Expoziție de artă la Grădina Botanică: „Dez-echilibru”

0

Luni, 7 mai 2018, de la orele 18.00, avem plăcerea să vă invităm la vernisajul expoziției Dez-echilibru, proiect cultural coordonat de către Elvira Bozga, expertul clasei de pictură în cadrul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj.

Evenimentul va avea loc în holul Serelor mari ale Grădinii Botanice Alexandru Borza, Cluj, expoziția fiind deschisă publicului în perioada 7-21 mai 2018.

Născută din colaborarea dintre Școala Populară de Arte Tudor Jarda și Grădina Botanică Alexandru Borza, expoziția reprezintă o îmbinare a muncii la șevalet și a exercițiului de pictură în plein-air, realizat de către cursanții școlii noastre  în luna aprilie în cadrul Grădinii Botanice.

Prin ieșirea din cadrul obișnuit al atelierului, cursanții au experimentat atât bucuria cât și dificultățile picturii în aer liber, multitudinea informațiilor vizuale care se desfășurau în fața ochilor lor, jocul rapid al luminilor și al umbrelor solicitând adoptarea unor soluții adecvate, atât ca viteză de lucru, cât și ca organziare compozițională.

Observarea naturii și a structurilor existente în ea, în acel haos organic care este totodată extrem de echilibrat, ajută artistul să treacă dincolo de reprezentarea simbolică, mecanică și să dobândească un joc al tușelor și formelor care adaugă viață, expresivitate și plus valoare operei artistice.

Prin tema expoziției se propune ruperea echilibrului natural, organic prin introducerea unor elemente anorganice, articifiale, realizate de mâna omului: statui, corpuri geometrice, elemente metalice, ziduri, clădiri, bijuterii. Se trece dincolo de evidențierea unui simplu contrast, expoziția reprezentând mai degrabă un drum, un traseu de la natura sălbatică, organică, vie, fluidă la intervenția umană în acest mediu, intrevenție care rupe echilibrul existent nu pentru a-l distruge, ci pentru a crea un altul. Un echilibru în care formele se susțin și se pun în evideță reciproc, obiectele extrem de precise, simetrice realizând un contrapunct diversității pe care natura o manifestă în fiecare fir de iarbă, în fiecare ramură, în fiecare floare.

Cursanții școlii noastre, împreună cu coordonatorul proiectului expozițional, Elvira Bozga,  vă invită să trăiţi și dumneavoastră bucuria resimțită în realizarea acestui proiect și să vă opriți o clipă din viteza vieții cotidiene pentru a vă bucura de momentul prezent.

Mulțumim pentru sprijinul oferit în realizarea acestui proiect cursantei Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj, Dna Carmen Todiță, Dlui manager Vasile Corpodean și administratorului Grădinii Botanice Alexandru Borza, Cluj, Dl Romulus Stan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here