nesustenabil, spune dreapta orbită ideologic, el nu crește suficient. Oamenii continuă să plece din țară, tot mai puțin fiind dispuși să se sacrifice pentru că nu suntem în stare să trecem la un model de dezvoltare sustenabil și just: adică salarii mari, nu profit mare ca până acum. Românii merită mai mult. Dacă nu reușim să avem un trai decent, atunci, după cum întreabă campania celor de la Demos, pentru ce muncim?” a spus deputatul clujean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here