Termenul Detergent provine din limba latină, unde „detergere” înseamnă „a curăța”, iar numeroase tradiții, obiceiuri, proverbe și învățături încă din cele mai vechi timpuri se referă la importanța curățeniei casei, a veșmintelor și a trupului.
Conform Regulamentului Nr. 648/2004/CE al Parlamentului European şi al Consiliului din 31 Martie 2004 referitor la detergenţi, „Termenul «detergent» poate fi explicat sumar ca fiind aplicabil tuturor produselor destinate curăţării materialelor textile sau suprafeţelor dure, sau cu alte cuvinte, tuturor «detergenţilor / produselor de curăţare» care au o funcţie de curăţare“.
Detergentul de rufe face parte din viața oricărei persoane și este folosit de fiecare familie cel puțin o dată pe săptămână. Nu există nici măcar singură o zi în care corpul nostru să nu vină în contact cu detergentul de rufe – prin hainele pe care le purtăm, prin prosoape sau prin lenjeria de pat.
Dar de câte ori ne gândim care este impactul acestui lucru asupra sănătății noastre? Dar asupra mediului înconjurător? Chiar dacă acțiunea substanțelor chimice conținute în detergent este relativ mică, aceasta este permanentă, iar în timp, expunându-ne zi de zi la acestea, putem începe să simțim efectele nocive asupra sănătății, fără măcar să ne dăm seama de cauză, produsele pe care le folosim zi de zi devenind astfel „otrăvuri cu acțiune lentă” care ne afectează serios sănătatea pe termen lung.
Ce substanțe chimice conțin detergenții de rufe?
O multitudine. Enumerând doar câțiva, deja ajungem la o listă lungă: surfactanți (de ex. quaterinum 15, diethanolamina, extracte petrochimice), LAS (alchil sulfonat linear), SLS (sulfat lauril de sodiu), stabilizatori, înălbitori, coloranți artificiali, fosfați, parabeni etc. În Uniunea Europeană s-a propus chiar interzicerea utilizării fosfaților în producerea detergenților, însă această măsură nu a fost încă implementată, cel mai probabil din cauza intereselor economice pe care le au marii producători de produse de curățare. Aceste substanțe chimice sunt adăugate în compoziția detergenților din comerț pentru a îndeplini diferite roluri: creșterea puterii de spălare, îndepărtarea petelor, acțiune anticalcar, acțiune antispumantă pentru detergenții destinați mașinilor de spălat automate, acțiune de dedurizare a apei, crearea și potențarea parfumului.
Care sunt efectele chimicalelor din detergenții din comerț asupra sănătății și a mediului?
- Efecte asupra sănătății umane – doar câteva dintre efectele nocive ale substanțelor enumerate mai sus, sunt: potențial cancerigen, determinarea apariției iritațiilor la nivelul ochilor și al pielii, cauzarea problemelor la nivelul plămânilor și aparatului respirator și a problemelor la nivelul ficatului, favorizarea apariției unor afecțiuni neurologice precum bolile Parkinson și Alzheimer, scăderea fertilității. Cele mai vulnerabile categorii de oameni sunt femeile gravide și copiii. Din ce în ce mai mulți copilași suferă de dermatite și alte afecțiuni ale pielii iar numărul copiilor alergici crește din ce în ce mai mult de la an la an.
- Efecte asupra sănătății animalelor – animalele care se hrănesc cu plante crescute în solul poluat și beau apă din surse care conțin chimicale poluante conținute de detergenți, dar și peștii care trăiesc în bazinele acvatice contaminate, au la rândul lor de suferit, iar produsele din carne, lactate, pește, ouă etc. ajung în alimentația umană, afectând din nou și sănătatea oamenilor.
- Efecte asupra mediului înconjurător – aerul, apa de suprafață și de adâncime, solul – toate sunt afectate de acțiunea compușilor chimici din detergenți. Efectele nocive ale acestora sunt atât de extinse, încât oamenii de știință estimează că ar fi necesari cel puțin 50 de ani pentru decontaminarea completă a mediului după încetarea poluării. De exemplu, surfactanții anionici, care nu sunt biodegradabili, ajung în apă, unde creează la suprafață o spumă otrăvitoare extrem de greu de îndepărtat, care distruge viețuitoarele acvatice și ajunge și în apa consumată de oameni. De asemenea, unii compuși chimici, odată ajunși în apă, stimulează creșterea algelor, care la rândul lor sărăcesc apa de oxigen, afectând celelalte organisme din ape.
Există o soluție?
