Dar să culegem…!

0

Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al Băncii Mondiale, după ce a acuzat o metodologie politizată în clasamentul Doing Business. România a fost recent depunctată de metodologie.

Doing Business clasează țările după cât de ușor se pot face afaceri în economia acestora. Clasamentul se ia în calcul de către instituțiile financiare, la acordarea creditelor de țară.  După acest clasament, România a fost depunctată cu 55 de puncte, ajungând pe locul 150. Potrivit DB, în România se obțin din ce în ce mai greu autorizațiile de construcție, se fac greu afaceri etc., etc.!?

Nu știu de unde își iau informațiile cei de la Banca Mondială, dar realitatea ne spune cu totul altceva. Este suficient să ieșim la marginea orașului, în oricare din punctele cardinale și vom vedea sute și mii de apartamente în construcție.

Campania imobiliară se desfășoară furibund în toate orașele medii și mari ale României. Spațiile pentru birouri se construiesc în ritm accelerat, la fel și cele pentru depozite. La aceasta oră este greu de găsit o echipă de constructori, pentru că majoritatea au angajamente pe termen lung. Salariul unui fierar betonist depășește frecvent 1000 de euro, un zidar bun se poate duce acasă și cu 1200-1500 de euro pe lună.

Să fie acest domeniu o problemă? Băncile au înregistrat profituri frumușele, multinaționalele așișderea. Industria are o rată de creștere de 6%, economia în ansamblu a crescut cu 8,8%.

Nu e nevoie să vă mai încarc memoria cu cifre, vă rog să citiți Raportul Comisiei Europene pentru 2017, un document a cărui credibilitate este greu de pus la îndoială. În acest raport România este analizată la sânge, întoarsă pe toate fețele, fezandată și poziționată în rândul premiantelor europene. Să nu poți face afaceri în România?

Vă mai spun că Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al BM și s-a întors la New York University, ca profesor, după ce a anunțat că intenționează să schimbe metodologia de clasificare pentru DB. Cui folosește mistificarea Băncii Mondiale? Nouă, categoric, nu!

Cât de des și până când trebuie să ne dăm în cap cu indicatorii măsluiți de BM și FMI, o altă instituție recuzată de tot mai multe țări? Ar fi cazul să nu mai stăm cu mâna întinsă și cu urechea plecată slugarnic, la te miri ce clasamente, voci autorizate, ambasadori etc., etc.

Ar trebui să ne intereseze mai mult aproapele copilul, aproapele bolnavul, aproapele profesionistul în orice domeniu… Ar fi vremea să ne vedem și de moșia noastră; să semănăm când vrem, dar să semănăm și să culegem când vrem.

Dar să culegem!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here