Adrian Dohotaru (Demos): „PSD nu e de stânga”

1

Într-o postare pe Facebook, fostul deputat USR, actual Demos, Adrian Dohotaru, consideră că Partidul Social Democrat nu este de fapt o formațiune politică de stânga, din cauza politicilor adoptate de actuala guvernare și a atitudinii față de justiție, armată și regalitate.

PSD nu e de stânga

Un partid atât de axat pe legile justiției și nu pe justiție socială nu este un partid de stânga. Un partid care a avut cea mai mare rată de creștere a cheltuielilor militare din lume nu este un partid de stânga. Un partid care cumpără Casa Regală nu e de stânga.

Chiar și oamenii de stânga, puțini câți sunt în partid, recunosc că PSD nu e de stânga. O știu bine și intelectualii sau activiștii de stânga din România și, în general, oamenii cât de cât informați doctrinar.

Atunci de ce să mai zic că PSD nu e de stânga? Pentru cine? Pentru cei care sunt nemulțumiți și de oferta dreptei, în care lupta anti-corupție conduce la ideea că statul e corupt, deci trebuie privatizat. Că nu mai trebuie să oferim plase de protecție socială pentru cetățeni, că nu mai trebuie să construim împreună bunuri publice, că singurul lucru pe care trebuie să îl facem ca să ne fie bine e să scădem taxele.

Am votat chiar acum la Comisia de Muncă împotriva proiectului PSD-ALDE, inițiat de vicepreședintele Camerei Deputaților Patru-Gabriel Vlase și semnat de c\teva zeci de parlamentari ai puterii, de a înființa Instituția pentru promovarea valorilor naţionale „Regele MIHAI I”. Rolul instituției este de a promova valorile, tradițiile și obiceiurile țării. Dar am fost singurul din comisie care m-am împotrivit unui aviz favorabil acestui proiect legislativ. Instituției cu 20 de angajați i se oferă anual 860.000 de euro, plus Palatul Elisabeta din centrul Bucureștiului, deci un plocon de peste 1 milion de euro anual. Tradiția stângii, însă, este republicană, nu monarhistă. Monarhia, chiar dacă a devenit constituțională în ultimele secole, își baza legitimitatea pe ideea barbară că monarhul este unsul divinității pe pământ, motiv pentru care își transmite puterea ereditar. Este cea mai nedemocratică și anti-redistributivă idee posibilă.

PSD nu are un institut de stânga, dar finanțează un institut monarhist?! A mai auzit cineva de Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai”? De ce să nu finanțeze PSD valorile și tradițiile progresiste ale istoriei noastre? De ce să nu arate tradiția oamenilor de stânga care s-au luptat pentru vot universal când monarhia și dreapta refuzau participarea tuturor românilor? De ce să nu prezinte oamenii care s-au luptat înainte de războiul mondial și după pentru legislație a muncii și pensii când dreapta liberală și conservatoare le respingea pe motiv că statul nu are dreptul să intervină pe piață? De ce nu face apel la oamenii care s-au luptat pentru libertatea de asociere pe când dreapta trimitea poliția la orice protest sindical? Sau la mișcările progresiste care încurajau dreptul femeilor de a vota pe când dreapta la interzicea? De ce să nu arate tradiția macroeconomică a stângii în care statul făcea coerent politici industriale? Avem și o istorie socială care merită redescoperită.

Astea sunt valorile stângii. Dar PSD nu e de stânga.

Detalii despre proiect, aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…

P.S.: Cine crede că stânga și dreapta, oricât de relative sunt ele, nu mai există, se înșală. A fi de stânga sau de dreapta, înseamnă a-ți accepta parțialitatea punctului de vedere. Pe centru se plasau partidele totalitare care nu acceptau alt adevăr decât cel propriu.” scrie Adrian Dohotaru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here