Cum le-a explicat Călin Platon, consilierilor PSD, majorarea capitalul Societății Drumuri și Poduri Județene Cluj

0

Consilierii județeni clujeni au adoptat în ultima ședință a Consiliului Județean Cluj, proiectul de hotărâre privind aprobarea majorării capitalului social al Societății Drumuri și Poduri Județene Cluj S.A.

Consilierii județeni social-democrați au solicitat însă explicații pentru această majorare:

„Dacă îmi permiteți, aș dori să solicit domnului director să vină să ne spună sau să ne prezinte dacă are un plan de redresare a acestei societăți sau primele măsuri pe care le va lua pentru a nu mai ajunge în situația de a credita această societate, că am văzut că studiul este favorabil și premisele sunt pentru alocarea acestor sume de bani pentru continuarea activității societății” a solicitat avocatul Vladimir Mătușan.

La rându-i, liderul grup PSD, Remus Lăpușan a întrebat: „Eu eram interesat de partea tehnică. În ce perioadă estimăm că rezolvăm toată problema aceasta cu majorarea de capital și efectiv cu virarea banilor către companie?”.

Și consilierul Petre Pop s-a arătat îngrijorat cu privire la o speță legată de comuna Viișoara: „Și eu am o întrebare pentru domnul director. Având în vedere că o să primească finanțarea din partea Consiliului Județean, și am înțeles că una din piedicile pentru a se apuca de lucrările semnate cu Viișoara au fost acestea, întreb când preconizează că se apucă de lucru la Viișoara, pentru că primarul de acolo are o mare problemă”.

Directorul societății, Călin Platon le-a răspuns social-democraților: „Bună ziua! În primul rând, vă mulțumesc tuturor consilierilor județeni, precum și executivului consiliului județean că în această ultimă perioadă, în special în ultimele două luni de la aprobarea primei hotărâri cu privire la majorarea de capital social, au făcut eforturi susținute împreună cu noi, cu firma care a făcut audit, astfel încât să ajungem la acest moment. Acum, în ceea ce privește întrebările concrete, punctuale, ale dumneavoastră, vreau să vă spun că măsuri pentru o creștere a rentabilității acestei societăți, noi am luat din mers, ca să spun așa, și în cursul anului trecut, sfârșitul anului și în continuare în acest an, respectiv, am redus destul de mult costurile cu forța de muncă, dar acest lucru, sigur, nu este suficient, cu atât mai mult cu cât în perioada următoare se intră în campanie în pline lucrări și va trebui să ne asigurăm cu această forță de muncă pentru lucrări. Dar, aici s-au făcut pași importanți, ca un prim răspuns.

Ca un al doilea răspuns, așa cum probabil o să vedeți și din auditul pe care l-a făcut firma care a făcut acest test al investitorului privat. Noi am mers pe o proiecție bugetară pe cinci ani de zile în care am arătat care sunt părțile pozitive ale societății cu privire la dotări, dotări de utilaje, instalații, terenuri, baze de producție, pe de-o parte, pe de altă parte, sigur, cu forță de muncă calificată.

În această proiecție bugetară pe cinci ani, noi am arătat că și împreună cu firma de audit, am căutat să identificăm toate elementele care pot fi valorificate, astfel încât să intrăm pe un trend pozitiv și apoi pe o zonă de profit pe sfârșitul perioadei. Ca măsuri imediate, aș mai dori să vă prezint faptul că, absolut toate contractele pe care le avem, atât cele cu consiliul județean, pe cele două categorii de contracte, contractele de investiții, contractele de întreținere, s-a intrat în negocieri pe baza legislației actuale cu privire la ajustarea prețurilor și tarifelor la aceste contracte. Este un element pe care și firma de audit l-a subliniat ca fiind absolut necesar, deoarece parte din aceste pierderi care au fost realizate în ultimii ani, au fost și a unei necorelări între tarife și modificări legislative care s-au întâmplat în ultimii ani, cu privire la costurile forței de muncă sau costurile care apar datorită inflației.

De asemenea, pentru toate contractele cu terții, câștigate la licitație cu diferite primării sau consilii locale sau alte consilii județene. De asemenea, am intrat în procedură de încheiere a actelor adiționale și de aducere a acestor contracte în zona de profit abilitate cu ajustarea prețurilor și tarifelor cu care se lucrează, cu una, două excepții, unde încă nu am reușit să finalizăm această procedură, dar în care suntem pe drumul cel bun. Cred că vom reuși și acest lucru! Sigur, mai sunt măsuri de ordin tehnic și de ordin de gestiune a valorilor pe care noi le avem, pe care le luăm și le-am luat în parte deja, reducere a costurilor cu combustibili. În acest sens, noi am avut un program mai amplu de urmărire în timp real prin dotarea tuturor autovehiculelor care le avem, autobasculantelor, utilajelor cu sisteme GPS și la care a fost posibil chiar cu sonde electrometrice, astfel încât noi să avem în timp real în permanență o imagine clară a acestor costuri.

O altă componentă este negocierea cu toți furnizorii sau principalii furnizori de materii prime și materiale, precum și de combustibili, bitum etc. în care să încercăm să asigurăm o aprovizionare cu aceste materiale la nivelul necesităților pe termen foarte scurt. Pentru acest lucru, sigur că avem nevoie de sprijinul celor care furnizează, astfel încât tot timpul să stăm pe un stoc de materii prime, materiale, cât mai mic orice stoc însemnând evident cheltuieli. Și sigur sunt o serie de multe, multe alte măsuri pe care noi avem în vedere împreună cu consiliul de administrație să le luăm în acest sens. O altă decizie pe care am luat-o și care am pus-o în practică încă de la începutul acestui an, chiar dacă urmează o multitudine de licitații cu privire la diferite forme de finanțare pe POR, pe PNDL sau pe bugetele locale și acum piața este într-o dezvoltare destul de mare. Foarte multe primării din Județul Cluj, cum de altfel știți numai PNDL-ul aduce 225 de milioane către primăriile din Județul Cluj pentru lucrările de infrastructură. Vom merge la aceste licitații, chiar cu riscul să câștigăm mai puține, dar nu mai la tarife și la prețuri care să acopere costurile de producție, adică nu  ne vom mai lansa în licitații cu prețuri la nivel minim peste prețul de cost.

Acestea ar fi câteva dintre măsurile principale pe care noi le-am luat. Reducerea de personal a fost semnificativă, de la 240 de angajați, suntem 190. Dar sigur, și aici vom cumpăni cu mare atenție orice cheltuială în această privință. Cu privire la Viișoara, domnul primar a primit asigurările noastre că în termenul contractual care este anul viitor, luna mai, noi vom îndeplini acest contract și îl vom duce la bun sfârșit, iar în ceea ce privește concret răspuns, de săptămâna viitoare deja începem intrarea și pe această lucrare, să fie liniștit domnul primar. Vă mulțumesc! Dacă aveți alte întrebări, vă stau la dispoziție, dacă nu, încă o dată vă mulțumesc foarte mult pentru înțelepciunea pe care ați dat-o și pentru responsabilitatea pe care o aveți sau ați avut-o în momentul în care ați luat decizia să faceți această majorare de capital social la o societate care nu a mai beneficiat, niciodată în istoria ei, de nici-un fel de sprijin de acest fel”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here