Cele 15 autobuze Mercedes aduse la Cluj au intrat în circulație

0

Noile autobuzele Mercedes care au fost joi, 12 aprilie, în exploatare la Cluj-Napoca sunt dotate cu sistem sonore de avertizare a persoanelor nevăzătoare și acestea vor circula pe liniile 24, 24B, 48, 35 și 30.

Autobuzele Mercedes au în premieră națională acest sistem audio, care se activează în momentul în care autobuzul ajunge în stație.

„În premieră, sunt echipate cu un sistem audio de informare a nevăzătorilor aflaţi în staţii. Este instalat un difuzor audio la exteriorul primei uşi din faţă de unde o voce va anunţa la intrarea în staţie numărul liniei şi direcţia spre care se îndreaptă. În plus, în interior, autobuzele sunt dotate cu panouri care afişează succesiv staţiile de transport în comun”, a spus Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Persoane (CTP) Cluj.

Aceste autobuze au la ușile din mijloc butoane ce pot fi activate de însoțitorii persoanelor aflate în scaun cu rotile sau chiar de acestea, dar și de către mamele cu cărucioare, care vor să urce în autobuz și au nevoie de ajutor sau de un timp mai mare pentru a urca sau să coboară.

„O dată activate aceste butoane, șoferul este avertizat vizual și până când problema nu este soluționată, autobuzul nu poate porni din loc, este blocat. Pe bordul șoferul se aprinde o lumină când o persoane în scaun cu rotile vrea să urce, trapa de acces este coborâtă și, numai după ce șoferul dezactivează butonul de avertizare de pe bord autobuzul și persoana cu handicap s-a urcat, poate porni din loc. Este un mijloc de siguranță pentru a nu apărea probleme”, a adăugat Neag.

Municipalitatea va plăti pentru aceste mijloace de transport în comun suma de 21 milioane de lei, aproximativ 4.5 milioane de euro. Așadar, prețul unui singur autobuz se ridică la aproape 300.000 de euro.

Cele 15 autobuze au fost vopsite în culoarea mov, ca și flota nouă a Companiei de Transport Public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here