Natalia Intotero: Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister

0

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a efectuat în perioada 2-3 martie 2018 prima vizită de lucru de la preluarea mandatului în Ucraina.

„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităţilor istorice, susţinerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea ţării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţii române, punem accent pe menţinerea neafectată a dreptului la educaţie şi informare în limba română”, a punctat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Demnitarul român a solicitat cu prilejul vizitei preluarea în totalitate a recomandărilor formulate în Opinia Comisiei de la Veneţia, inclusiv cu privire la modificarea articolului 7 din Legea educaţiei. „Comisia de la Veneţia recomandă consultarea efectivă a reprezentanţilor minorităţii în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a subliniat ministrul. În context, a punctat necesitatea de a fi continuate consultările cu reprezentanţii comunităţii româneşti în procesul de reformare a difuziunii publice.

În prima zi a vizitei de lucru efectuate în Ucraina, demnitarul român s-a întâlnit la Cernăuţi cu guvernatorul regiunii, cu preşedintele Consiliului Regional şi cu viceprimarul oraşului.
Cu această ocazie, Natalia-Elena Intotero a propus cooperarea cu autorităţile locale şi regionale în vederea renovării şi amenajării Casei Memoriale „Aron Pumnul”. Totodată, ministrul a vizitat şcoala medie cu predare în limba română din Ostriţa-Mahala, unde a oferit elevilor mărţişoare şi ghiozdane cu rechizite şcolare.

În a doua zi a vizitei, reprezentantul Ministerului pentru Românii de pretutindeni (MpRP) s-a deplasat în Transcarpatia, unde a vizitat Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din regiune şi liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Solotvino/Slatina. În context, Natalia-Elena Intotero a avut o întrevedere cu primarul oraşului, pentru a discuta despre amenajarea şi dotarea în perioada următoare a Centrului de Informare al României din Solotvino. De asemenea, a vizitat şcoala cu predare în limba română din Apşa de Jos, unde a participat la un festival cultural şi la expoziţia de mărţişoare realizate de copii din şcolile româneşti din regiune. Vizita în Transcarpatia s-a încheiat cu o întrevedere cu viceguvernatorul regiunii. În mod similar cu acţiunea din Cernăuţi, delegaţia MpRP a oferit ghiozdane cu rechizite şcolare, care vor fi predate în zilele următoare unor elevi români din regiunea Transcarpatia, prin Consulatul României la Solotvino.

În marja vizitei de lucru în Ucraina, cu sprijinul oficiilor consulare ale României, au fost organizate şi întâlniri ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Cernăuţi şi Transcarpatia. Cu acest prilej, oficialul român a prezentat calendarul de activităţi al MpRP pentru 2018 şi pachetul de măsuri adoptat de Guvernul României pentru susţinerea drepturilor la educaţie în limba română a membrilor comunităţii din Ucraina. Au fost discutate totodată modalităţile optime de implementare a acestui pachet, situaţia actuală a minorităţii române din Ucraina, precum şi oportunităţi de participare la proiectele MpRP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here