BVB crește de la 15 la 20 numărul maxim de companii din indicii principali

0

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, extinde numărul de companii care pot face parte din indicii BET și BET-TR de la 15 la maxim 20 de companii. Consiliul Bursei a aprobat, în ședința din data de 8 august, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai lichide companii listate la BVB.

Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care tot mai multe companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB. Astfel, prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB sa incorporeze o mai bună diversificare sectorială, diversificare ce este necesară în orice portofoliu de acțiuni. Ne propunem să dezvoltăm piața de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Creșterea numărului maxim de companii poate oferi o mai bună performanță ajustată la risc a acestor indici datorită potențialului de diversificare. Bursa de Valori București se dezvoltă în mod continuu și accelerat, ca dovadă că toate cele șase companii listate în mai puțin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate,” a spus Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Este pentru a doua oară în istoria Bursei de Valori București când are loc o extindere a numărului maxim de companii din indicele principal al pieței, BET, și din indicele care include și dividendele, BET-TR. Ultima extindere a acestor indici, de la 10 la maxim 15 companii, a avut loc în urmă cu doi ani, pe 5 octombrie 2016. De atunci, șase companii s-au listat la BVB: MedLife (decembrie 2016), DIGI Communications (mai 2017), AAGES (iunie 2017), Transilvania Broker de Asigurare (noiembrie 2017), Sphera Franchise Group (noiembrie 2017) și Purcari Wineries (februarie 2018).

În prezent, indicii BET și BET-TR includ fiecare 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here