Studenții USAMV din Cluj au pregătit proiecte cu care vor participa săptămâna aceasta la salonul Pro Invent

0

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, va prezenta la salonul Pro Invent, produse inovative de panificație care au fost create de studenți în cadrul unor proiecte mai mari de cercetare.

Produse de tipul sărățelelor aglutinice făcute din fasole Mung, sau al pâinii cu făină din semințe de urzică au fost concepute atât la cerințele consumatorilor dar și pentru a-i învăța pe tinerii care studiază în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor să fie creativi, având în același timp un scop precis.

O studentă a creat sărățelele din fasole Mung, care este o plantă originară din Asia, care a încercat astfel să contribuie la îmbogățirea gamei de alimente destinate celor care suferă de boală celiacă.

Astfel,persoanele care nu pot consuma gluten, trebuie să investească o sumă mult mai mare de bani în cumpărarea alimentelor decât restul consumatorilor, deoarece produsele au un preț mult mai ridicat. De exemplu, biscuiții simpli, ajung să fie de trei-patru ori mai scumpi și, în plus, magazinele nu oferă prea multe tipuri de produse.

„M-am gândit la persoanele care suferă de boala celiacă, dar am vrut să fac un produs inovativ și pentru celelalte persoane. Mi-a venit în minte o sursă de proteine, m-am gândit la fasole, dar am vrut să fie un tip care nu este atât de cunoscut. Am ales fasolea Mung care provine din Asia. Aceasta se găsește în general în magazinele bio şi nu o cunoaşte toată lumea”, a explicat Andreea Filip, studentă în anul IV Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV.

Sărăţelele aglutinice conţin şi făină de orez şi amidon, precum şi făină din boabe coapte şi măcinate de fasole Mung, în proporţii variate, de la 10 la 30 la sută.

Cadrul didactic care a coordonat acest proiectul a anunțat că încearcă să continue cercetarea și să creeze cât mai multe tipuri de alimente fără gluten. Cercetarea are ca scop găsirea unor combinații de alimente care să repare un mare neajuns al produselor aglutinice, acela al aportului scăzut de proteine.

„Am primit la nivelul facultății mai multe solicitări din partea persoanelor care suferă de celiachie, dar și a antreprenorilor care au o afacere în acest domeniu și am reușit să realizăm un contract de cercetare. Am dezvoltat mai multe produse aglutenice care acum se află în faza de prototip și, față de ceea ce piața oferă la momentul actual, am gândit aceste produse astfel încât să soluționeze problema majoră a deficitului nutrițional. În mod clasic, produsele aglutenice sunt produse cu un profil nutrițional dezechilibrat, în care abundă în poliglucide și lipide și acest lucru este în dauna altor nutrienți”, a explicat și Adriana Păucean, care este conferențiar al USAMV.

Un alt produs inovativ creat de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor este pâinea cu făină din semințe de urzici. Ideea a fost aceea de a îmbunătăți un produs de bază și de a revaloriza o plantă cu certe proprietăți alimentare, dar care este insuficient consumată, potrivit echipei care a creat acest produs.

Studenta care a creat acest produs, Rebeka Zsuzsa Tasnadi, a explicat că făina din semințe de urzici conține aminoacizi grași esențiali, care aduc un aport nutritive însemnat pâinii.

„Pe piață este în prezent o cerință foarte mare pentru produsele funcționale, cu o valoare nutritivă ridicată. Pâinea cu făină din semințe de urzici este un astfel de produs îmbogățit cu aminoacizi grași esențiali, care face parte dintr-un proiect de cercetare, o invenţie care va fi prezentată în cadrul Târgului Pro Invent programat la Cluj-Napoca”, a spus studenta.

Pâinea respectă o reţetă clasică, la care se adaugă făină din seminţe de urzici în proporţii variate, de 3, 6 sau 9 la sută. Concentraţia mai mare de făină din seminţe de urzici modifică uşor şi gustul pâinii. În cazul celei care conţine făină din seminţe de urzici în proporţie de 9%, gustul va fi mai ierbos.

La rândul său, Romina Vlaic, care este asistent în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor şi coordonator al proiectului acestei pâini, a afirmat că aceasta este bogată în proteine vegetale.

Facultatea are deja un contract de colaborare cu o firmă din Câmpia Turzii care va produce acest tip de pâine.

„Din câte știm, nu mai există nicăieri în lume o astfel de pâine. Proiectul se va încheia la finalul acestei luni, rețeta pâinii cu făină din semințe de urzici fiind în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Ulterior produsul va ieși pe piață, prin intermediul unei firme de panificație din Câmpia Turzii. Încă nu s-a stabilit prețul de cost al noii pâini, va fi puțin mai scumpă decât o pâine normal, dar nu cu mult”, a explicat Vlaic.

Urzicile au fost o sursă de inspirație și pentru o altă studentă, care a realizat un pesto pe baza acestei plante. Pasta conține urzici în loc de busuioc, dar și usturoi, parmezan, muguri de pin și ulei de măsline.

„Am dezvoltat acest produs inovativ, această invenție, deoarece urzica nu este valorificată la adevărata ei valoare în industria alimentară. Pesto din urzici poate fi consumat ca şi aperitiv, pe bruschete, sau în paste, dar și în friptura de pui sau miel”, a spus Francesca Trombitaş.

Potrivit Lianei Salanță, asistent doctor în cadrul USAMV și coordonator al proiectului studentei, urzicile au proprietăți de detoxifiere a organismului și ajută la îmbunătățirea imunității, iar ideea creării produsului a fost aceea de a oferi un tip de aliment nou care să contribuie la valorificarea urzicilor în alimentație și să îi prelungească existența în bucătăriile românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here