Grigore Fati: Lipsa canalizării este principala problemă a comunei Apahida

0

În cadrul unui interviu acordat publicației noastre, Grigore Fati, primarul comunei Apahida, a vorbit despre principalele investiții pe care le are în vedere pentru anul 2018.

Presa Locală: Ați adoptat bugetul local aferent anului 2018. Care sunt principalele proiecte în care vor fi investiți banii?

Grigore Fati: Spre deosebire de anul trecut, valoarea bugetului este mai mică și anume de 300 de milioane de lei. Am primit cu 16% mai puțini bani de la Guvern, față de anul trecut. Încercăm totuși ca investițiile să nu fie afectate de această măsură pentru că suntem avansați cu câteva proiecte europene, dar și cu proiectele din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, patru la număr.

Pe lângă acestea, avem în vedere proiecte care prevăd modernizarea drumurilor de pe raza comunei, construirea grădiniței din Apahida, proiect de semaforizare, amenajare stații de autobuz și treceri de pietoni, modernizare spații de joacă pentru copii.

Presa Locală: În ce stadiu se află proiectele incluse în PNDL?

Grigore Fati: Săptămâna viitoare voi merge la Minister să semnez contractele de finanțare pentru cele patru proiecte incluse în acest program. După aceea urmează licitarea lucrărilor și pe măsură ce ele se vor derula ni se vor deconta banii investiți. Ca atare, am alocat bani din buget și pentru aceste proiecte. Evident, nu sumele integrale pentru că ele se vor derula pe mai mulți ani.

Din cele patru proiecte, pentru două avem deja depus studiul tehnic la București. Este vorba despre proiectele care prevăd introducerea canalizării în Pata și extinderea rețelei de canalizare din Apahida, Sânnicoară și Dezmir.

Presa Locală: Care este principala problemă cu care se confruntă comuna Apahida?

Grigore Fati: Lipsa canalizării. V-am vorbit deja de două proiecte incluse în PNDL care vor rezolva această problemă în Pata, Apahida, Dezmir și Sânnicoară, însă în Corpadea și Câmpenești, Sub Coastă sau Bodrog nu avem deloc canalizare.

Câmpeneștiul este cuprins în cadrul unui proiect pe care îl va implementa Compania de Apă Someș. Din valoarea totală de aproximativ 300 de milioane de euro, în jur de 4 milioane vor fi investiți în canalizarea de aici.

În ceea ce privește Corpadea, am în vedere implemntarea unui proiect în parteneriat cu autoritățile din Jucu pentru a lega localitatea de canalizarea care se va înființa în Gădălin. Vom încerca și aici să accesăm fonduri guvernamentale sau europene dacă se va putea. Pentru Sub Coastă și Bodrog rămâne să găsim soluții.

Presa Locală: Cum stă comuna Apahida la capitolul fonduri europene?

Grigore Fati: Avem câteva proiecte finanțate din bani europeni. Aici sunt incluse lucrările de construire a unei noi grădinițe în localitatea Apahida (500.000 de euro fonduri europene și aproximativ tot atâția bani din fonduri proprii) și cele de implementare a unui sistem de semaforizare. De asemenea, avem depus un proiectcare prevede modernizarea Căminului Cultural din Apahida și a celui din Pata (tot 500.000 de euro).

Alte proiecte depuse vizează extinderea școlii din Apahida cu încă 9 încăperi (cu o valoare cuprinsă între 8.000 – 1 milion de euro), modernizarea drumurilor agricole (1 milion de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here