Bursa românească a crescut cu 4,3% în primul semestru

0

Prima jumătate de an a adus la Bursa de Valori București (BVB) două listări (una tehnică și un IPO), două emisiuni de obligațiuni (una municipală și alta corporativă), o perioadă de reașezare a pieței (dar cu un indice care include dividendele cu o creștere de 11%) și o recunoaștere din partea agenției de evaluare MSCI cu privire la îmbunătățirea unor aspecte ale pieței locale de capital.

La finalul primelor șase luni, piața de capital din România a reușit să se mențină în Top 5 creșteri în rândul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeană, cu un avans al indicelui BET de 4,3%. O evoluție puternic ascendentă a fost consemnată de indicele de tip total return al bursei locale, care a depășit 11.500 de puncte.

Investitorii care au deținut acțiuni în principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar și în condiții complexe de piață, de un avans de două cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piața noastră de capital având în vedere dividendele consistente, după ce acesta a încheiat primele șase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeană,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB după prima jumătate a anului a depășit 1,5 miliarde de euro, în creștere cu 12 procente față de perioada similară a anului trecut. Valorea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a crescut cu 3,3% și s-a apropiat de nivelul de 10 milioane de euro.

Performanța pieței locale de capital a fost întărită de dezvoltarea mai multor aspecte de natură să îmbunătățească experiența investițională, lucru recunoscut la nivel internațional de una dintre cele mai importante agenții de evaluare.

Dincolo de cifre, primul semestru s-a încheiat cu o recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piaţă, flux informaţional și tranzacţionare, ceea ce ne arată că proiectele pieţei de capital din România sunt pe direcţia corectă și că percepția investitorilor faţă de piaţa locală se îmbunătăţește,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul primelor șase luni, capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here