Parlamentarii români cred că, prin interzicerea radarelor ascunse, șoferii vor circula mai atent!

0

În luna martie, senatorii au votat aproape în unanimitate (92 pentru, 1 împotrivă) un proiect de lege inițiat de Ioan Balan și Florin Roman (PNL), prin care radarele ascunse ale poliției rutiere vor fi practic interzise.

Legea prevede că ofițerul de poliție care constată și sancționează o contravenție privind circulația pe drumurile publice să fie obligat să poarte uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele distinctive. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei, care mai sunt denumite și radare, să fie amplasate exclusiv pe autospecialele cu înscrisurile și însemnele distinctive. În privința aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliției rutiere.

Senatorii consideră că această inițiativă legislativă va crește prevenția, reducând accidentele și va spori respectul populației față de polițiști. „Orice șofer a constatat că atunci când un radar este inscripționat și pus la vedere în trafic, toți șoferii respectă regulile de circulație, iar efectul legii este îndeplinit.” declară cei doi liberali.

Legea a ajuns acum la Camera Deputaților, urmând să fie votată în această lună. Parlamentarii PSD sunt și ei susținători ai ideilor din proiect. Iată ce declară Sorin Bota, deputat de Maramureș:

Un nou proiect legislativ, semnat de deputați PSD și PNL, aduce un plus de prevenție în traficul rutier prin presemnalizarea radarelor fixe și interzicerea utilizării radarelor pe mașini neinscripționate și plasate în locuri puțin vizibile (ascunse). Măsura are drept scop prevenția prin reducerea vitezei în zonele cu risc ridicat de accidente.

Singurii parlamentari care s-au opus proiectului au fost cei de la USR. Deputatul USR Cătălin Drulă a scris pe Facebook că „PNL vrea morți pe șosele”:

Un proiect de lege susținut în Comisie și de o parte din PSD-iști. Există o frăție a șoferilor de gipan din Parlament, supărați că le stau radarele în calea bolizilor. Am mai povestit despre asta – e un atac constant împotriva Poliției Rutiere și auzi fraze precum ‘am ajuns să te oprească un milițian de-ăsta, nu mai contează că ești deputat, nimic’.” spune alesul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here