Ajutoare de la stat pentru producătorii de lână

0

În Monitorul Oficial al României nr. 804/19.09.2018 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 739/19.09.2018 pentru modificarea H.G. nr. 500/2017 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Cea mai importantă modificare adusă programului de susţinere a crescătorilor de ovine este faptul că s-a prelungit perioada de depunere a documentelor care dovedesc valorificarea lânii pentru anul de comercializare 2017-2018. Astfel, se mai pot depune documente și în perioada 20 septembrie – 1 noiembrie 2018 (inclusiv).

De asemenea, perioada de cerere (respectiv cea în care trebuie valorificată lâna) este perioada cuprinsă între data de 1 iulie a anului în care se depune cererea de înscriere în program şi data de 1 septembrie a anului următor depunerii cererii (inclusiv), precum şi perioada cuprinsă între 20 septembrie-1 noiembrie (inclusiv) a anului următor depunerii cererii.

S-a modificat și prevederea privind valabilitatea Atestatului de producător – documentul pe baza căruia persoanele fizice pot vinde produsele lor pe piață. Astfel, acest document trebuie să fie valabil la data comercializării lânii (față de prevederea din actul inițial, care spunea că Atestatul de producător trebuie să fie valabil la data plății ajutorului de minimis).

Sprijinul acordat este de 1 leu/kg lână comercializată către centre de colectare și unități de procesare a lânii, direct sau prin intermediari. Suma totală alocată pentru anul 2018 este de 36  milioane lei la nivelul întregii ţări (pentru 36.000 tone lână).

Conform datelor furnizate de MADR, în program s-au înregistrat peste 32.000 fermieri, pentru o cantitate estimate de 22,2 mii tone lână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here