Adevărul care doare și plictisește

1

Unii dintre jurnaliștii prezenți la conferința de presă a ministrului de la Justiție, Tudorel Toader (TT), nu doreau să afle dacă Laura Codruța Kovesi (LCK) va fi revocată sau nu și pentru care fapte. Adevărul despre activitatea LCK se întindea pe 36 de pagini!

Dorința lor (ordin de zi pe unitate!?), aflată sub acoperire, până la debutul conferinței de presă, era să îl compromită pe ministru, să arunce totul în derizoriu. De pe o asemenea platformă, afectată mediatic, cufundată în derizoriu, TT ar deveni vulnerabil și necredibil, iar gruparea aflată în spatele LCK ar mai bifa o victorie de etapă.

Nu vă imaginați că LCK este pentru această grupare o Ioana d’Arc aruncată în bătălia împotriva corupției! Nici vorbă! S-a dorit a fi construită, ca imagine, o Ioana d’Arc, un Borsellino sau Dalla Chiesa…

În realitate, însă, LCK este de fapt o parașută (fără conotații peiorative), cu care, cei care o susțin doresc să aterizeze ușor în afara perimetrului penal sau a oprobriului public. LCK a mai fost utilizată și ca armă împotriva capitalului românesc sau în orice dispută de natură economica: româno-română, româno-străină, de pe piața românească.

În condițiile în care LCK nu mai este o miză în bătălia capitalurilor, ea trebuie păstrată doar ca parașută și container pentru ceea ce știe și pentru debitele față de cei care au susținut-o și încă o susțin! În momentul în care LCK nu va mai prezenta interes, adică gruparea își va găsi o alta parașută, iar LCK va fi securizată, ca să nu piuie, postul de la DNA va rămâne vacant.

Evident că LCK NU va fi condamnată, indiferent ce acte ar fi comis de-a lungul mandatelor sale. Inclusiv pentru crimă! Ea va primi un post călduț, bine plătit, departe de Dâmbovița. Semnarea de către Președinte a decretului de revocare va fi semnalul că informațiile sunt securizate și că gruparea a reușit să se replieze.

În acest context, se pune fireasca întrebare: și totuși, unde a greșit Tudorel Toader? E normal să ne întrebăm și ce soluții constituționale avea TT la îndemână, pentru a nu plictisi auditoriul, în cazul LCK și a nu compromite ideea de luptă împotriva corupției?

L-aș putea acuza de tergiversare a deciziei, oricare ar fi fost aceasta, dar în politica românească evenimentele se măsoară cu un alt fel de timp: slinos, urduros și urât mirositor. Am putea să îl acuzăm de exces de elemente probatorii, date tehnice etc. plicticoase pentru opinia publica și unii jurnaliști. Am putea să îi acuzăm părinții că i-au transmis o voce plângăcioasă, care mai degrabă roagă, decât cere imperios.

Poate vom afla, peste ceva timp, că este autorul unor agresiuni sexuale în debaraua Facultății de Drept din Iași. E posibil orice în draga mea Românie, dar Soluția aleasă de TT este cea corectă. Dar să revenim la soluțiile aflate la îndemâna lui TT.

Varianta pro LCK: o exclud din start, pentru că TT este pe alta stradă decât Iohannis și LCK. Incompatibilitate vizibilă.

Varianta struțului: a fost luată în calcul, dar dezvoltarea ei în piață ar fi nemulțumit toate taberele, iar TT ar fi rămas ca un eunuc în memoria justiției române.

Prin urmare, singura soluție viabilă, care se putea plia oricând pe profilul unui profesionist, era varianta RECHIZITORIULUI TEHNIC. LCK, prin managementul desfășurat la conducerea DNA, i-a pus la dispoziția lui TT întregul material necesar, toate cartușele și năframa pentru execuție.

TT nici n-a avut mare lucru de făcut, LCK a fost atât de penală încât nicio instanță serioasă n-ar putea-o spăla. De aceea TT a fost atât de expansiv și sigur. În rechizitoriul tehnic nu și-a făcut loc niciun echivoc politic, relativitate ideologică sau partizană.

LCK n-a avut o contraofertă tehnică, absolut necesară într-o asemenea dispută, lăsându-și partizanii în bătaia puștii și încercând să acrediteze ideea că DNA=LCK, un dicton depășit și extrem de periculos (n.n. – „L’Etat, c’est moi!”), pentru o societate care se vrea democratică.

Jurnaliștii acreditați la conferința de presă, unii dintre ei, nu puteau contracara rechizitoriul cu întrebări serioase, tehnice, pentru că nu erau pregătiți pentru un dialog profi, nu făcea parte din scenariu. De aceea au încercat să creeze haos, să arunce totul în derizoriu. Au făcut ce au știut mai bine sau ce li s-a dictat! Ținta lor era și este TT și nu adevărul despre managementul LCK!

În această ecuație, Președintele este obligat să intervină masiv și să se poziționeze foarte repede. El știe că o susținere a LCK îl va îngropa în perspectiva alegerilor viitoare, care numai că nu bat la ușă. Debarasarea Președintelui de LCK ar fi încă o lovitură pentru susținătorii lui fideli.

Constituțional, Iohannis trebuie să o demită pe LCK, după revocarea cerută de ministrul TT. Drept urmare, cel mai afectat de acest scandal, în perspectivă, pare a fi Iohannis și nu ceilalți doi actori – TT și LCK. La această oră, Președintele este pus în fața unei decizii cruciale pentru viitorul său mandat.

De cealaltă parte, TT s-a spălat pe mâini cu această revocare; profesional nu i se poate imputa nimic, iar madame LCK, la ce și cât știe, după cum v-am mai spus, va prinde haine groase de ger și la vară un costum de baie Victoria’s Secret.

Orice decizie ar lua Președintele, lasă loc de comentarii devastatoare la adresa sa și a statului paralel – gruparea din spatele LCK, de care va fi legat și mai abitir după revocarea LCK. În fapt, tot spectacolul, atât de mediatizat, care va mai continua în stradă, ar fi trebuit să înceapă și să se termine cu o frază simpla: LCK a încălcat Constituția României!

În rest totul e tăcere. Iar Președintele ar fi trebuit să spună sec: oricine încalcă Constituția României trebuie să răspundă în fața legii! Și unii nu erau obligați să se plictisească, citind un adevăr întins pe 36 de pagini.

N.R: Opiniile exprimate în editorial aparțin autorului acestuia.

1 COMENTARIU

  1. Vai de mama ta de om prost si ratat. Dupa ce ai dat chix cu toate firmele pe care le-ai avut, dupa ce ai promovat cea mai mare escrocherie din istoria Romaniei, Caritasul, dupa ce ai fost sef de cabinet la Zanc, PSD-ist convins, ai lins pe la presa locala sa prinzi un os de ros, ca esti falit si vii sa ne dai lectii.
    Eject!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here