Vă rog să-i condamnați la școală!

0

Prin 2002 au trecut pe la mine, pe la birou, mai multi proaspeți absolvenți de drept. M-au rugat să fac tot ce pot pentru a-i ajuta să se angajeze în domeniul în care s-au pregătit. Era perioada în care nimeni nu te angaja, pentru că n-ai experiență, dar nu puteai căpăta experiență, pentru că nu te angaja nimeni!

Le-am cerut să îmi lase un CV și o cerere. Peste ani, toți erau angajați în domeniul pentru care s-au pregătit. Întâmplător, acum sunt procurori. N-am să le dau numele, dar dacă și-ar citi cererea și CV-ul, ar trebui să se autocondamne la 4 ani cu executare în școală, pentru atentat la limba română.

Zilele trecute, o leliucă strident platinată, zugrăvită din greu pe față cu roz, mult roz și roșu carmin pe buze, încerca să ne convingă că și femeia poate lucra ca… STIVUITOR!?! Doamna ocupă un loc de director într-o agenție antidiscriminare, aflată sub tutela Guvernului. S-o mai întrebi dacă știe o limbă străină?

Pe Sticla TV se înghesuie un băiat și o fată, tineri și frumoși, care încearcă să ne convingă că, de fapt, dreapta este stânga, din punct de vedere ideologic (sic!). Adicătelea, cum ar veni, liberalii sunt de stânga mult și comuniștii de… dreapta până la urmă!

Fractura de limbă și de logică a discursului l-a scos din anonimat pe rectorul unei universități din nord-estul țării. Agramatul rector (Doamne, la ce antinomii am ajuns!) a fost secundat de un mucea ajuns ministru al economiei, care, cu greu, a reușit să regurgiteze o frază plină de nonsensuri.

Îngrijorător pentru nație nu este cumulul de defecțiuni de exprimare, de logică discursivă, ci ușurința cu care asemenea personaje ajung în față, la butoane. Unde sunt filtrele pentru asemenea căzături?

În cazul automobilelor, producătorul, când constată defecțiuni de funcționare, cheamă mașina în service, pentru remediere. Brandul care a produs mașina își spală, astfel, păcatul și consumatorul se simte respectat și protejat.

Prin urmare, vă propun, distinși cititori, ca, de Ziua Limbii Române, toate aceste defecțiuni să fie condamnate la 4 ani de școală gimnazială, la locul de muncă! Am fi mai respectați și mai protejați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here