Clujul găzduiește expoziția de fotografie etnografică veche, din colecția Muzeului de Istorie Lugoj

0

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, așteaptă clujenii să participe, luni, 2 aprilie, începând cu ora 16.00, la deschiderea expoziției de Fotografie etnografică veche, din colecția Muzeului de Istorie Lugoj – „Port popular din subzona etnografică Lugoj-Făget”.

Evenimentul se va ține la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, iar expoziția va putea fi văzută în perioada 2-20 aprilie 2018.

Organizatorii au decis ca în deschiderea evenimentului să fie susținut un recital de excepție de către trei cântăreți de muzică populară din subzona etnografică Câmpia Transilvaniei, comuna Ceanu Mare. Aceștia trei sunt Iacob Morar, Maria Poponeț și Traian Balcău, coordonați de Dumitru Triteanu iar momentul va fi acompaniat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”.

Colecția de clișee pe sticlă din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, numără peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice și portrete.

„Autorul acestui impresionant material este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. Printre numeroasele distincții primite, menţionate pe cartoanele fotografiilor, cea mai importantă a fost aceea de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Împăratului Franz Jozsef şi al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obţinut acest titlu. O astfel de distincţie se acorda ca urmare a recunoşterii profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. După 1919, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”, potrivit unui comunicat de presă

Prin atelierul fotografului L. Naschitz, au trecut membrii burgheziei locale dar și țărani bănățeni din satele din împrejurimile Lugojului, de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, îmbrăcați în bogate costume populare de sărbătoare, o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din această subzonă etnografică, expoziția fiind o mărturie în acest sens.

Costumele populare prezente în reproducerile fotografice propuse publicului clujean impresionează prin bogăția câmpurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe și geometrice, prin intermediul țesăturilor alese în război sau al broderiilor realizate în gherghef, cu fir metalic de aur și argint, dar și cu mătase policromă, ilustrând manualitatea și virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de odinioară.

Specialiștii Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj care au pregătit expoziția sunt Daciana Vuia și Oliviu Gaidoș.

Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj este expert în bunuri cu semnificație etnografică fiind o apreciată cunoscătoare a costumului popular specific spațiului bănățean dar și a tradițiilor spirituale ale satului românesc pe care le-a valorificat prin numeroase studii științifice publicate în reviste de specialitate. Este autoarea unui catalog intitulat Icoane pe sticlă și lemn în Colecția Muzeului din Lugoj, Editura Graphite, 2008.

A realizat, în egală măsură, și cercetări de teren în satele bănățene ale județelor Timiș și Caraş Severin, în cadrul cărora, pe baza chestionarelor etnografice și făcând apel la memoria interlocutorilor săi, a reușit să restaureze mentalul colectiv tradițional, dar și evoluția micilor industrii casnice bănățene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pe care le-a prezentat în cadrul simpozioanelor și sesiunilor de comunicări științifice.

Oliviu Gaidoș, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Istorie, este autorul a numeroase articole științifice legate de istoria Banatului și istoria fotografiei bănățene, temă pe care o abordează în lucrarea de doctorat aflată în curs de definitivare în cadrul acestei universități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.