România a depășit Grecia la PIB, se apropie de Cehia și Portugalia

0

Produsul Intern Brut al României a fost de 187,8 miliarde euro în 2017, depășindu-l pe cel al Greciei, de 177,7 mld. €. În 2016, țara noastră avea un PIB de 169,1 mld. € iar Grecia de 175,5 mld. €. Economia românească a urcat astfel o poziție în topul european, ajungând pe locul 16 din 28 în rândul statelor membre UE.

Performanța noastră vine pe fondul crizei prelungite din Grecia, care avea în 2008 o economie evaluată la 242 miliarde euro, mult mai mare decât în prezent. Populație Greciei este de două ori mai mare decât cea a României, astfel că nivelul de trai rămâne totuși mai bun în țara mediteraneană.

În acest an, România are șanse mari să depășească Cehia și Portugalia, dacă va continua să aibă o creștere economică mai mare decât a celorlalte țări europene. Economiile celor două țări produc 192 mld. €, respectiv 193 mld. €. Ambele țări au însă o populație mult mai mică decât a țării noastre, având deci un PIB/locuitor mult mai mare.

Următoarea țintă ar putea fi Finlanda, cu un PIB de 223,5 mld. € în 2017, care ar putea fi ajunsă de România în următorii ani. Pentru a ajunge mai sus, la nivelul Danemarcei (288 mld. €) va fi însă nevoie de mai mult timp. Aceste două state au doar un sfert din numărul locuitorilor României.

Cei 19,6 milioane de români care mai trăiesc încă (cel puțin oficial) în țară plasează România pe locul 7 din 28 în Uniunea Europeană ca populație. Însă pentru ca și economia românească să ajungă pe acest loc va fi nevoie probabil de cel puțin încă una sau două generații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.