Din fericire, da. Soluția există și este accesibilă oricui, iar din ce în ce mai mulți oameni, în special printre tineri și proaspetele mămici care se străduiesc tot timpul să găsească alternative sănătoase pentru bebelușii lor, se îndreaptă spre alternative de curățare eco-friendly, iar aceste produse capătă popularitate, având efecte benefice asupra sănătății oamenilor și a mediului. Totuși, un număr mare de oameni nu iau încă în calcul alternativa sănătoasă a detergenților din comerț, iar principalele motive pentru acest lucru sunt lipsa de informare asupra efectelor nocive pe care îi au aceștia, neîncrederea în eficiența și puterea de curățare a produselor ecologice sau părerea că acestea ar fi prea scumpe.
Dacă despre impactul negativ al chimicalelor conținute în detergenții de rufe din comerț am vorbit mai sus, despre eficiența și prețul accesibil al detergenților eco-friendly vom vorbi în continuare, prin prezentarea unei game de detergenți nepoluanți, prietenoși cu sănătatea umană și a mediului înconjurător, dar și care acoperă toate nevoile de curățare a hainelor și țesăturilor dintr-o gospodărie.
Este vorba de gama de detergenți 2 în 1 non-toxici Silnett, fără fosfați și fără parabeni. Detergenții ecologici Silnett nu necesită adăugare de balsam, asigurând textura moale și mirosul plăcut prin prezența în compoziția lor a uleiurilor naturale de lămâiță și geraniu.
Puterea de spălare a detergenților Silnett concurează cu cea a mărcilor de top, asigurând o spălare eficientă și o prospețime îndelungată a rufelor. Un alt avantaj al acestor detergenți este ambalajul economic de 4000ml, cantitate recomandată pentru 66 de spălări.
Detergentul Silnett este adresat consumatorului conștient de importanța propriei sănătăți și a sănătății mediului înconjurător, prin curățenia aerului pe care îl respirăm, a apei pe care o bem și a solului din care provin alimentele pe care le consumăm.
Detergenții non-toxici Silnett sunt disponibili în 4 variante, pentru a acoperi toate nevoile de spălare dintr-o gospodărie:
Detergentul Silnett Sensitive
Recomandat în special pentru spălarea hainelor nou- născuților, a copiilor și a persoanelor cu hipersensibilitate la detergenți, care suferă de alergii, dermatite și alte afecțiuni ale pielii. Prin compoziția sa, detergentul Silnett Sensitive asigură o spălare blândă dar eficientă, lăsând rufele curate, moi și parfumate și protejând în același timp culorile țesăturilor.
Detergentul Silnett Classic Color
Detergentul clasic proiectat într-o formulă blândă dar în același timp eficientă, care satisface cu succes atât nevoia de curățare în profunzime, cât și pe cea de protejare și revigorare a pigmenților din materiale, fiind recomandat în special pentru rufele colorate.
Detergentul Silnett Brilliant White
Detergentul Silnett Brilliant White este special conceput pentru curățarea în profunzime a rufelor albe, are o putere mare de curățare, acționează blând asupra țesăturilor și nu necesită adăugarea de înălbitori la spălat. Rufele rămân imaculate, plăcute la atingere și cu același miros plăcut asigurat de uleiurile naturale de lămâiță și geraniu.
Detergentul Silnett Fresh Color
Cu o compoziție atent realizată pentru a împrospăta și a revigora culorile hainelor, detergentul Silnett Fresh Color protejează pigmenții din țesături, asigurând în același timp o spălare eficientă și lăsând rufele plăcute la atingere și cu un miros proaspăt pentru o perioadă îndelungată.
În ceea ce privește prețul acestor detergenți non-toxici, el se aliniază lejer cu cel al detergenților de la brandurile cunoscute din comerț, putând fi achiziționat la prețul de 65 de lei din secțiunea Shop a paginii GreenCosmetics. Cu un număr recomandat de 66 de spălări pentru un flacon de patru litri, prețul per spălare cu acest detergent eco-friendly este puțin sub 1 leu, fiind astfel prietenos nu doar cu sănătatea și cu mediul înconjurător, dar și cu bugetul familiei.
Pentru mai multe informații referitoare la produs și la alte locuri în care poate fi achiziționat, apelați cu încredere echipa GreenCosmetics, importator și distribuitor al detergenților Silnett, printr-un mesaj pe pagina de Facebook, sau la numărul de telefon 074 11 55 492.
De asemenea, pentru a fi cât mai aproape de consumator, detergenții ecologici sunt disponibili și în următoarele magazine din Cluj-Napoca:
- CasaBIO – Str. Republicii nr. 5
- Naturland – Str. Regele Ferdinand nr. 23
- Magazinul Elso din cartierul Grigorescu (la arcade)
- Magazinele de Igienă și Sănătate Baboo (în Grigorescu pe str. Fântânele nr. 1 și în Mărăști pe str. Fabricii de Zahăr nr. 7)
- Magazinele Natura Center din Piața Ion Meșter și Piața Mărăști
Produsele sunt disponibile și pentru cei care preferă cumpărăturile on-line:
- În secțiunea Shop a paginii GreenCosmetics
- Pe site-ul Emag
- Pe site-ul OLX