Numărul localităților deservite de Compania de Apă Someș a crescut de zece ori în ultimii 12 ani

0
Consiliul Judetean Cluj

Compania de Apă Someș S.A., devenită în 2006 primul operator regional din România, a înregistrat o creștere de cca. 10 ori a numărului de localități deservite.

Astfel, dacă în 2006 populația deservită număra aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca și din alte 24 de localități rurale clujene, aria pe care Compania de Apă Someș operează în prezent cuprinde un număr de 238 de localități, respectiv opt municipii și orașe, precum și 230 de localități rurale din județele Cluj (154), Sălaj (75) și Mureș (loc. Valea Largă), cu o populație totală deservită de cca. 711.000 de locuitori.

„Această evoluție cu adevărat spectaculoasă se explică, în principal, prin investițiile masive pe care le-am realizat în tot acest timp. Desigur, în derularea acestora un rol esențial l-au avut și cele patru programe majore cu finanțare europeană în valoare de peste 310 de milioane de euro pe care le-am implementat prin intermediul Companiei noastre de Apă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Totodată, până în prezent, compania a reușit atragerea a nu mai puțin de 310 milioane de euro, din care peste 75% au reprezentat fonduri europene nerambursabile, bani ce au fost investiți în lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și canalizare, reabilitări ale surselor de apă și stații de tratare. Astfel, a fost creată o infrastructură ce măsoară aproape 3.500 de km de aducțiuni și rețele de alimentare cu apă – din care 2.567 de km în județul Cluj, 1.463 de km de canale colectoare și rețele de canalizare, cu un total de 37 de surse de apă și 41 stații de epurare.

Conform informațiilor oferite de autoritățile județene, Compania de Apă Someș se pregătește să acceseze cel de-al cincilea program major de investiții cu cofinanțare UE, în valoare totală de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmărește racordarea la apă și canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbană deservită, extinderea rețelei de apă pentru localitățile rurale mici, extinderea rețelei de canalizare și stații de epurare pentru localitățile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum și realizarea unei aducțiuni Cluj-Sălaj în lungime totală de 164 km.

În prezent, județul Cluj se situează pe locul întâi la nivel național în ceea ce privește rata populației care are toaletă sau duș în interiorul locuinței, cu un procent net superior mediei naționale. De altfel, conform Institutului Național de Statistică, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populației racordate la un sistem centralizat de canalizare – 68,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here