Vacanță la Budapesta: ce poți face o săptămână în capitala Ungariei?

0

De când aeroportul din Târgu Mureș se află în renovare, clujenii au norocul de a putea ajunge la Budapesta direct cu avionul, prin compania Wizzair care și-a mutat aici zborurile. Până la finalizarea lucrărilor, putem deci profita de această conjunctură pentru a vizita capitala țării vecine, unde sunt multe de văzut.

Poate unora li se pare mult să stea 7 zile în Budapesta. În fond, nu este un oraș pe litoral sau într-o zonă exotică, ci doar o metropolă central-europeană. Însă orașul de pe Dunăre are multe de oferit și așteaptă să fie descoperit în detaliu.

Vă propunem un itinerar de o săptămână, care include cele mai importante obiective turistice din  Budapesta. Pentru cazare vă recomandăm Airbnb, pe acest site puteți găsi apartamente superb amenajate în zona centrală la prețuri mult mai mici decât la hoteluri. Iar pentru intrări mai ieftine la multe atracții din oraș vă puteți cumpăra un Budapest Card.

Ziua 1

Începem excursia cu o plimbare în zona centrală a orașului: merită vizitată Basilica Sfântului Ștefan, Piața Elisabeta cu imensa roată panoramică Budapest Eye, Piața Vörösmarty unde au loc târgurile de Crăciun și Paști, apoi Marea Sinagogă din strada Dohany cu muzeul ei, iar în final trecem fluviul pe podul Elisabeta și ajungem la băile termale Rudas, cu bazinul panoramic deasupra de unde se vede superb orașul.

Ziua 2

Azi facem o plimbare prin parcul orașului, de lângă frumoasa Piață a Eroilor, în care putem intra și la două muzee de artă; aici mai putem admira castelul Vajdahunyad (care seamănă cu cel al Corvinilor de la Hunedoara), iar dacă ne plac animăluțele vom intra la Grădina Zoologică, care este foarte mare și bine amenajată; tot aici găsim și Muzeul Transporturilor, pentru cei pasionați de acest domeniu; la sfârșit intrăm la băile termale Széchenyi, cele mai mari și mai faimoase din Budapesta.

Ziua 3

Continuăm călătoria cu o vizită la renumitul Parlament al Ungariei, clădirea fiind chiar simbolul orașului, urmată apoi de o plimbare prin superba Operă Națională Maghiară și continuată cu o experiență mai tristă: o intrare la Casa Terorii, un muzeu al torturii și totalitarismului fascist și comunist; la sfârșit facem o plimbare pe insula Margareta, unde există foarte mult spațiu verde și putem alerga sau merge cu bicicleta, iar seara intrăm la ștrandul termal Palatinus.

Ziua 4

Începem o nouă zi cu o vizită la Muzeul Electrotehnicii, mergem apoi la Muzeul Național Maghiar și continuăm cu Piața Centrală, localizată într-o clădire superbă de secol XIX, dacă avem timp trecem și pe la Muzeul de Istorie Naturală, iar la final intrăm la băile termale Dandár, într-un cartier mai liniștit din sudul capitalei.

Ziua 5

După ce am tot umblat prin partea mai modernă și mai plată a orașului (Pesta), azi trecem Dunărea (pe Podul cu Lanțuri, cel mai vechi din capitală) în partea mai clasică și mai deluroasă (Buda), urcăm pe jos sau cu funicularul, vizităm castelul Buda cu statuile și muzeele lui (Galeria Națională de Artă și Muzeul de Istorie al Orașului), urcăm apoi pe Citadelă de unde avem un frumos punct de belvedere, dacă ne rămâne timp intrăm și-n Capela din Stâncă, iar seara o încheiem cu o baie caldă la Gellert, hotel de lux vechi de peste un secol.

Ziua 6

Continuăm și azi tot în partea de sus a capitalei maghiare și vizităm Labirintul Castelului, Muzeul Farmaciei, Spitalul din Stâncă, Biserica Sfântului Ștefan, iar dacă ne place putem intra și la Muzeul Telefoniei și Muzeul de Istorie Militară sau Casa lui Houdini; în final ajungem la băile turcești Király, unde se mai păstrează încă decoruri vechi de jumătate de mileniu, fiind o atmosferă specială care te transpune în evul mediu.

Ziua 7

În ultima zi ne plimbăm prin Memento Park, care adăpostește cea mai mare colecție de statui comuniste, mergem apoi la Tropicarium pentru a vizita acvariul și plantele exotice, revenim în centru, ne plimbăm pe malul Dunării și vedem pantofii de metal lăsați acolo în memoria deportaților, facem o tură cu barca pe fluviu pentru a admira construcțiile frumoase de pe cele două maluri și încheiem vacanța noastră cu o ultimă bălăceală la băile termale Lukacs.

Mai sunt multe alte puncte de interes în Budapesta, pe lângă cele enumerate mai sus, astfel că s-ar putea chiar să fiți tentați să reveniți. În plus, nici nu am vorbit despre restaurante și cafenele drăguțe, despre cluburi și evenimente, despre festivaluri și spații verzi.

Dacă vreți să aveți o vacanță mai liniștită, cu timp pentru relaxare, nici nu veți avea timp să ajungeți la toate locurile de văzut pe care vi le-am recomandat noi. Puteți însă călători mai ușor prin oraș cu Hop On Hop Off, adică autobuzele de excursie foarte convenabile, ce te duc în apropierea locurilor interesante de vizitat, la care aveți reducere cu Budapest Card.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here